Weerpraatje van donderdag 10 januari:

Een hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden zorgt bij ons voor een aanvoer uit noordwestelijke hoek. Het hoog trekt zich geleidelijk aan nog wat verder westelijk terug en maakt vanaf vandaag de weg vrij voor een aantal (eerst nog zwakke) storingen die vanuit het noordwesten over onze regio trekken. Gaandeweg het weekend worden die storingen iets actiever, maar erg veel neerslag zit er nooit in het vat. Begin volgende week komt het hoog tijdelijk weer iets dichterbij om dan later in de week opnieuw meer naar het westen terug te trekken. Daardoor zouden dan later volgende week meer actieve storingen tot onze regio kunnen doordringen.

Op erg lange termijn kan het alle kanten uit en zijn er ook meer winterse oplossingen mogelijk. Dat zie je in de pluimverwachting van het Europese weermodel hieronder voor Vlissingen. Het heeft dan ook weinig zin om grote uitspraken op lange termijn te doen. Het kan dan letterlijk zowel vriezen als dooien, maar … We zagen dit al vele keren eerder dit winterseizoen: op langere termijn berekenen modellen mogelijk koudere oplossingen. Alleen blijven die telkens op lange termijn zitten (zie ook eerdere berichten). Het is mogelijk dat dit een gevolg is van het splitsen van de polaire vortex (zie artikel van eerder deze week via deze link: https://geertnaessens.be/2019/01/07/de-polar-vortex-en-een-ssw-2/), maar even zo goed kan het de klimatologie zijn die we hierin zien verschijnen. In elk geval is er voor de betrouwbare termijn van de eerste zeven dagen geen winterweer te verwachten. Daarna zien we wel weer en daarvan hou ik jullie hier dag op dag op de hoogte :-). 

 

Vandaag start alleszins koud. Zoals verwacht, is de temperatuur de voorbije nacht landinwaarts richting het vriespunt gezakt. Vanochtend loopt er echter al heel snel, sneller dan eerst voorzien zelfs, bewolking binnen. Die tempert een verdere afkoeling en zorgt eerder voor geleidelijk weer oplopende temperaturen. Dat gaat echter traag, heel traag. Pas tegen de avond bereiken we de maxima voor vandaag met 5 tot 6 graden. Daarbij wordt het al snel bewolkt tot betrokken met enkel vanochtend nog wat kleine kansjes voor de zon. Vanmiddag raakt die er niet meer door. Er kan geleidelijk ook wat lichte regen of motregen gaan vallen bij een zwakke wind. Die waait eerst veranderlijk, later kiest die voor een noordwestelijke hoek.

Vanavond worden de maxima voor vandaag bereikt rond 5-6 graden. Dat is ook de temperatuur voor de nacht. Er blijft veel bewolking met ook gedurende de nacht kans op eens wat lichte regen of motregen. De noordwestelijke wind blijft zwak waaien uit het noordwesten.

Ook morgen is er de hele dag door erg veel bewolking met regelmatig perioden van wat regen of motregen. We halen dan een 7 tot 9 graden tegen het eind van de dag bij een aantrekkende westelijke wind. Veel regen zit er niet in, het is eerder af en toe wat gemiezer of lichte regen met tussendoor ook langere droge perioden.

In het weekeind houden we hetzelfde weerbeeld en is het meestal grijs en bewolkt. Zowel zaterdag als zondag trekken enkele storingen voorbij met perioden van regen of motregen, maar geen extreme hoeveelheden. Het is wel zacht met maxima rond een graad of 8 op zaterdag. Zondag kan de het kwik in de loop van de dag oplopen naar een 10 graden. Op beide dagen staat er wel weer duidelijk een stuk meer wind met een matige, af en toe vrij krachtige wind uit een westelijke hoek. De nachten blijven ook zacht met minima rond een 6 à 7 graden.

Dit weer houdt ook maandag aan met aanhoudend een westelijke aanvoer van vrij zachte lucht. We halen dan een 8 à 9 graden met ook dan nog steeds kans op eens wat sporadische lichte regen of motregen.

De betere dag voor volgende week lijkt nu intussen wel naar de dinsdag opgeschoven te zijn. Dan houden we het zoals het er nu naar uitziet meestal droog met maxima rond een 8 à 9 graden.

Vanaf woensdag komen er meer actieve storingen in het vizier met meer intense regen. De maxima blijven voorlopig in dezelfde orde van grootte rond een 8 à 9 graden. 

Samenvatting voor vandaagDe dag start koud. De temperaturen lopen maar heel traag op en bereiken pas tegen de avond hun hoogste waarde rond 5-6 graden. Daarbij loopt er al heel snel veel bewolking binnen. Gaandeweg de dag kan er wat lichte regen of motregen vallen, maar het is niet veel. De wind is zwak, later wat aantrekkend uit een noordwestelijke hoek.

Geert, donderdag 10 januari, 06.40 uur.

 

Springtij: Wie eerder deze week de video over het springtij miste, kan die hier nog even terug bekijken:

 

In de nieuwe ‘1 minuut natuur’ video van zaterdag, blijven we deze week in de wereld van de paddenstoelen die nog steeds volop te vinden zijn. Met dank aan de zachte winter tot nu toe uiteraard:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!