Weerpraatje van zaterdag 12 januari:

Tussen een hogedrukgebied ten westen van Ierland en een flink lagedrukgebied boven Scandinavië, staat bij ons nog steeds een westelijke stroming. Door deze aanhoudend totaal geblokkeerde luchtdrukverdeling, verandert er in grote lijnen niet veel aan het weer in Europa. Hoe dat komt, heb ik in een video uitgelegd. Je kunt die direct hieronder al zien ofwel gaan bekijken op mijn Youtube-kanaal die je ergens onderaan deze pagina kunt vinden.

 

Door deze blokkering trekken verzwakte storingen dit weekend met zachte lucht van over de Noordzee over onze regio. Na het weekeind krijgt het hoog weer een tijdelijke uitloper richting de Noordzee, maar dat duurt niet lang. Later volgende week trekt het hoog zich naar het zuidwesten terug en maakt de weg vrij voor meer actieve storingen. Tegen het eind van volgende week trekken lagedrukgebieden steeds zuidelijker en die trekken in hun kielzog geleidelijk koudere lucht met zich mee die vanaf het noorden dichterbij komt. 

Vandaag is er van die koudere lucht nog in de verste verten niets te merken. Het is erg zacht met temperaturen van 6-7 graden in de ochtend die geleidelijk oplopen naar 8 à 9 graden vanmiddag. Lokaal kan de 10 zelfs aangetikt worden. Het is daarbij grijs. Vanochtend houden we het nog overwegend droog, maar vanmiddag verschijnen er weer regenwolken met perioden van lichte regen of motregen. De westelijke wind gaat later op de dag ook fors aantrekken en wordt matig tot vrij krachtig boven land. Aan zee wordt die tegen de late middag vrij krachtig tot krachtig met uitschieters daar tot rond een 50 à 60 km per uur.

Vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met af en toe wat lichte regen of motregen of een bui. De minima blijven erg zacht en dalen amper onder de 7-8 graden. Het blijft stevig waaien uit het westen met uitschieters die overal tot rond een 50-60 km per uur kunnen halen.

Morgen verandert er amper iets. Het blijft zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van lichte regen of motregen, afgewisseld met droge perioden. Ook enkele buien zijn mogelijk. Heel veel regen valt er op beide dagen in totaliteit zeker niet, al kan een enkele bui misschien wel eens net wat steviger uit de hoek komen. De maxima lopen dan zelfs gemakkelijk over door naar een tiental graden bij een steeds goed doorstaande westelijke wind. Die wordt zelfs nog wat sterker ten opzichte van vandaag en er kunnen morgen uitschieters zijn die aan zee tot rond een 60-70 km per uur halen. Boven land is dat rond een 50 km per uur.

Tegen de nacht naar maandag wordt het wel wat droger en begint de wind af te nemen. In de nacht wisselen opklaringen en wolken af met kans op nog een bui. De minima dalen tegen de ochtend naar een 4-5 graden. Maandag krijgen we dan een wisselend bewolkt weerbeeld. Er zijn nog perioden met veel bewolking met nog steeds kans op wat lichte regen of wat gemiezer. Er zijn echter ook momenten dat we toch wel degelijk wat zon mogen verwachten. De wind neemt daarbij flink in kracht af en blijft west tot noordwest bij maxima rond een 8-tal graden.

Dinsdag wordt dan de betere dag van de periode met overwegend droog weer en wat opklaringen. We houden een graad of 8-9 vast bij een matige noordwestelijke wind. 

Vanaf woensdag komen actievere storingen onze kant op en gaat het meer regenen. Het blijft zacht met temperaturen die nog altijd gemakkelijk naar een 8 graden oplopen. Dat is ook donderdag het geval.

Tegen het eind van de week komt wat koudere lucht tot bij ons. Als het voldoende opklaart, zou het vrijdag tegen de ochtend misschien wel weer eens een beetje lichte nachtvorst kunnen geven waarna we ook overdag en in het volgende weekeind koelere temperaturen zouden krijgen. Alles zal tegen dan afhangen van de precieze koers van een paar lagedrukgebieden en daar is op dit moment nog weinig zinnigs over te zeggen. De komende dagen zullen hier meer duidelijkheid in moeten brengen. Een volledige en zware wintertoestand zit niet in de weerkaarten, maar het zou best kunnen dat we enkele meer winters getinte dagen krijgen met een soort van ‘vuil winterweer’. Maar nog eens: alles moet goed vallen en op dit moment is er weinig concreets over te zeggen. 

Samenvatting voor vandaagBewolkt. In de ochtend nog meest droog, vanmiddag perioden met regen of motregen. Het is erg zacht met temperaturen die gaandeweg oplopen naar 8 tot 10 graden. De westelijke wind trekt daarbij vooral vanmiddag fors aan met uitschieters tot een 50-60 km per uur. Vanavond en vannacht komt hierin geen verandering.

Geert, zaterdag 12 januari, 08.15 uur.

 

In de laatste nieuwe ‘1 minuut natuur’ video blijven we bij de paddenstoelen:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!