Weerpraatje van zaterdag 05 januari:

Een zeer hardnekkig hogedrukgebied blijft liggen boven de Britse Eilanden. Daaromheen staat een noordelijke tot noordwestelijke stroming waarin zwakke restanten van storingen met relatief zachte lucht tot bij ons geraken. Na het weekeind trekt het hoog zich geleidelijk wat westwaarts terug waarna dan dinsdag een depressie het Noordzeegebied intrekt richting Denemarken. In de achterkamer van dat laag komt midden volgende week mogelijk tijdelijk iets minder zachte lucht mee doordat het hoog wat meer zuid-noord komt te liggen en de stroming tijdelijk noordelijker gaat worden. Het blijft echter boven de Britse Eilanden stand houden. Nog later in de week trekt het zich dan waarschijnlijk opnieuw naar het westen terug waarmee de stroming weer meer noordwest wordt. Structureel winterweer zit de eerste weken dan ook nog steeds niet in de kaarten, wat niet wil zeggen dat het niets eens een paar dagen wat kouder kan worden. 

Vandaag wordt een lange rit om uit te zitten. Het is werkelijk de hele dag lang eentonig grijs. De zon maakt geen schijn van kans om daar door te geraken, laat staan langdurig. De temperaturen veranderen amper en zitten rond 6-7 graden bij de start van de dag om op te lopen tot rond een graad of 8. Dat alles bij een zwakke, tijdelijk matige wind uit het noordwesten. Aan zee kan die eventueel eens wat harder waaien. De bewolking is ook dik genoeg om wat lichte regen of motregen te produceren, maar dat zijn telkens erg kleine hoeveelheden. Van tijd tot tijd houden we het ook wel eens een moment droog.

Er verandert hier vanavond en vannacht niets in. Het blijft zwaar bewolkt tot betrokken met af en toe wat licht gemiezer bij minima rond een 5-6 graden. De wind blijft in het noordwesten zitten en zwakt weer af.

Morgen krijgen we nog meer van hetzelfde. Een aanhoudend zwaar bewolkte tot betrokken hemel met weinig of geen kans op (lange) opklaringen. Een zwakke en minder hard waaiende noordwestelijke wind dan vandaag, houdt nog steeds een aanvoer van erg vochtige en ook vrij zachte lucht in stand. De maxima noteren daarbij ook morgen rond een graad of 8. Ook de nacht naar maandag blijft zacht, bewolkt en ook dan valt er bij momenten wat lichte regen of motregen.

Het is moeilijk om op dit thema veel variatie te vinden. Ook maandag verandert er in dit weerbeeld amper iets. Steeds blijven wolken en opklaringen elkaar afwisselen met kans op wat lichte neerslag. Doordat er weer wat meer wind komt te staan, kan het dan wel weer wat zachter worden met maxima dan rond 10 graden.

Op dinsdag komt dan een klein lagedrukgebied van over de Noordzee dichterbij. Dat zal aanleiding geven tot wat meer intense regen, maar de precieze timing daarvan ligt nog niet helemaal vast. Het blijft wel steeds zacht.

Vanaf woensdag wordt de stroming dan weer meer noordelijk en lekt wat koelere lucht binnen. De maxima kunnen dan tijdelijk weer iets lager zitten. Het wordt ook droger en er komen weer opklaringen zodat in de nachten de temperatuur wat lager kan zitten met eventueel eens een tijdelijke lichte nachtvorst, maar zonder veel erg en al helemaal geen aankondiging van de winter. Op langere termijn blijft het zoeken naar winterse sporen in de kaarten.

Samenvatting voor vandaag: Grijs, bewolkt en eentonig. Het kan af en toe wat miezeren bij temperaturen rond ongeveer 8 graden maximaal en een matige noordwestelijke wind. De komende 48 uur komt in dit weerbeeld amper verandering.

Geert, zaterdag 05 januari, 09.30 uur.

 

De nieuwe ‘1 minuut natuur’ video die sinds vorig weekend online staat:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!