Weerpraatje van vrijdag 18 januari:

Er is ten opzichte van de update van gisterenavond, niet veel veranderd in de verwachting voor de komende dagen. Wie die update met achtergrond-duiding miste, kan die hier nog nalezen: https://geertnaessens.be/2019/01/17/winters-of-winter/.

We zijn intussen gisteren in de loop van de dag in koudere polaire lucht terechtgekomen en daar geraken we voorlopig niet vanaf. Vandaag krijgen we te maken met luchtdrukstijgingen en het ontstaan van een klein hogedrukgebied in onze buurt. Het is niet sterk genoeg om storingen op afstand te houden. Een Britse storing nadert in de loop van de dag met veel bewolking. Morgen trekt die storing ten westen van ons door richting Frankrijk. Eigenlijk is het niet echt doortrekken, maar eerder stilvallen en uitsterven. Vervolgens komen we een paar dagen in een soort niemandsland terecht met weinig stroming en geen sturende luchtdruksystemen. In de loop van dinsdag nadert dan een volgende storing en het is een beetje afwachten welke precieze koers die dan zal volgen. Ook het verdere weersverloop later in de week zal van details afhangen. Het blijft voorlopig in elk geval licht winters, maar een zware winterse inval is (nog) niet aan de orde. Wat niet is, kan komen uiteraard, maar het kan tegen het eind van volgende week een beetje alle kanten op.

Vandaag start alleszins koud. Behalve in een strook vlak langs de kust, vriest het bij zonsopkomst overal lichtjes met temperaturen rond het vriespunt of net er onder. Aan de grond vriest het zoals al een paar dagen voor gewaarschuwd overal en dat zorgt vanochtend voor gladheid op de weg! Uitkijken en rijstijl aanpassen is de boodschap! Die gladheid verdwijnt snel want de maxima worden straks overal positief. Vlak aan zee kunnen we nog 6-7 graden noteren. Landinwaarts is dat minder. In de kustregio halen we nog een 5-6 graden, verder in West-Vlaanderen is dat een 4-5 graden en Oost-Vlaanderen haalt nog een graad of 4. Er is weinig wind. Die waait eerst nog tijdelijk zwak uit het noordwesten, maar draait heel snel via west naar zuidwest en uiteindelijk zuid tegen de avond. Verder neemt de bewolking snel toe vanaf de kust. De dag begint nog op vele plaatsen met veel zon, maar die verdwijnt al gauw achter toenemende bewolking. Het blijft wel droog, maar tegen vanavond is het overal zwaar bewolkt tot betrokken.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke zuidelijke wind voert koude landlucht aan, maar de bewolking houdt een verdere afkoeling tegen. Toch geraken we tegen de ochtend op de meeste plaatsen aan temperaturen van rond of maar net boven het vriespunt. Dat zal ergens tussen +1 en -1 zijn. Het blijft wel droog, maar lokale gladheid is mogelijk.

Morgen is er de hele dag erg veel bewolking. De eerder genoemde storing trekt dan Frankrijk binnen. Het was eerder niet zeker hoe ver noordelijk die komt en of we ook neerslag daarvan zouden kunnen krijgen, maar dat gaat niet gebeuren. De storing bereikt ons niet en het blijft droog. Enkel de Franse grensstreek zou misschien later op de dag een drup regen of een smeltende vlok sneeuw kunnen krijgen, maar het stelt amper iets voor. De maxima lopen gaandeweg op naar een 3 tot 4 graden en het zal dan ook een waterkoude en met afwezigheid van de zon, onaangename dag worden. De wind zit dan in een zuidelijke tot zuidoostelijke hoek en waait zwak tot matig.

In de nacht naar zondag klaart het geleidelijk aan weer op en tegen zondagochtend zitten de minima weer lichtjes onder het vriespunt. Zondag start dan ook met een 1 à 2 graden onder nul. Overdag komt er dan steeds meer ruimte voor de zon en wordt het geleidelijk wisselend bewolkt en droog. Een zuidoostelijke wind voert koele lucht aan met maxima alweer rond 3-4 graden. Een veel aangenamere winterdag dus.

In de nacht naar maandag gaat het overal vriezen en die nacht kan kouder worden omdat we dan al direct met opklaringen te maken hebben. De minima kunnen tegen de ochtend tot -2 graden dalen aan zee en in het oosten van de regio kan dat tot een -4 gaan. De opklaringen zijn uiteraard goed nieuws voor de maansverduistering die er dan zit aan te komen! Vroeg opstaan is daarbij de boodschap! In onderstaande video geef ik je de uren van het spektakel mee en leg ik nog eens uit hoe zo’n maansverduistering in elkaar steekt:

Overdag is het maandag licht bewolkt. Er staat nog steeds een zwakke aflandige zuidoostelijke wind, maar die waait maar zwak. De temperaturen komen daarbij uit tussen 2 en 4 graden in de plus. In de loop van de dag neemt de bewolking geleidelijk weer toe vanaf de kust.

Ook dinsdag start weer licht winters met lichte nachtvorst. Overdag neemt dan de bewolking verder toe op nadering van een storing waarvan de precieze koers en timing nog niet vast ligt. Veel zal daarvan afhangen wat betreft het weerbeeld van dinsdag. Het meest waarschijnlijke scenario is een vrij snel volledig dichtslaan van de lucht gevolgd door wat regen. Landinwaarts eventueel eerst wat natte of smeltende sneeuw. De maxima lopen gaandeweg de dag weer overal op naar positieve waarden.

Na dinsdag is de onduidelijkheid en onzekerheid verder aan zet. We blijven in vrij koude lucht zitten, maar tot een echt zwaar winteroffensief komt het voorlopig niet. Een opnieuw doorbreken van zeer zachte lucht is echter ook zeker niet aan de orde. De komende dagen zullen duidelijkheid moeten brengen welke richting het uitgaat en hoe de details dan precies dag per dag zullen vallen, maar een verder zetten van deze lichte winterse toestand is het meest waarschijnlijke.

Samenvatting voor vandaagDe dag start koud met landinwaarts overal vorst aan de grond en gladheid! Dit verdwijnt snel waarna de bewolking flink toeneemt. Uiteindelijk raakt het volledig bewolkt bij een zwakke naar zuid draaiende wind en maxima tussen 4 graden landinwaarts en 6 vlak aan zee. Vanavond en vannacht veel bewolking bij minima rond het vriespunt.

Geert, vrijdag 18 januari, 06.35 uur.

 

Bekijk zeker ook de nieuwe ‘1 minuut natuur’ paddenstoelen-video online:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de weerfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!