Weerpraatje van donderdag 17 januari:

Het grootschalige plaatje van hogedruk ten westen van de Britse Eilanden en lagedruk boven Scandinavië, valt in een andere plooi. Nadat vandaag een paar buienlijnen doortrekken, krijgen we vanaf morgen met drukstijgingen te maken in onze omgeving. Die zetten niet echt door, maar volgende lagedrukgebieden worden wel naar een zuidelijkere koers geduwd.
Daardoor komen wij al heel snel in een soort niemandsland terecht waarin alles wat stilvalt vanaf het weekeind. Er zijn dan niet echt sturende weersystemen meer en storingen vallen stil ten westen en zuiden van ons. In de bij ons stilvallende luchtsoort koelt het af, maar doordat er steeds veel wolken in de buurt blijven zitten, levert dat geen grote koude op. In de nachten kan het licht vriezen, terwijl het overdag aan de koude kant blijft, maar wel telkens met ruim positieve waarden.
De precieze temperaturen zullen vooral afhankelijk zijn van kleine verschillen in windrichting (al of niet aan- of aflandig) en verschillen in bewolking en opklaringen. Dat moet telkens dag per dag bekeken worden. Actieve neerslagsystemen zitten ook al niet in de buurt zodat het overwegend droog blijft of wat valt, zijn maar kleine hoeveelheden. Al bij al wordt dat een lichte winterse situatie, maar meer zit er tot en met midden volgende week niet in. 

Vandaag krijgen we een aantal buien over ons heen en die markeren de overgang naar die koudere luchtsoort. Vanochtend vroeg trekt een eerste vrij actieve lijn met buien snel van west naar oost door de regio. Er kunnen daarbij enkele forse buien vallen, vooral met regen. Er is echter ook een kans op wat (korrel)hagel of zelfs een enkele lokale donderklap. Bij sommige buien is ook een felle windstoot mogelijk.

Na deze eerste buienlijn krijgen we dan een mix van (soms erg brede) opklaringen en wolkenpartijen met gedurende de dag nog steeds wel kans op een aantal verspreide buien. In de namiddag kunnen dat er tijdelijk weer meer worden en kunnen ze ook weer beter georganiseerd zijn tijdens passage van een tweede buienlijn. Opnieuw zijn dat vooral regenbuien, maar ook (korrel)hagel is mogelijk en ook dan is er kans op een enkele lokale klap onweer.

De wind trekt daarbij aan en draait van west naar noordwest naar noord tegen de avond. Tijdens buien kan een flinke windstoot optreden. De temperaturen zitten vanochtend rond 3-4 graden om de dag te starten en lopen vanmiddag op naar 6-7 graden. Let wel: tijdens buien zakt het kwik gemakkelijk een aantal graden en tijdens de zwaarste buien kan het maar 2-3 graden zijn.

Vanavond valt er nog een laatste bui landinwaarts. Aan zee is er nog wat langer kans op een lokale bui, maar ook daar verdwijnen die uiteindelijk. Ook de wind valt in de avond flink en wordt maar zwak meer boven land, matig aan zee. Het wordt snel kouder en in de opklaringen die dan steeds meer veld winnen, wordt het tegen morgenochtend toch maar koeltjes. Aan zee houden we nog 2-3 graden in de plus. Landinwaarts daalt het kwik naar een waarde die rond het vriespunt zal liggen met op vele plekken vorst aan de grond. De wegen liggen er nog nat bij van de buien, dus is het uitkijken voor lokale gladheid!

Morgen zit de wind dan eerst nog in een noordelijke hoek bij het starten van de dag, maar dat verandert snel naar zuid tot zuidwest. Er wordt dan koudere lucht aangevoerd met eerst nog een mix van wolken en opklaringen. Echter neemt de bewolking in de loop van de dag toe en verliezen we later de zon grotendeels. Veel meer dan zwak tot hoogstens matig waait die wind dan niet meer. De maxima lopen wel nog op tot een 5-6 graden aan zee, 4-5 landinwaarts.

