Weerpraatje van vrijdag 11 januari:

Een hogedrukgebied dat hardnekkig blijft liggen ten westen van de Britse Eilanden zorgt bij ons aanhoudend voor een aanvoer uit noordwestelijke hoek. Het hoog trekt zich geleidelijk aan nog wat verder westelijk terug. Daardoor komen geleidelijk wat meer actieve storingen onze kant op. Ze horen bij zeer actieve depressies die gedwongen worden om via een grote boog rond dit hoog telkens richting Scandinavië te trekken en dan Europa van het noorden binnen te dringen. Het is deze nu al enkele weken aanhoudende setting die verantwoordelijk is voor de enorme sneeuwdump in de Alpen. Storingen worden immers telkens van het noorden uit richting de Alpen geduwd waar ze tegen de bergen aan stoten. Door stijgbewegingen wordt alle vocht uit die lucht geknepen en valt er daar als sneeuw uit. Zolang deze luchtdrukverdeling geblokkeerd blijft, verandert er niet veel aan het weer en grosso modo blijft deze luchtdrukverdeling ook volgende week dezelfde.

Helemaal aan het eind van de verwachtingsperiode, op een horizon van 7 tot 10 dagen, zitten er nog altijd koudere oplossingen in de weerpluimen. Hieronder de nieuwe pluim van vandaag voor Vlissingen. Zoals gisteren echter al uitgelegd: We zagen dit al vele keren eerder dit winterseizoen, maar die oplossingen BLIJVEN telkens op lange termijn zitten. Waarschijnlijk rekenen de modellen hier op een invloed van het splitsen van de polaire vortex (zie artikel van eerder deze week via deze link: https://geertnaessens.be/2019/01/07/de-polar-vortex-en-een-ssw-2/), maar even zo goed kan het de klimatologie zijn die we hierin zien verschijnen, maar voorlopig komt er binnen de betrouwbare verwachtingstermijn geen winter op de kaarten. Het aantal leden in de pluim dat vanaf ergens rond de 20ste wat koudere oplossingen ziet, is trouwens fors afgenomen ten opzichte van gisteren.

 

Voor vandaag is er van kou of winter totaal geen sprake. We zitten in een zwakke noordwestelijke tot westelijke stroming waarin een zwakke storing meegetrokken wordt. Dat vertaalt zich in een grijze, nevelige dag met af en toe wat lichte regen of motregen. Dit afgewisseld met drogere perioden. De wind waait daarbij de hele dag zwak uit het westen tot noordwesten. De temperaturen lopen ook geleidelijk verder op want er komt steeds zachtere lucht binnen. De maxima worden in de late middag / vooravond bereikt en zitten dan rond 8-9 graden. Overdag zitten we tussen 6-7 graden nu en 7-8 vanmiddag.

Vanavond en vannacht is het dan eerder droog, maar wel aanhoudend zwaar bewolkt. Er kan hoogstens tijdelijk eens een kleinere opklaring voorkomen. Het blijft ook nevelig en de minima dalen tegen de ochtend naar een graad of 5.

Morgen is er in de ochtend nog ruimte voor een schuchtere opklaring en overheersen de droge perioden nog, maar in de namiddag neemt de kans op regen of motregen weer toe wanneer een volgende zwakke storing haar opwachting maakt. Het is dan zwaar bewolkt tot betrokken en aanhoudend zacht met maxima rond 8-9 graden. De wind trekt dan wel aan uit het westen en zeker morgen in de latere namiddag wordt die weer matig tot vrij krachtig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig. Daar kan ze weer gaan uithalen tot rond een 50 km per uur.

Ook de nacht van zaterdag op zondag verloopt bewolkt, regenachtig en zacht. Veel minder dan 8 graden wordt het niet. Zondag verandert er amper iets. Het blijft zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van lichte regen of motregen, afgewisseld met droge perioden. De maxima lopen dan zelfs door naar een tiental graden bij een steeds goed doorstaande westelijke wind.

Maandag komt er nog meer bewolking onze kant op met nog steeds kans op wat lichte regen of wat gemiezer. Later op de dag gaan de droge perioden overheersen. Het blijft zacht en winderig met maxima rond 8-9 graden.

Dinsdag wordt de betere dag van de periode met overwegend droog weer en wat opklaringen. Vanaf woensdag komen actievere storingen onze kant op en gaat het meer regenen. Het blijft zacht met temperaturen die tot het einde van de week telkens gemakkelijk tussen 8 en 10 graden blijven zitten. Periodiek met regen en ook telkens met vrij winderig weer.

Samenvatting voor vandaagGrijs, miezerig en nevelig. Het is daarbij rustig en vrij zacht met temperaturen die oplopen van 6-7 graden in de ochtend naar 8-9 in de avond. De noordwestelijke tot westelijke wind waait maar zwak.

Geert, vrijdag 11 januari, 06.50 uur.

 

In de nieuwe ‘1 minuut natuur’ video van zaterdag, blijven we deze week in de wereld van de paddenstoelen die nog steeds volop te vinden zijn. Met dank aan de zachte winter tot nu toe uiteraard:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Springtij: Wie eerder deze week de video over het springtij miste, kan die hier nog even terug bekijken:

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!