Weerpraatje van woensdag 16 januari:

Een lagedrukgebied bij Scandinavië stuurt een frontensysteem over onze omgeving. Ten westen van de Britse Eilanden ligt nog altijd een sterk hogedrukgebied. Tussen beide sturende systemen in, krijgen we ook vandaag nog met een westelijke aanvoer te maken. Komende nacht worden de bakens verzet. Na passage van een koufront, wordt de stroming noordelijker en lekt koudere lucht binnen. Vervolgens gaan drukstijgingen in onze buurt ervoor zorgen dat een volgende lagedrukgebied in het weekend ten zuiden van ons gedwongen wordt. Daardoor wordt bij ons de stroming vanaf zaterdag aflandig. De koudere lucht kan zich dan ook bij ons handhaven wat uitloopt op licht winterse omstandigheden. Er is een mogelijkheid tot meer, maar dat zit er tot en met de eerste helft van volgende week niet in. Veel meer dan wat lichte nachtvorsten en eens een winterse bui, levert deze drukverdeling voor onze regio voorlopig niet.

Voor vandaag zitten er nog geen winterse zaken in het weerbeeld. De dag start met temperaturen rond 6 graden en veel bewolking. Die bewolking wijkt niet en blijft de hele dag hangen. Het wordt daarbij vanmiddag een 9 à 10 graden aan de Westkust tot 9 graden in de westelijke regio’s. Meer landinwaarts halen we een graad of 8. Daarbij blijft het matig waaien uit een westelijke richting terwijl in de loop van de dag de kans op wat lichte regen of motregen geleidelijk aan groter wordt op nadering van een koufront.

Vanavond trekt dat koufront dan door onze regio met tijdelijk meer intense neerslag. Later in de avond en in de nacht wordt het droger, maar een bui blijft mogelijk, zeker naar morgenochtend vroeg toe. De minima dalen tegen de ochtend naar een 3-4 graden landinwaarts en 5-6 graden aan zee bij een stevige noordwestelijke wind.

Morgen zet de operatie afkoeling dan écht in. In de (vroege) ochtend krijgen we eerst een aantal buien over ons heen vanaf de kust. Een eerste buienlijn zorgt al snel voor een paar felle buien. Daar kan mogelijk in de ochtend zelfs onweer op zitten. Ook hagel is mogelijk. De felste buien kunnen zelfs voor wat natte of smeltende sneeuw zorgen en daar kan het tijdelijk zelfs glad bij worden als er een heel zware bui valt. Later krijgen we dan een wisselend weerbeeld met wolken en opklaringen en enkele buien. De maxima lopen morgen dan weer op naar een 5 tot 6 graden bij een vlagerige noordelijke wind. Ook in de namiddag trekt nog een buienlijn door waarop een aantal verspreide en eventueel winterse buien kunnen zitten. Ook dan kan een zware bui tijdelijk voor wat gladheid zorgen, maar dat verdwijnt weer. Tegen de avond verdwijnen de meeste buien uit het weerbeeld.

In de nacht naar vrijdag koelt het flink af. De wind neemt af en de minima zitten tegen vrijdagochtend rond 1-2 graden vlak aan zee, maar landinwaarts flirten die met het vriespunt. Aan de grond vriest het licht en het is uitkijken voor eventuele gladde plekken op de weg. Er is nog een enkele bui mogelijk.

Vrijdag zit de wind dan in een noordelijke hoek. Er wordt dan koudere lucht aangevoerd met een mix van wolken en opklaringen met wel eerst nog een kleine kans op een lokale bui. Veel meer dan zwak tot hoogstens matig waait die wind dan niet meer. De maxima lopen wel nog op tot een 5-6 graden aan zee, 4-5 landinwaarts. Of het in de nacht naar zaterdag opnieuw tot lichte vorst komt, is niet zeker. Er loopt immers vrij snel bewolking binnen en die zal het kwik waarschijnlijk net positief houden.

Zaterdag is er de hele dag erg veel bewolking met perioden van lichte regen of motregen in het westen. Een storing trekt over Frankrijk en het is niet zeker hoe ver noordelijk die komt. Het lijkt er op dat vooral de westelijke en noordwestelijke regio’s van tijd tot tijd wat neerslag kunnen krijgen. Dat is bij temperaturen tussen 3 en 6 graden regen en het zal een waterkoude dag worden. De wind zit dan in een zuidelijke tot zuidoostelijke hoek en waait zwak tot matig.

In de nacht naar zondag klaart het geleidelijk aan weer op en tegen zondagochtend zitten de minima weer rond of net boven het vriespunt. Zondag komt er meer ruimte voor de zon en wordt het licht tot wisselend bewolkt en droog. Een zuidoostelijke wind voert koele lucht aan met maxima rond 4-5 graden.

Ook maandag start koud want ook dan kan het in de nacht weer wat licht vriezen met maandagochtend minima rond 1 tot 2 graden in de min. Overdag is het wisselend bewolkt met maxima rond 3-4 graden. De wind blijft aflandig. De opklaringen van maandagochtend zijn goed nieuws voor de maansverduistering die er dan zit aan te komen! Vroeg opstaan is daarbij de boodschap! In onderstaande video geef ik je de uren van het spektakel mee en leg ik nog eens uit hoe zo’n maansverduistering in elkaar steekt:

Ook dinsdag start weer licht winters met lichte nachtvorst. Overdag neemt dan de bewolking toe op nadering van een storing waarvan de precieze koers nog niet vast ligt. Veel neerslag zal er echter waarschijnlijk niet vallen want de storing is fel verzwakt. 

Het is de vraag of deze licht winterse setting de aanzet vormt tot meer en intenser winterweer later in de week. Voorlopig wijst dat er niet op en blijven we met een lichte wintertoestand zitten met lichte nachtvorsten en overdag telkens maxima in de plus. Er zitten meer winterse mogelijkheden in de kaarten, maar er zijn even goed andere zachtere oplossingen. Het grote probleem op de weerkaarten is dat we eigenlijk volgende week in een soort niemandsland terechtkomen. Er zijn niet echt grote sturende druksystemen aanwezig. Het blijft een rommeltje waarvan de uitkomst later in de week erg onzeker is en een kleine verschuiving in luchtdruk, zorgt direct al voor een ander weerbeeld. We houden het voorlopig op licht winterse toestanden tot en met dinsdag. Meer duidelijkheid volgt de komende dagen welke richting we uitgaan.

Samenvatting voor vandaagGrijs en bewolkt en vrij zacht met maxima rond 8-9 graden en een aantrekkende westelijke tot zuidwestelijke wind. In de loop van de dag neemt de kans op wat regen toe. Vanavond valt er tijdelijk intensere regen waarna de wind vannacht noord wordt met tegen de ochtend een aantal felle winterse buien. Minima rond 4-5 graden.

Geert, woensdag 16 januari, 06.45 uur.

 

Bekijk zeker ook de nieuwe ‘1 minuut natuur’ paddenstoelen-video online:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de weerfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!