Weerpraatje van woensdag 09 januari:

Een hogedrukgebied ligt net ten westen van de Britse Eilanden. Het breidt zich geleidelijk aan weer wat in oostelijke richting uit en krijgt een tijdelijke uitloper richting het zuiden van Scandinavië. Deze uitloper is geen lang leven beschoren en breekt al snel weer op. In het weekeind trekt het hoog zich opnieuw in westelijke richting terug en maakt de weg vrij voor meer invloed van depressies. Die sturen dan een aantal storingen onze kant op met zachte lucht. Maandag krijgen we dan weer tijdelijk een rug van hoge luchtdruk, maar als we de hele volgende week bekijken, dan zien we een patroon met hogedruk een eindje ten westen van de Britse Eilanden. Ten noorden daarvan trekken lagedrukgebieden naar het oosten en die beïnvloeden ons weer. Met deze setting is er ook voor volgende week geen zicht op een structurele winterse situatie, integendeel. 

Het weer wordt vandaag al snel een stuk rustiger. Er staat in de ochtend nog wel een matige tot af en toe nog vrij krachtige noordelijke wind boven land, maar die neemt geleidelijk verder af. Aan zee waait die eerst nog vrij krachtig tot krachtig. Daar blijft die nog de hele dag vrij krachtig waaien met uitschieters tot rond een 50-60 km per uur. Boven land zijn er enkel nog uitschieters tijdens de buien. Er komen immers verspreid over de regio een aantal buien voor. Die kunnen zich nog lang handhaven zodat er ook vanmiddag nog vrij lang kans is op het voorkomen van een lokale bui. Echt zware buien zitten daar niet tussen, maar er kan toch van tijd tot tijd een bui opduiken. Eventueel heeft die ook een licht winters randje in de vorm van een handvol hagelbollen. De temperaturen starten vanochtend rond een 5-tal graden om op te lopen naar maxima rond een graad of 7 in de loop van de dag.

Vanavond beperken de buien zich meer en meer tot de kuststreek. Landinwaarts gaan die er uit en wordt het licht bewolkt tot helder. De wind valt daar zo goed als weg en waait nog maar zwak uit het noord-noordoosten. Aan zee blijft die matig waaien en is er eerst nog kans op een bui, maar in de nacht verdwijnen ook daar de buien volledig. De minima gaan flink onderuit met tegen de ochtend overal lichte vorst aan de grond, behalve vlak aan de kust. Ook de temperaturen in de lucht dalen fors. Aan zee tot 2-3 graden, maar landinwaarts gaan die rond het nulpunt zitten en lokaal zitten die er – zeker in het oosten van de regio – tegen morgenochtend net onder. Een enkele gladde plek is dus zeker mogelijk!

Morgen start koud met dus wat lichte vorst in de vroege ochtend. De temperaturen lopen echter al snel op en komen uiteindelijk in de middag rond 5-6 graden uit. In de ochtend is het zonnig tot licht bewolkt. De bewolking neemt echter gaandeweg toe en in de namiddag verliezen we de zon. Het blijft wel tot de avond droog bij een zwakke tot matige noordelijke tot noordwestelijke wind.

In de nacht naar vrijdag is het bewolkt tot betrokken bij minima rond 3 graden in het oosten van de regio tot 5 aan zee. Er kan een drupje regen vallen. Overdag krijgen we op vrijdag veel bewolking met regelmatig perioden van wat regen of motregen. We halen dan een 7 tot 9 graden tegen het eind van de dag bij een aantrekkende westelijke wind.

In het weekeind is het meestal grijs en bewolkt. Zowel zaterdag als zondag trekken enkele storingen voorbij met perioden van regen of motregen, maar geen extreme hoeveelheden. Het is wel zacht met maxima tussen 8 en 10 graden op beide dagen waarbij er telkens een matige, af en toe vrij krachtige wind staat uit een westelijke hoek.

Dit weer houdt ook begin volgende week aan met aanhoudend een westelijke aanvoer van vrij zachte lucht. Daarin zitten dan zowel dagen met wat regen als meer droge dagen. Maandag lijkt zoals het er nu naar uitziet droger te verlopen, de dagen daarop nemen de regenkansen toe.

Springtij: Vanmiddag is het nog eens extra hoog water aan de kust, maar niet meer zo hoog als gisteren. Wil je nog eens volledig bijgepraat worden over hoe dat springtij nu precies ontstaat, verwijs ik graag naar onderstaande video die ik daarover eergisteren online zette. Je vindt die trouwens ook op mijn Youtube-kanaal terug:

Geert, woensdag 09 januari, 06.40 uur.

 

In de nieuwe ‘1 minuut natuur’ video van zaterdag, blijven we deze week in de wereld van de paddenstoelen die nog steeds volop te vinden zijn. Met dank aan de zachte winter tot nu toe uiteraard:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!