Weerpraatje van zondag 20 januari:

Een storing boven Frankrijk – die daar is gebleven – trekt overdag geleidelijk in zuidoostelijke richting weg. Wij zitten onder de invloed van een wig van hoge luchtdruk. Deze wig is geen lang leven beschoren. De wig houdt stand tot morgen. Dan komt er vanaf het noorden een storing binnen, verbonden aan een lagedrukgebied dat boven de Noordzee komt te liggen. Dat laag vult daar geleidelijk op en de storing die eraan verbonden is, komt boven onze omgeving in de loop van dinsdag tot stilstand. Daarna krijgen weer een status quo op de weerkaarten. Na woensdag stijgt de luchtdruk weer wat, maar het ontbreekt ook dan aan sterke sturende weersystemen zodat de verdere vooruitzichten onzeker blijven. Een verder zetten van de licht winterse omstandigheden is het meest waarschijnlijke tot het eind van de week.

Vandaag krijgen we alleszins een mooie winterse dag. Dat was ook gisteren al het geval want de storing die boven Frankrijk lag, is daar gebleven zodat we ook gisteren veel meer zon kregen dan in de eerdere verwachtingen zat. Daardoor was het ook de voorbije nacht weer helder en zijn de minima iets lager kunnen uitkomen dan verwacht. We hadden vanochtend minima van rond -1 tot -2 aan de Oostkust en in de gebieden langs de Frans-Belgische grens, tot een -3 à -4 graden elders. Heel lokaal was dat nog een tikkeltje lager. Die minima lopen vanochtend met veel zon geleidelijk aan weer op en vanmiddag komen de temperaturen weer overal positief uit met maxima rond +3 à +4 graden. Waar er zich was ijs heeft gevormd, kan dat echter gerust de hele dag overleven want de dauwpunten zijn erg laag omdat we in erg droge lucht zitten zodat er weinig afsmelt is. Verder wordt het een zonnige dag met weinig of geen bewolking en een zwakke wind uit een zuidoostelijke hoek.

Vanavond koelt het snel af. Het blijf vannacht licht bewolkt tot helder. We krijgen dan ook de koudste nacht van deze reeks. De minima zakken tegen morgenochtend vroeg naar waarden tussen -3 tot lokaal -6 graden. Die -3 zal eerder opnieuw aan de kust te vinden zijn, maar landinwaarts is op vele plekken tegen morgenochtend de eerste matige vorst van deze winter mogelijk. Het wordt dus een erg koude nacht! Tip: sluit buitenkraantjes af om ellende nadien te voorkomen …

Het heldere weer is uiteraard goed nieuws voor de maansverduistering! Vroeg opstaan is daarbij de boodschap! In onderstaande video geef ik je de uren van het spektakel mee en leg ik nog eens uit hoe zo’n maansverduistering in elkaar steekt:

Morgen start de dag dan ook erg koud, dus wel goed induffelen als je van plan bent om naar de maan te kijken! De temperaturen lopen vervolgens weer geleidelijk aan op tot het overal weer boven nul is gekomen. Net als vandaag noteren we dan weer een 3-4 graden in de plus. Er komt gaandeweg de dag wel geleidelijk aan weer wat bewolking binnenlopen bij een zwakke en wat veranderlijke wind, maar de zon speelt morgen zeker in de eerste helft van de dag nog een grote rol!

De nacht naar dinsdag wordt minder koud, maar levert toch weer lichte vriestemperaturen op van rond -1 graad aan zee tot rond een -3 graden in het oosten van Oost-Vlaanderen. Er loopt gaandeweg de nacht wel bewolking binnen, horende bij een storing die vanaf het noordwesten nadert.

Dinsdag komt er sneeuw. Een storing komt vanaf het noordwesten in de vroege ochtend de kustregio binnen met neerslag. Dat zal sneeuw zijn! De storing trekt dan vervolgens heel traag landinwaarts waarbij ook elders in de regio er in de loop van de ochtend wat sneeuw gaat vallen. Het kan alles bij elkaar toch om een paar cm sneeuw gaan die zal vallen. Het is moeilijk daar nu al een cijfer op te plakken, maar waarschijnlijk valt er ergens tussen de 1-2 en 3-4 cm die tijdelijk blijft liggen! Zoals de kaarten er nu bij geschud zijn, zou het in de namiddag vanaf de kust dan droog worden. Niet omdat de storing doortrekt, maar omdat ze boven ons hoofd stil valt en uit elkaar brokkelt. Er sijpelt dan weer zachtere lucht binnen met temperaturen die in de namiddag oplopen naar een 3-4 graden in het westen. In het oosten wordt het maar 1-2 graden. Een deel van de gevallen sneeuw zal in het westen zeker wegsmelten, elders is dat veel minder het geval. De wind is zwak en kan tijdelijk westelijk worden, maar valt later weer grotendeels weg. Het blijft daarbij zwaar bewolkt met hoogstens een paar tijdelijke opklaringen.

In de avond en nacht naar dinsdag kan het opnieuw lichtjes vriezen. Zeker in de opklaringen. Het wordt dan uitkijken op de weg want er zullen nog veel sneeuwresten zijn, zeker landinwaarts. Ook een winterse bui is dan in de loop van de nacht mogelijk.

Woensdag en donderdag zitten we dan weer in een soort niemandsland. Er staat niet al te veel wind en daarmee is er ook telkens kans op het ontstaan van nevel en mist in de nachten. Die zijn sowieso aanhoudend koud met telkens lichte nachtvorst. Veel meer dan een 1 à 2 graden onder nul zal het daarbij niet worden, maar het is wel telkens uitkijken op de weg. Niet alleen voor gladheid, maar ook voor die nevel en mist. Overdag wordt het dan telkens weer een 3-4 graden, maar wel telkens met een wisselende tot zware bewolking. Het zonnige weer van gisteren, vandaag en morgen zijn we dan kwijt. 

Op langere termijn blijven de vooruitzichten erg onzeker en heeft het weinig zin om daar grote uitspraken over te doen.

Samenvatting voor vandaagEen koude en licht winterse dag die start met lichte vriestemperaturen. Overdag wordt het een 3-4 graden bij een zwakke wind met voorkeur voor het zuidoosten. Het is eerst vrij zonnig, maar de hoge sluierwolken nemen gaandeweg de dag toe. Vanavond en vannacht opnieuw licht negatieve minima, maar met meer (hoge) wolkenvelden.

Geert, zondag 20 januari, 08.45 uur.

 

Geen paddestoelen in de nieuwe 1 minuut natuur video deze week. We nemen een kijkje bij de hazelaars die nu al volop overal bloeien. De winterse kou deert hen daarbij niet zoveel. Zo lang één en ander niet extreem wordt, valt de bloei gewoon even stil om dan van zodra het weer zachter wordt, te hernemen:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de weerfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!