Weerpraatje van zondag 13 januari:

Hogedruk ten westen van de Britse Eilanden en lagedruk boven Scandinavië. Er verandert bitter weinig aan het heersende weerbeeld. Daartussen trekken randstoringen van dat laag naar het zuiden en de uitlopers daarvan zorgen bij ons voor een grijs weerbeeld met af en toe wat regen of buien. Daarbij staat periodiek ook veel wind, zeker vandaag. Gaandeweg de week trekt het hoog zich verder terug en komen depressies dichterbij. Deze trekken geleidelijk wat koudere lucht in hun kielzog mee naar het zuiden zodat het naar het eind van de week toe geleidelijk kouder wordt.

Vandaag krijgen we opnieuw een meest tot volledig grijze dag. De zon komt er niet of amper aan te pas en het is grijs en zwaar bewolkt. Eerst is het daarbij nog overwegend droog, maar in de namiddag neemt de kans op wat lichte regen of motregen geleidelijk aan weer toe. Zeker naar de avond. We zitten daarbij in erg zachte lucht met maxima van om en bij 9 tot 10 graden. Er staat wel érg veel wind. Die waait vrij krachtig oven land uit een westelijke richting met uitschieters die nog toenemen en aan het eind van de dag tot een 60 km per uur kunnen uithalen. Aan zee waait de wind krachtig tot hard uit die hoek met daar uitschieters tot 60-70, tegen het eind van de middag tot zo’n 80 km per uur.

Ook vanavond en vannacht is het erg ontstuimig met nog steeds veel wind uit die westelijke richting. Die blijft erg hard waaien met nog altijd uitschieters tot 60 à 80 km per uur. Later neemt de wind geleidelijk af. Tegen de ochtend dalen de minima daarbij tot rond een 6 à 7 graden en wordt het droger. Een bui blijft echter wel steeds mogelijk.

Morgen wisselen opklaringen en bewolkte perioden elkaar af. Er kunnen doorheen de dag nog wel een aantal verspreide buien gaan vallen, maar die nemen geleidelijk af. De maxima scoren opnieuw vrij zacht en halen nog steeds gemakkelijk 8 tot 9 graden bij een verder afnemende noordwestelijke wind. De felste rukwinden zijn er dan uit en halen nog een 50 tot 60 km per uur.

Op dinsdag is het meest droog en krijgen we vooral in de voormiddag nog flinke zonnige perioden. Later tijdens de dag neemt de bewolking toe, maar er komt weinig of geen neerslag aan te pas. De maxima halen een graad of 8 bij een opnieuw meer naar west tot zelfs tijdelijk zuidwest draaiende wind.

Woensdag komt er weer meer bewolking en stijgen de regenkansen weer. De wind blijft in een noordwestelijke hoek zitten en waait dan nog matig tot vrij krachtig bij maxima rond 7 tot 8 graden.

In de tweede helft van de week krijgen we nog enkele storingen over ons heen die periodiek voor wat regen of een aantal buien zorgen. Het blijft echter telkens maar om geringe hoeveelheden gaan. Echt grote hoeveelheden regen zitten er niet direct aan te komen. De temperaturen gaan daarbij wat dalen. Tegen volgend weekeind vallen we terug op een 5-6 graden maximaal. In de nachten is tegen dan eventueel eens een graadje nachtvorst mogelijk. Of dit het begin is van een verdere afkoeling en aanzet tot échte winter, is niet erg waarschijnlijk en af te wachten. Er zijn op termijn winterse mogelijkheden, maar dat is al de hele winter zo … (zie eerdere besprekingen). In elk geval begint de tijd voor Koning Winter toch stilaan te dringen als hij dit jaar nog iets wil gaan presteren want we zitten tegen eind van de week al aan de derde decade van januari in een tot nu toe bijzonder slappe winter als het op kou en vorst aankomt …

Samenvatting voor vandaagGrijs, veel wolken en ook veel wind. Die trekt fors aan uit het noordwesten met aan het eind van de dag uitschieters tussen 60 en 80 km per uur. Het is wel zacht met maxima tot rond 10 graden en vooral later vandaag kan het ook weer wat gaan regenen.

Geert, zondag 13 januari, 09.50 uur.

 

Sinds gisteren staat weer een nieuwe ‘1 minuut natuur’ paddenstoelen-video online:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de weerfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!