Weerpraatje van donderdag 03 januari:

Geen verandering op de weerkaarten. Een Brits hogedrukgebied houdt ons weer stevig in handen. Het ligt met kern boven de Britse Eilanden en blijft daar liggen. Rond dat hoog wordt met een noordelijke aanvoer steeds vrij vochtige lucht aangevoerd. Daarin zitten af en toe restanten van oude storingen zodat er veel bewolking blijft met sporadisch eens kans op wat lichte neerslag of een buitje. De aangevoerde lucht is ook vrij zacht al kan het in een nachtelijke opklaring al eens wat meer afkoelen. Er komt in deze drukverdeling absoluut geen verandering.

Het weerbeeld van vandaag is dan ook een complete kopie van dat van gisteren. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af. Dat kan al eens een wat bredere opklaring zijn terwijl op een ander moment de bewolking overheerst. Verspreid over de dag valt er van tijd tot tijd ook eens een licht buitje. Er is een kleine kans dat daar al eens een hagelbolletje tussen zit, maar meestal is het gewoon regen. De maxima schommelen tussen waarden van 6 en 8 graden bij een zwakke tot matige wind uit een noordelijke richting.

Ook vanavond en vannacht zit er geen verandering in dit weerbeeld aan te komen. Wolken en opklaringen wisselen af en er valt al eens een lichte bui. De minima schommelen tussen 2 en 4 graden, maar tijdens een langere opklaring kan het aan de grond toch wat licht vriezen. Met een nat wegdek kan dat tot een lokale gladde plek leiden. Dat is een momentopname want van zodra de wolken arriveren, loopt het kwik weer op, maar het is toch uitkijken voor die ene gladde plek die tijdelijk kan opduiken!

Niets nieuws op de kaarten van morgen. Steeds wisselen wolken en opklaringen elkaar af. In de loop van vrijdag neemt de bewolking zelfs verder toe en verliezen we de zon weer helemaal. Er komt dan ook weer wat zachtere lucht binnen en de maxima gaan zelfs weer naar een 8 à 9 graden. De kans op wat gemiezer neemt ook toe in de vorm van wat meer langdurigere lichte regen of motregen, maar het blijft telkens om kleine hoeveelheden gaan.

Het komende weekeind blijven we in een noordwestelijke aanvoer zitten met veel bewolking en sporadisch eens wat gemiezer. De maxima zitten dan rond 8-9 graden terwijl het in de nachten rond een 3-5 graden is. De wind blijft zwak waaien uit een meer noordwestelijke richting.

Ook begin volgende week verandert er in dit weerbeeld amper iets. Steeds blijven wolken en opklaringen elkaar afwisselen bij ongeveer dezelfde temperaturen. Op dinsdag kan het mogelijk tijdelijk wat meer regenen.

Samenvatting voor vandaag: We krijgen een doorslagje van gisteren met veel wolken met kans op een sporadisch buitje, afgewisseld met enkele opklaringen. Een enkele opklaring kan al eens wat breder uitvallen. De maxima zitten tussen 6 en 8 graden bij een meest matige noordelijke wind. Vanavond en vannacht geen verandering in dit weerbeeld bij minima rond 2 tot 4 graden. In een lange opklaring is er wel kans op een tijdelijke en lokale gladde plek.

Geert, donderdag 03 januari, 06.35 uur.

 

De nieuwe ‘1 minuut natuur’ video die sinds dit weekend online staat:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!