Of het in de nacht naar zaterdag opnieuw tot lichte vorst komt, is niet zeker. Door de vele bewolking die is binnen gelopen, houden we waarschijnlijk nog licht positieve minima die ergens tussen 1 en 3 graden zullen zitten.

Zaterdag is er de hele dag erg veel bewolking met perioden van lichte regen of motregen in het westen. Een storing trekt over Frankrijk en het is niet zeker hoe ver noordelijk die komt. Het lijkt er op dat vooral de westelijke en noordwestelijke regio’s van tijd tot tijd wat neerslag kunnen krijgen. Dat is bij temperaturen tussen 3 en 6 graden regen en het zal een waterkoude dag worden. De wind zit dan in een zuidelijke tot zuidoostelijke hoek en waait zwak tot matig.

In de nacht naar zondag klaart het geleidelijk aan weer op en tegen zondagochtend zitten de minima weer rond of net boven het vriespunt. Zondag komt er meer ruimte voor de zon en wordt het geleidelijk wisselend bewolkt en droog. Een zuidoostelijke wind voert koele lucht aan met maxima rond 4-5 graden. Door de eerder hierboven beschreven situatie van weinig drukverschillen en geen grote sturende weersystemen, zit er wel veel meer onzekerheid in de graad van bewolking dan gisteren. Het zou best wel eens kunnen dat er ook zondag vrij veel wolken blijven hangen. Dat moet de komende dagen duidelijker worden.

Ook maandag start koud want ook dan kan het in de nacht weer wat licht vriezen met maandagochtend minima rond 1 tot 2 graden in de min. Overdag is het wisselend bewolkt met maxima rond 3-4 graden. De wind blijft aflandig. De opklaringen van maandagochtend zouden  goed nieuws zijn voor de maansverduistering die er dan zit aan te komen! Vroeg opstaan is daarbij de boodschap! Ook dan is echter niet zeker hoeveel wolken er precies zullen hangen. Het zal de komende dagen echt wel telkens een beetje nowcasten worden daarvoor. In onderstaande video geef ik je de uren van het spektakel mee en leg ik nog eens uit hoe zo’n maansverduistering in elkaar steekt:

Ook dinsdag start weer licht winters met lichte nachtvorst. Overdag neemt dan de bewolking toe op nadering van een storing waarvan de precieze koers nog niet vast ligt. Veel neerslag zal er echter waarschijnlijk niet vallen want de storing is fel verzwakt. Ook dan noteren we gemakkelijk weer maxima die naar 3-4 graden oplopen.

Na dinsdag is de onduidelijkheid en onzekerheid verder aan zet. We blijven in vrij koude lucht zitten, maar tot een echt zwaar winteroffensief komt het voorlopig niet. Niet in koude en niet in neerslag. Het hoogst haalbare voor onze regio blijft licht nachtvorst en maxima telkens in de plus. Veel meer dan -2 graden lijkt het daarbij in onze regio voorlopig in de nachten niet te worden. Dit met een weerbeeld dat telkens uit veel bewolking bestaat met kans op eens wat lichte neerslag en als dat gebeurt is dat meer dan waarschijnlijk wat lichte regen.

Samenvatting voor vandaagIn de ochtend eerst passage van een vrij actieve buienlijn. Daarachter krijgen we dan een mix van wolken en opklaringen met enkele (winterse) buien. Later in de middag trekt weer een actievere buienlijn door. Het wordt een 6-7 graden maximaal, tijdens buien is dat minder. De wind gaat harder waaien uit het noordwesten met tijdens buien kans op een flinke uitschieter. Vanavond en vannacht komt alles tot rust, verdwijnen de buien en kan het tegen de ochtend afkoelen tot rond het vriespunt met kans op wat lichte vorst aan de grond.

Geert, donderdag 17 januari, 06.45 uur.

 

Bekijk zeker ook de nieuwe ‘1 minuut natuur’ paddenstoelen-video online:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de weerfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!