Weerpraatje van zaterdag 19 januari:

We zitten intussen in de koude polaire lucht, in een soort niemandsland. Grote sturende druksystemen zijn er niet en de stroming in onze omgeving is wat stilgevallen. In die opklaringen kwam het de voorbije nacht tot lichte nachtvorst. Een zwakke storing trekt daarbij vandaag overdag geleidelijk Frankrijk binnen, maar blijft ten westen en zuidwesten van ons. Morgen trekt die storing verder naar het zuiden weg.

Vervolgens is het volgende belangrijke gebeuren voor ons weer dinsdag geprogrammeerd: een lagedrukgebied komt dan vanaf het noordwesten onze regio binnen met een storing. Die brengt neerslag. Mogelijk is dat eerst sneeuw, maar zo goed als zeker (snel) overgaand in regen. Daarachter zit een stuk zachtere lucht.

De precieze koers van die storing wordt telkens door de modellen anders opgepikt. Het ene moment laten ze die snel doortrekken met daarachter een inval van échte koud lucht. Het andere moment aarzelt de storing veel meer, waardoor de drukverdeling compleet anders wordt en het kleine miniwintertje van de kaarten verdwijnt. Kleine verschillen dus, maar met enorme gevolgen. Hoewel de termijn intussen zo dichtbij komt, blijven de vooruitzichten dan ook erg onzeker voor alles wat na dinsdag zit. Beurtelings komen het Europese en Amerikaanse model daarbij tegenover elkaar te staan waarbij ze telkens wel gesteund worden door een aantal andere modellen, maar ook die steun wisselt van dag tot dag. Eén ding is echter zeker: tot veel meer dan een lichte winterse toestand komt het (in onze regio!) voorlopig niet! Het scharniermoment waarop de definitieve beslissing zal gaan vallen welke kant we uitgaan, lijkt echt wel op dinsdag te gaan vallen met de komst van dat lagedrukgebied. Dat zal de richting aangeven: verder licht winters of écht winter … Uiteindelijk is er in deze situatie nog steeds niet zoveel veranderd ten opzichte van de update die ik eergisteren in de avond schreef en die je hier nog eens kan nalezen :https://geertnaessens.be/2019/01/17/winters-of-winter/.

Vandaag zijn we de dag koud begonnen. Er waren wat meer opklaringen dan voorzien en daardoor is het kwik iets lager kunnen uitkomen met gemiddeld ergens een -1 graad aan de Oostkust tot -2 graden elders in de regio. Met het opkomen van de zon, lopen de temperaturen geleidelijk weer wat op en vanmiddag wordt het overal een 3 tot 4 graden in de plus. Omdat de dauwpunten wel erg laag zitten, kan daar waar de zon niet bij kan, de witte rijm wel de hele dag standhouden. De wind waait daarbij zwak uit een veranderlijke hoek met een voorkeur voor oost tot zuidoost. Verder zijn er hoge sluierwolken en die nemen in de loop van de dag toe vanaf het westen.

Vanavond en vannacht zijn er ook weer veel sluierwolken. Hoe westelijker en zeker langs de Frans-Belgische grens is het meer bewolkt. Hoe meer naar het oosten en noorden hoe breder de opklaringen zijn. Door de wolken koelt het opnieuw niet erg af en blijven we ook komende nacht in onze regio maar met lichte nachtvorst geconfronteerd worden. Veel meer dan -1 tot -2 in het westen, misschien een enkele -3 graden in het oosten van Oost-Vlaanderen, noteren we niet.

Ook morgen is een licht winterse dag. De maxima komen dan weer boven het vriespunt en gaan op de meeste plekken rond 3 graden zitten. Aan zee kan het een 4 graden worden. De wind is zwak en aflandig en komt uit een oostelijke richting en de zon wint weer terrein. Er komen gaandeweg de dag steeds meer en bredere opklaringen.

In de nacht naar maandag gaat het overal vriezen en die nacht kan kouder worden omdat we dan al direct met opklaringen te maken hebben. Dat wordt waarschijnlijk meteen ook de koudste nacht van deze reeks. De minima kunnen tegen de ochtend tot -2 à -3 graden dalen aan zee en in het oosten van de regio kan dat tot een -4, misschien wel een enkele -5 graden gaan tegen de ochtend. De opklaringen zijn uiteraard goed nieuws voor de maansverduistering die er dan zit aan te komen! Vroeg opstaan is daarbij de boodschap! In onderstaande video geef ik je de uren van het spektakel mee en leg ik nog eens uit hoe zo’n maansverduistering in elkaar steekt:

Overdag is het maandag eerst helder tot licht bewolkt. Er staat nog steeds een zwakke aflandige zuidoostelijke wind, maar die waait maar zwak. De temperaturen komen daarbij uit tussen 2 en 4 graden in de plus. In de loop van de dag neemt de bewolking geleidelijk weer toe vanaf de kust op nadering van de storing waar ik het in het begin van de tekst over had.

Het is dan de vraag hoe snel die bewolking van die storing in de nacht naar dinsdag binnenloopt. Gaat dat snel, dan komen we nog amper tot nachtvorst.Gaat dat trager, dan kan het nog lichtjes gaan vriezen. Dit is van héél groot belang voor de neerslag die er tegen dinsdagochtend aan komt. Ook die timing is niet zeker. Het zou kunnen dat we tegen dinsdag met winterse neerslag, sneeuw en smeltende sneeuw, aan de dag beginnen. Dat zou dan echter heel snel overgaan in regen vanaf de kust, maar waarbij het verder landinwaarts mogelijk toch tot wat sneeuw kan komen die tijdelijk blijft liggen. Ook daar stoot later op de dag echter waarschijnlijk vrij snel zachtere lucht met regen binnen waarbij de wind naar het westen draait.

Na dinsdag is de onduidelijkheid en onzekerheid verder aan zet. Zie eerder. Om dit te staven, geef ik hier nog even de kakelverse pluim van het Europese weermodel bij. Vers van de pers:

Dit is voor regio De Bilt. De eerste nachten zijn daar zeker kouder dan bij ons want zij liggen een stuk noordelijker. Het is echter meer illustratief dat ik deze pluim er uit pikte om de totale onzekerheid vanaf dinsdag aan te tonen. Zie de eerdere bespreking hierboven. Het kan dus later in de week alle kanten op, maar de scenario’s met een diep winterse toestand zijn toch ferm in de minderheid en eerlijk gezegd: die zijn dat al de hele tijd geweest en dat is wat ik al de hele tijd aankondig: veel meer dan een lichte wintertoestand zit er voorlopig gewoonweg niet in. 

Samenvatting voor vandaagEen koude en licht winterse dag die start met lichte vriestemperaturen. Overdag wordt het een 3-4 graden bij een zwakke wind met voorkeur voor het zuidoosten. Het is eerst vrij zonnig, maar de hoge sluierwolken nemen gaandeweg de dag toe. Vanavond en vannacht opnieuw licht negatieve minima, maar met meer (hoge) wolkenvelden.

Geert, zaterdag 19 januari, 09.45 uur.

 

Bekijk zeker ook de nieuwe ‘1 minuut natuur’ paddenstoelen-video online:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de weerfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!