Weerpraatje van dinsdag 15 januari:

Een hogedrukgebied dat zich geleidelijk steeds meer in de buurt van de Azoren ophoudt en lagedruk boven Scandinavië houden bij ons nog altijd een west tot noordwestelijke stroming in stand. Enkele storingen blijven daarbij vandaag en morgen slepen over onze omgeving. Het zijn echter inactieve storingen. Tegen donderdag komt een meer actieve storing doortrekken waarna de wind naar het noordwesten tot noorden trekt. Tegen het weekeind trekt dan een laag ergens door of net zuid van onze omgeving waarna door drukstijgingen in de achterkamer van dat laag tijdelijk wat koudere lucht binnensijpelt. Het is dan afwachten wat er verder gebeurt, maar het meest realistische scenario is een aantrekken van een westelijke circulatie boven de Atlantische Oceaan. Het is wel opmerkelijk dat de twee hoofdmodellen, het Europese en het Amerikaanse, in de hoofdrun al een hele tijd lijnrecht tegenover elkaar staan. Daar waar het Europese model een flink stuk kouder en meer winters is vanaf het weekeinde van het Amerikaanse. Op zich niet abnormaal dat dit gebeurt, maar het is opmerkelijk dat beide aan hun eigen lijn vasthouden, terwijl de termijn waarop de verschillen zich voordoen nu toch wel erg dichtbij komt. Het Europese model krijgt weinig steun van andere modellen en binnen het Europese model zijn er ook grote verschillen in de diverse runs. Een winterse setting is dan ook zeer onwaarschijnlijk en voorlopig ga ik uit van maar een paar tijdelijk koelere dagen met eens wat lichte nachtvorst.

Vandaag is die verkoeling absoluut nog niet aan de orde. Het wordt opnieuw zacht met temperaturen rond 5-6 graden om de dag te starten. Die lopen vanmiddag op naar 8 à 9 graden. Daarbij staat een zwakke, later matige wind uit een westelijke tot zuidwestelijke hoek. Er is ook veel bewolking. In de ochtend zijn nog een aantal verspreide zonnige perioden mogelijk, maar de bewolking neemt onherroepelijk toe. Vanmiddag is het dan ook meest zwaar bewolkt tot betrokken, maar meest droog. Een drupje regen is niet uitgesloten, maar zal niet veel voorstellen.

Ook vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met kans op eens een zeldzame druppel regen, maar meestal is het gewoon droog. De wind waait uit het zuidwesten en is matig bij minima rond 5 tot 6 graden.

Morgen blijft het bewolkt met veel wolken en weinig of geen zon. Eerst is het nog lang droog, maar tegen de avond volgt een regen- en buienzone met tijdelijk meer intense regen of enkele pittige buien. De maxima lopen morgen naar een 7 tot 8 graden op bij een aantrekkende zuidwestelijke, tegen de avond westelijke wind.

Op donderdag krijgen we ook een meer actieve storing binnen die van noordwest naar zuidoost trekt met een aantal actievere buien. Daarachter draait de wind naar noord tot noordwest en voert koelere lucht aan. We halen op donderdag nog 6 tot 7 graden.

Vrijdag en het komende weekeind zit de wind in een meer noordelijke hoek. Er wordt dan tijdelijk wat koudere lucht aangevoerd waarin het tijdens de opklaringen in de nachten lokaal een graadje kan vriezen. Dat zal vooral landinwaarts zo zijn, maar veel meer dan eens een 1 tot hoogstens 2 graden onder nul tegen de ochtend zal dat voorlopig niet opleveren. Overdag lopen de maxima telkens op naar ruim positieve waarden rond 5-6 graden aan zee. Landinwaarts zal dat rond een 3 à 4 graden zijn. We krijgen op al die dagen een mix van wolken en opklaringen met wel telkens een kleine kans op een lokale bui. De wind is zwak en zit overwegend in een noordelijke hoek. 

Ook maandag lijkt dit nog het weerbeeld te worden. Vanaf dinsdag keert de zachtere lucht hoogst waarschijnlijk terug zodat ook deze poging van Koning Winter om tot bij ons te geraken, eerder lijkt op de eerste schuchtere stappen van een klein prinsje …

Samenvatting voor vandaagVooral in de ochtend nog wel enkele opklaringen, maar de bewolking neemt toe. Vanmiddag is het bewolkt, maar meest of volledig droog op enkele drup niet te na gesproken. Temperaturen van 6-7 graden in de ochtend tot 8-9 vanmiddag bij een matige zuidwestelijke wind.

Geert, dinsdag 15 januari, 06.30 uur.

 

Bekijk zeker ook de nieuwe ‘1 minuut natuur’ paddenstoelen-video online:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de weerfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!