Weerpraatje van woensdag 02 januari:

Een hogedrukgebied met kern boven de Britse Eilanden, blijft daar liggen. Het is met geen stokken weg te krijgen. Het heeft aanvankelijk nog een uitloper richting Scandinavië, maar die brokkelt snel af. Rondom het hoog wordt met een noordelijke aanvoer steeds vrij vochtige lucht aangevoerd. Daarin zitten af en toe restanten van oude storingen zodat er veel bewolking blijft met sporadisch eens kans op wat lichte neerslag. De aangevoerde lucht is ook vrij zacht al kan het in een nachtelijke opklaring al eens wat meer afkoelen. Er komt in deze drukverdeling absoluut geen verandering.

Vandaag wordt zoals gisteren al geschreven, dan ook een dag zoals er eigenlijk dertien in een dozijn passen. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en het blijft meestal droog al is een enkel licht buitje links of rechts niet volledig uit te sluiten. De wind blijft daarbij matig waaien uit een dan noordelijke richting en de temperaturen halen gemakkelijk maxima rond een graad of 8-9. Aanvankelijk kan er vooral aan de kust nog wel een vrij krachtige wind staan, maar die zwakt later op de dag af. De bewolking breekt af en toe wel eens open met een wat bredere opklaring, maar telkens vullen nieuwe wolken die gaten ook wel weer op.

Vanavond en vannacht blijven opklaringen en wolkenvelden elkaar afwisselen. Het wordt dan iets kouder, maar ook dan blijven de minima meer dan waarschijnlijk overal positief, zelfs aan de grond. Veel lager dan een 3-4 graden komen we landinwaarts niet. De noordelijke stroming blijft te sterk en er zijn telkens vrij veel wolken.

Overdag verandert er morgen niet veel aan die situatie. Wolken en opklaringen wisselen af bij maxima die weer gemakkelijk naar een 7-8 graden oplopen aan zee en tot 6-7 landinwaarts. Er is wat minder wind dan vandaag, maar die blijft uit het noorden komen en de kans op een enkel buitje blijft aanwezig. 

Een zelfde beeld zien we vrijdagnacht en vrijdag overdag. Steeds wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Het zou tegen de ochtend dan tijdelijk wat kouder kunnen zijn met vrijdagochtend de meest koele start van de dag in deze reeks. Mogelijk komt er dan toch hier of daar wat grondvorst aan te pas. In de loop van vrijdag neemt de bewolking zelfs verder toe en verliezen we de zon weer. Er komt dan ook weer wat zachtere lucht binnen en de maxima gaan zelfs weer naar een 8 à 9 graden. De kans op wat gemiezer neemt ook toe.

Het komende weekeind blijven we in een noordwestelijke aanvoer zitten met veel bewolking en sporadisch eens wat gemiezer. De maxima zitten dan rond 8-9 graden terwijl het in de nachten rond een 3-5 graden is.

Samenvatting voor vandaag: Veel wolken met kans op een sporadisch buitje, afgewisseld met enkele opklaringen. Een enkele opklaring kan al eens wat breder uitvallen. De maxima halen een 8 tot 9 graden bij een meest matige noordelijke wind. Vanavond en vannacht geen verandering in dit weerbeeld bij minima rond 3-4 graden.

Geert, woensdag 02 januari, 06.40 uur.

 

De nieuwe ‘1 minuut natuur’ video die sinds dit weekend online staat:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!