Weerpraatje van zondag 06 januari:

Een nog altijd erg hardnekkig hogedrukgebied blijft voorlopig boven de Britse Eilanden liggen. Het wijkt niet en zorgt bij ons aanhoudend voor een noordwestelijke stroming met daarin restanten van zwakke storingen. Morgen trekt een klein lagedrukgebied via het noordelijke deel van de Noordzee rond dit hoog richting Denemarken. Het trekt een actiever koufront mee dat in de nacht van maandag op dinsdag over onze regio zwaait. Daarachter breidt het hoog zich tijdelijk wat meer oostelijk uit met een uitloper in de richting van Scandinavië zodat de aanvoer bij ons tijdelijk meer noordelijk wordt. Zo kan er tijdelijk wat koudere lucht binnenlekken. Tegen het eind van de week trekt het hoog zich terug naar het westen en komt er opnieuw weer zachtere lucht binnen zodat we tegen volgend weekeind weer staan waar we nu zitten.

Er verandert vandaag dan ook niet veel aan het heersende weerbeeld. Het blijft zwaar bewolkt tot betrokken met erg veel wolken. Daaruit kan nog steeds van tijd tot tijd eens wat lichte regen of motregen vallen, maar het lijkt er op dat vandaag de droge perioden meer overheersen dan gisteren. Er kan zelfs later op de dag een enkele schuchtere opklaring doorbreken. In de temperaturen zit amper verandering. Die schommelen in de ochtend rond 6-7 graden om in de namiddag rond 8 graden uit te komen. De wind blijft zwak tot hoogstens eens matig waaien uit een noordwestelijke hoek.

Vanavond en vannacht houdt dit eentonige weertype aan. De bewolking wordt dan wel weer dikker op nadering en passage van alweer een erg zwakke storing. Die zorgt ervoor dat er gaandeweg de nacht weer wat gemiezer kan voorkomen bij minima rond een 5-tal graden.

Ook morgen verandert er in dit weerbeeld amper iets. Het blijft zwaar bewolkt tot betrokken met misschien eens een tijdelijke opklaring. Naar de late middag / avond toe neemt de bewolking weer toe met kans op wat lichte regen of motregen. De wind trekt morgen wat aan uit een noordwestelijke richting en wordt matig tot vrij krachtig boven land, vrij krachtig aan zee. De temperaturen kunnen daarbij wat hoger uitkomen rond een 8 tot 9, lokaal misschien zelfs net 10 graden.

In de nacht naar dinsdag kan er tijdelijk wat meer intense regen vallen bij minima rond 5-6 graden. Dinsdag overdag is de storing ons gepasseerd en komen we in een doorstaande noordelijke stroming terecht. Die voert wat koelere lucht aan. De maxima halen desondanks nog steeds een 7 tot 8 graden. Doordat de bovenluchten kouder worden, kunnen er gaandeweg de dag wel enkele buien gaan vallen en misschien dat een enkele bui een natte of smeltende vlok sneeuw of een hagelbolletje meebrengt. Het zijn echter meest lichte buien. Een beetje een zelfde situatie als we eerder in de voorbije week al eens zagen gebeuren.

Op woensdag en donderdag blijven we in die noordelijke stroming zitten. Daarin zitten afwisselend (brede) opklaringen, wolkenvelden en een enkel licht buitje. Het is dan tijdelijk wat koeler met maxima rond een 5-6 graden. In de nachten kan het kwik tijdelijk eens tot rond het vriespunt dalen en is er tijdens de breedste opklaringen kans op wat vorst aan de grond. Het is dan uitkijken voor een tijdelijke en lokale gladde plek.

Tegen vrijdag loopt er met een zwak warmtefront weer zachtere lucht binnen en krijgen we eenzelfde weerbeeld als vandaag en gisteren. Het wordt dan weer zachter, grijs en miezerig.

Volgend weekend, maar dat is nog ver weg, lijken de bakens wat verzet te kunnen worden. Een actievere depressie krijgt dan vat op ons weer en zou voor veel regen en wind kunnen gaan zorgen. Het blijft ook dan zacht.

Samenvatting voor vandaag: Net als gisteren, is het overwegend grijs al is een sporadische opklaring later op de dag niet onmogelijk. Er is nog altijd kans op wat gemiezer, maar de droge perioden overheersen. Het wordt een 6 tot 8 graden bij een zwakke noordwestelijke wind. Vanavond en vannacht neemt de kans op wat gemiezer weer toe bij minima rond 5-6 graden.

Geert, zondag 06 januari, 08.20 uur.

 

In de nieuwe ‘1 minuut natuur’ video van gisteren, blijven we deze week in de wereld van de paddenstoelen die nog steeds volop te vinden zijn. Met dank aan de zachte winter tot nu toe uiteraard:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!