Weerpraatje van maandag 14 januari:

Een hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden en lagedruk boven Scandinavië houden bij ons nog steeds een westelijke tot noordwestelijke stroming in stand. De komende dagen trekken lagedrukgebieden steeds zuidelijker in deze stroming en die trekken in hun kielzog geleidelijk aan koelere lucht naar het zuiden. Het blijft dan ook voorlopig wisselvallig met regelmatig de passage van storingen.

Vandaag krijgen we in de loop van de dag een steeds verder doorzettende weersverbetering. Het is daarbij wisselend bewolkt met wolkenvelden en zonnige perioden. Dat kunnen van tijd tot tijd zelfs vrij brede opklaringen worden, zeker vanmiddag. Er kan daarbij wel nog een lokale bui opduiken. Die kans is het grootste landinwaarts en in de ochtend. Toch is ook in de namiddag een enkele plaatselijk bui zeker niet uitgesloten. Het waait daarbij wel stevig. In de ochtend staat er nog een matige tot vrij krachtige wind boven land met uitschieters tot rond een 40 km per uur uit het noordwesten. Aan zee waait die eerst nog krachtig met daar nog uitschieters tot rond een 50 à 60 km per uur. De wind neemt gaandeweg de dag wel af en de uitschieters verdwijnen geleidelijk. De temperaturen zitten vanochtend rond 6-7 graden en lopen vanmiddag op naar een 8 tot 9 graden.

Vanavond zijn alle buien uit het weerbeeld verdwenen. Het is dan droog en licht tot wisselend bewolkt. In de nacht blijft het licht bewolkt met temperaturen die tegen morgenochtend dalen naar een 2-3 graden landinwaarts en rond 4 graden aan de zee. De wind die naar een westelijke hoek draait wordt zwak boven land tot matig aan de kust. Tegen de ochtend neemt de bewolking geleidelijk aan weer toe.

Morgen trekt een zwak warmtefront binnen. Het komt sneller aan dan eerst verwacht zodat we al van in de ochtend weer erg veel bewolking te verwerken krijgen. Het is niet uitgesloten dat daar een drupje regen bij valt, maar het zal zeker niet veel zijn en verwaarloosbaar. Later op de dag gaat het vooral om bewolking met slechts een enkele sporadische opklaring. De wind trekt naar een west tot zuidwestelijke hoek en gaat weer matig tot vrij krachtig waaien, zeker aan zee. Het wordt daarbij een 8 tot 9 graden. Tegen de avond stijgt de kans op een lokale bui en dat is ook zo in de nacht naar woensdag.

Woensdag blijft er veel bewolking hangen en stijgen de regenkansen in de loop van de dag weer. Waarschijnlijk blijft het daarbij nog tot laat in de dag droog want een volgende storing nadert pas later op de dag. De precieze timing is nog niet helemaal zeker, maar de verwachting is dat het pas later in de middag zou gaan regenen. De wind blijft in een westelijke hoek zitten en waait ook dan nog matig tot vrij krachtig bij maxima rond 7 tot 8 graden.

Donderdag hebben we dan eerst nog last van een storing met wolken en wat regen. Die trekt vrij snel weg waarna de wind dan weer naar het noordwesten draait en koelere lucht binnenloopt. We halen dan nog een 6-tal graden als hoogste waarden.

Vanaf vrijdag gaan de meeste modellen nu voor een naar noord draaiende wind waarmee dan nog wat koelere lucht binnensijpelt. De maxima kunnen dan nog wat gaan dalen, maar blijven telkens wel positief doordat de wind van zee blijft waaien. In de nachten kan het kwik tijdens de opklaringen wel rond of lichtjes onder het vriespunt terechtkomen. Zeker in de opklaringen, want die zullen er dan zeker ook bij zijn. Een echt winterse setting is het zeker (nog) niet, maar het wordt toch wel geleidelijk aan koeler en wie weet valt er tijdens een lokale bui wel eens wat winterse neerslag. We kunnen het als licht winters bestempelen.

Of dit uitloopt op een echt winteroffensief, valt nog niet te zeggen. Er zijn volop winterse mogelijkheden vanaf het weekeind, maar even zo goed zijn er ook veel zachtere oplossingen mogelijk. Ook de diverse weermodellen hebben veel moeite met berekeningen vanaf het weekeind en verder. Voorlopig houden we het dus op die afkoeling naar het eind van de week toe en daarna zien we dan wel weer. Een echte winterinval is momenteel nog niet aan de orde. Het blijft eerder bij wat zoeken naar en mogelijkheden tot …

Samenvatting voor vandaagHet weerbeeld wordt doorheen de dag geleidelijk aan beter. Wolken en zon wisselen af met nog een enkele lokale bui. De maxima klimmen geleidelijk aan naar een 8 tot 9 graden. De felle noordwestelijke wind neemt gaandeweg de dag af en de rukwinden verdwijnen.

Geert, maandag 14 januari, 06.40 uur.

 

Bekijk zeker ook de nieuwe ‘1 minuut natuur’ paddenstoelen-video online:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de weerfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!