Weerpraatje van maandag 07 januari:

Boven de Britse Eilanden ligt nog altijd een stevig hogedrukgebied. Het trekt zich vandaag wel wat in westelijke richting terug en maakt de weg vrij voor een klein lagedrukgebied dat op de oostflank van dit hoog boven de Noordelijke Noordzee richting Denemarken trekt. Het laag trekt een koufront mee naar het zuiden dat vanavond en vannacht door onze regio trekt. Daarachter komt een stevige noordelijke stroming te staan met tijdelijk wat koelere lucht. Het hoog richt zich dan weer op en krijgt een uitloper richting Scandinavië. Vanaf vanavond komt hierdoor ook boven de hele Noordzee een grote wateropzet te staan wat in combinatie met het springtij vooral morgen voor erg hoge waterstanden aan de kust kan gaan zorgen! Tegen het eind van de week trekt het hoog zich opnieuw westelijk terug en maakt de weg vrij voor lagedrukgebieden en storingen met regen, wind en zachtere lucht.

Vandaag is het in eerste instantie nog rustig. De dag start met een 5 à 6 graden en die temperaturen lopen gaandeweg de dag heel langzaam op. De maxima worden hierbij pas tegen de avond bereikt en liggen dan rond een graad of 9. Gaandeweg de dag neemt ook de wind geleidelijk aan toe uit het noordwesten. Die waait eerst nog zwak, maar wordt vanmiddag al matig boven land (3-4 Bft) en vrij krachtig aan de kust (tot 5 Bft). We houden het daarbij eerst nog droog, maar vanmiddag neemt de kans op wat lichte regen toe. In de late middag en vooravond regent het bij tussenpozen lichtjes. De zon komt er dan ook weer niet of amper aan te pas vandaag.

Vanavond neemt de wind nog verder toe. Die gaat dan boven land vrij krachtig waaien, aan zee kan die krachtig tot hard uit de hoek komen. Eerst waait die nog uit het noordwesten en valt er wat regen. Later in de avond passeert er dan een koufront en draait de wind weer naar het noorden, maar neemt nog wat toe. De nachtelijke minima dalen daarbij tot rond een 5-tal graden tegen de ochtend. Na passage van het front kunnen er enkele buien voorkomen waarbij enkele fellere exemplaren zouden kunnen zitten.

Morgen zit de wind de hele dag in een noordelijke hoek en waait erg stevig en vlagerig door! Aan zee waait die krachtig tot hard, per momenten tot 7 Bft. Landinwaarts is dat een 4 tot 5 Bft met uitschieters die kunnen uithalen tot aan 70 km per uur aan zee en tot 50-60 km per uur landinwaarts. Het weerbeeld bestaat dan uit opklaringen en wolkenvelden met af en toe een bui. Die ene bui kan eventueel een heel licht winters randje hebben met een enkele hagelbol. Gaandeweg de dag neemt de wind wel af. We halen daarbij morgen een 6 tot 7 graden. Let op: er staat boven de hele Noordzee morgen een flinke noordelijke stroming met erg hoge wateropzet aan onze kust! In combinatie met het springtij kan dat morgen voor een moeilijke situatie zorgen aan de kust en in het bekken van de Schelde. Op te volgen.

Woensdag is het opnieuw wisselend bewolkt met flinke opklaringen, enkele wolkenvelden en ook nog steeds kans op een bui. Die kans neemt wel vrij snel af. We halen dan een 6-tal graden als maximum temperatuur bij een verder afnemende noordelijke wind.

In de nacht naar donderdag klaart het flink op. De wind valt dan grotendeels weg en in de koele lucht kan het tegen de ochtend fors afkoelen met lichte vorst aan de grond. Ook in de lucht dalen de minima dan fors tegen de ochtend. Donderdag start dan ook koud, het is de koudste ochtend van deze week. In de loop van de dag neemt de bewolking dan toe vanaf de kust bij maxima rond alweer een 5-6 graden. Het blijft droog met een naar noordwest draaiende, zwakke tot matige wind.

Tegen vrijdag loopt er met een zwak warmtefront weer zachtere lucht binnen en krijgen we eenzelfde weerbeeld als de voorbije dagen ook al het geval was: zachter, grijs en miezerig. Die ene koude ochtend van donderdag, krijgt dus zeker geen vervolg.

Volgend weekend wordt het opnieuw wisselvallig. Een actievere depressie krijgt dan vat op ons weer en zou voor veel regen en wind kunnen gaan zorgen. Het blijft ook dan zacht en van een winterinval is er in onze streken voorlopig totaal geen sprake.

Samenvatting voor vandaag: Grijs en bewolkt, weinig of geen zon. De bewolking neemt gaandeweg toe, net als de naar noordwest draaiende wind. Tegen het eind van de dag volgt wat lichte regen en veel wind. De maxima worden pas tegen de avond bereikt en liggen rond 9 graden. Vanavond en vannacht eerst wat regen en erg veel wind. Minima rond 5 graden tegen de ochtend. Later in de nacht kan een bui vallen.

Geert, maandag 07 januari, 06.35 uur.

 

In de nieuwe ‘1 minuut natuur’ video van zaterdag, blijven we deze week in de wereld van de paddenstoelen die nog steeds volop te vinden zijn. Met dank aan de zachte winter tot nu toe uiteraard:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!