Weerpraatje van dinsdag 08 januari:

Een hogedrukgebied dat weken boven de Britse Eilanden lag, is wat naar het westen terug getrokken en bevindt zich nu net ten westen van de Britse Eilanden. Het maakte de weg vrij voor een lagedrukgebied om via de noordelijke Noordzee richting Denemarken te trekken. Dat laag stuurde de voorbije nacht een frontensysteem tot over onze omgeving waarachter we vandaag in een stevige noordelijke stroming terechtkomen met koelere lucht. Door het wegtrekken van dat laag enerzijds en het terug dichterbij komen van het hoog anderzijds, neemt vanaf morgen deze stevige stroming opnieuw af in kracht. Tegen vrijdag trekt het hoog zich opnieuw terug naar het westen en maakt dan de weg vrij voor storingen met daarachter weer zachtere lucht. Vanaf het weekeind neemt een westelijke circulatie dan ons weerbeeld over met dan regelmatig regen en buien.

Vandaag start de dag al met een flink doorstaande noordelijke wind. Die trekt gaandeweg de dag alleen maar aan en gaat vanmiddag matig tot vrij krachtig waaien boven land met rukwinden tot een 50 à 60 km per uur. Aan zee waait die wind dan vrij krachtig tot krachtig met daar mogelijk windstoten tot rond een 70 km per uur. In combinatie met een springtij leidt dat met het hoogwater van rond 14 uur vanmiddag tot een extra hoge opzet. Problemen zouden daar niet mogen van komen want er wordt een hoog water verwacht rond 550 TAW en dat is nog geen stormvloed, maar toch is waakzaamheid zeker geboden want er zijn flinke golven te verwachten. Over het hele traject van de Noordzee staat immers een flinke noordelijke wind en die stuwt veel water naar onze kust.

Het algemene weerbeeld daarbij krijgt vandaag de stempel licht wisselvallig. Dat wil zeggen dat we met een mix van wolkenvelden en opklaringen te maken krijgen waarbij er hier en daar gaandeweg de dag, vooral deze namiddag, een bui kan gaan vallen. Echt felle buien zijn het zeker nog niet, maar een hagelbol zou best kunnen. De westelijke regio’s hebben daarbij de minste kans op buien, landinwaarts is die kans wat groter. Verder noteren we temperaturen die de hele dag schommelen tussen een 6 en een 8-tal graden.

Wie eens volledig bijgepraat wil worden over hoe dat springtij nu precies ontstaat, verwijs ik graag naar onderstaande video die ik daarover heb gemaakt. Je vindt die trouwens ook op mijn Youtube-kanaal terug:

Vanavond neemt de kans op een bui verder toe. Dat is ook de trend voor de nacht. De minima dalen daarbij geleidelijk aan naar een 5 tot 6 graden. Veel lager komen we niet want er blijft ook vanavond en vannacht erg veel wind staan uit het noorden. Er zijn nog altijd rukwinden mogelijk van 50-60 km per uur boven land tot 70-80 aan de kust. Een eventuele bui kan ook nog steeds een licht winters randje vertonen met kans op wat hagelbollen. Het hoogwater van rond 2 uur vannacht zou iets minder hoog moeten uitkomen dan dat van overdag omdat de stuw op de Noordzee tegen dan wat minder groot is.

Morgen normaliseert alles geleidelijk weer verder. Er staat zeker in de ochtend overal nog erg veel wind uit het noorden met nog altijd felle uitschieters, maar de wind neemt wel geleidelijk af. Landinwaarts is dat morgen in de namiddag al flink beter, aan zee kunnen er nog tot de avond felle uitschieters voorkomen. We krijgen morgen eerst nog een wisselvallig weerbeeld met een mix van wolken, zon en enkele (licht winters getinte) buien, maar ook die beperken zich in de loop van de dag meer en meer tot de kustregio. Het wordt daarbij weer een 6 tot 8 graden maximaal.

In de nacht naar donderdag klaart het flink op. De wind valt dan landinwaarts grotendeels weg en in de koele lucht kan het tegen de ochtend fors afkoelen met zo goed als overal lichte vorst aan de grond. Ook in de lucht dalen de minima dan fors tegen de ochtend en kan het landinwaarts toch rond of zelfs net onder de 0 graden uitkomen om de dag af te trappen. Aan zee houden we dankzij de nog altijd doorstaande noordelijke wind net positieve minima. 

Donderdag start dan ook koud, het is de koudste ochtend van deze week. In de loop van de dag neemt de bewolking dan toe vanaf de kust bij maxima rond alweer een 5-6 graden. Het blijft droog met een naar noordwest draaiende, zwakke tot matige wind.

Tegen vrijdag loopt er met een zwak warmtefront weer zachtere lucht binnen en krijgen we eenzelfde weerbeeld als de voorbije dagen ook al het geval was: zachter, grijs en miezerig. Het is dan ook een stuk rustiger met veel minder wind. Die ene koude ochtend van donderdag, krijgt dus zeker voorlopig nog geen vervolg.

Het in stukken breken van de polaire vortex, heeft dan ook voorlopig op ons weer nog geen invloed. Hoe dat in elkaar zit, heb ik gisterenavond in een aparte blogtekst nog eens haarfijn uitgelegd. Wie daarover meer wil lezen, verwijs ik dan ook graag naar deze link: https://geertnaessens.be/2019/01/07/de-polar-vortex-en-een-ssw-2/

Volgend weekend wordt het opnieuw wisselvallig. Een actievere depressie krijgt dan vat op ons weer en zou voor perioden met meer intense regen en wind kunnen gaan zorgen. Het blijft ook dan zacht met maxima die gemakkelijk in de loop van zowel zaterdag als zondag weer tegen de dubbele cijfers aan gaan schuren. Ook de nachten blijven zacht.

Samenvatting voor vandaag: Veel wind en een wisselvallig weerbeeld. De noordelijke wind kan vrij krachtig tot krachtig en zelfs hard gaan waaien aan zee met uitschieters tot een 70-80 km per uur. Boven land waait een bij momenten vrij krachtige wind met uitschieters tot een 50 km per uur. Eerst veel wolken, dan vervolgens wat opklaringen en uiteindelijk krijgen we later in de middag een mix va wolken, zon en enkele buien (met licht winters randje). Maxima daarbij tussen 6 en 8 graden. 

Geert, dinsdag 08 januari, 06.35 uur.

 

In de nieuwe ‘1 minuut natuur’ video van zaterdag, blijven we deze week in de wereld van de paddenstoelen die nog steeds volop te vinden zijn. Met dank aan de zachte winter tot nu toe uiteraard:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!