Weerpraatje van vrijdag 04 januari:

Een zeer hardnekkig hogedrukgebied ligt nog altijd met kern boven de Britse Eilanden en blijft daar pas op de plaats maken. Daaromheen staat een noordelijke tot noordwestelijke stroming waarin zwakke restanten van storingen met relatief zachte lucht tot bij ons geraken. Na het weekeind trekt het hoog zich geleidelijk wat westwaarts terug waarna dan ergens rond midden volgende week een depressie het Noordzeegebied intrekt. In de achterkamer van dat laag komt midden volgende week mogelijk tijdelijk iets minder zachte lucht mee doordat het hoog wat meer zuid-noord komt te liggen en de stroming tijdelijk noordelijker zou kunnen worden. Het blijft echter boven de Britse Eilanden stand houden. Nog later in de week trekt het zich dan waarschijnlijk opnieuw naar het westen terug waarmee de stroming weer meer noordwest wordt. Structureel winterweer zit de eerste weken dan ook nog steeds niet in de kaarten, wat niet wil zeggen dat het niets eens een paar dagen wat kouder kan worden.

Vandaag trekt een sterk verzwakt warmtefront dus via de oostelijke flank van dit eerder genoemde hoog via de Noordzee naar het zuiden. Dat front zorgt voor een zwaar bewolkte dag met erg veel wolken. De kans op een kleine opklaring is er nog wel, vooral dan vanochtend. Die wordt echter in de loop van de dag alleen maar kleiner. Er valt aanvankelijk nog een lokaal buitje, zeker landinwaarts, maar ook die verdwijnen geleidelijk. Later vanmiddag neemt dan geleidelijk de kans op wat licht gemiezer toe. De temperaturen zitten vanochtend rond een 3-4 graden landinwaarts en rond 5-6 aan de kust. Die lopen verder op om tegen de avond rond een 7 tot 9 graden uit te komen bij een wat aantrekkende noordwestelijke wind.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat lichte regen of motregen. De minima dalen niet verder dan tot rond een 5 à 6 graden landinwaarts en tot rond 7 graden aan zee. De noordwestelijke wind blijft zwak tot matig waaien.

Ook het hele weekeind blijven we in een noordwestelijke aanvoer zitten met veel bewolking en sporadisch eens wat gemiezer. De maxima zitten dan rond 8-9 graden terwijl het in de nachten rond een 3-5 graden is. De wind blijft zwak waaien uit een meer noordwestelijke richting. Er kan tijdelijk zowel morgen als overmorgen ook wel eens een opklaring opduiken, maar erg breed vallen die zeker niet uit.

Maandag verandert er in dit weerbeeld amper iets. Steeds blijven wolken en opklaringen elkaar afwisselen bij ongeveer dezelfde temperaturen.

Op dinsdag komt dan een klein lagedrukgebied van over de Noordzee dichterbij. Dat zal aanleiding geven tot wat meer intense regen, maar de precieze timing daarvan ligt nog niet helemaal vast. Wordt vervolgd de komende dagen.

Samenvatting voor vandaag: Veel wolken. Eerst nog wel een opklaring, maar de bewolking neemt gaandeweg toe en overheerst. Er kan nog een buitje vallen, daarna is het tijdelijk droog, maar in de namiddag opnieuw wat gemiezer. Maxima die geleidelijk oplopen van 4 tot 6 graden in de vroege ochtend naar 8-9 tegen de avond. Zwakke tot matige noordwestelijke wind.

Geert, vrijdag 04 januari, 06.50 uur.

 

De nieuwe ‘1 minuut natuur’ video die sinds dit weekend online staat:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!