Weerpraatje van dinsdag 01 januari:

Een nog verder versterkend hoog dat vanuit Frankrijk richting de Britse Eilanden is gekoerst, blijft daar de komende dagen ter plekke liggen. Aanvankelijk probeert het zich nog wat richting Scandinavië uit te breiden, maar dat lukt niet. Het hoog trekt zich terug met kern boven de Britse Eilanden en zal daar niet op 1-2-3 weg te krijgen zijn. Het zorgt aanhoudend voor een geblokkeerde weersituatie waarbij er wel op de oostflank van het hoog enkele zeer verzwakte storingen van over de Noordzee tot over onze omgeving kunnen geraken. Winterweer levert dit echter totaal niet op, daarvoor ligt het hoog verkeerd. Eerder een aanhouden van het rustige, eigenlijk best wel vrij saaie en ook telkens vrij zachte tot zachte weer.

Vandaag zitten we met een wat in kracht aantrekkende westelijke tot noordwestelijke stroming. De wind waait zeker later vandaag matig, aan de kust zelfs af en toe tegen het vrij krachtige aan. Er is veel bewolking en vooral vanochtend kan er tijdelijk wat lichte regen of motregen vallen. Ook rond de middag en in de eerste helft van de middag kan er nog wat lichte regen of motregen vallen. Later vanmiddag overheersen de droge perioden dan. Daarbij loopt gaandeweg de dag toch de kans op enkele opklaringen op en naar de late middag en valavond toe mogen we toch ook wel enkele tussenkomsten van de zon verwachten. De temperaturen zijn en blijven erg zacht en halen vanmiddag gemakkelijk 8 tot 9, zelfs op vele plaatsen weer een tiental graden.

Vanavond en vannacht blijft er best wel wat wind staan. Die blijft zeker aan zee en in de kustregio matig waaien met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Er is een kleine kans op een lokale lichte bui, maar ook dat zal de uitzondering op de regel zijn. De minima dalen landinwaarts naar een 5 à 6 graden. Aan zee houden we 7 graden vast. Vorst aan de grond is er nergens en totaal niet bij. Er is teveel wind en bewolking en de aangevoerde lucht is te zacht.

Morgen krijgen we ook zo’n dag zoals er eigenlijk dertien in een dozijn passen. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en het blijft meestal droog al is een enkel licht buitje links of rechts niet volledig uit te sluiten. De wind blijft daarbij matig waaien uit een dan noordelijke richting en de temperaturen halen gemakkelijk maxima rond een graad of 8.

In de nacht naar donderdag blijven opklaringen en wolkenvelden elkaar afwisselen. Het wordt dan iets kouder, maar ook dan blijven de minima meer dan waarschijnlijk overal positief, zelfs aan de grond. Veel lager dan een 3-4 graden komen we landinwaarts niet. De noordelijke stroming blijft te sterk en er zijn telkens vrij veel wolken. Overdag verandert er op donderdag niet veel aan die situatie. Wolken en opklaringen wisselen af bij maxima die weer gemakkelijk naar een 7-8 graden oplopen aan zee en tot 6-7 landinwaarts. 

Een zelfde beeld zien we vrijdagnacht en vrijdag overdag. Steeds wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Het zou tegen de ochtend an tijdelijk wat kouder kunnen zijn met vrijdagochtend de meest koele start van de dag in deze reeks. Mogelijk komt er dan toch hier of daar wat grondvorst aan te pas. In de loop van vrijdag neemt de bewolking zelfs verder toe en verliezen we de zon weer. Er komt dan ook weer wat zachtere lucht binnen en de maxima gaan zelfs weer naar een 8 à 9 graden. De kans op wat gemiezer neemt ook toe.

Het komende weekeind blijven we in een noordwestelijke aanvoer zitten met veel bewolking en sporadisch eens wat gemiezer. De maxima zitten dan rond 8-9 graden terwijl het in de nachten rond een 3-5 graden is.

Voor liefhebbers van winterweer post ik hierbij nog eens de Europese pluimverwachting: er is voorlopig de eerste week nog geen zicht op winterweer. De pluim laat nu wel een afkoeling zien voor volgende week, waarbij de operationele uitvoer en een handvol andere leden een daling van temperatuur laten zien. Echter is dit de zoveelste keer dat dit in de kaarten zit, maar dit blijft telkens buiten een betrouwbare termijn zitten. Aangezien ook andere weermodellen kiezen voor een verder zetten van het zachte weer, hecht ik weinig tot geen belang aan deze uitvoer. Het ziet er echt niet naar uit dat we op korte termijn veel meer moeten verwachten dan eens een enkel graadje vorst (aan de grond) in de nachten …

 

 

Samenvatting voor vandaag: Veel grijs, maar geleidelijk aan toch ook wat opklaringen, zeker deze namiddag. De maxima lopen weer gemakkelijk op naar 8 tot 10 graden, het blijft droog of het moet een enkel drupje motregen zijn en de naar noordwest draaiende wind trekt wat aan, zeker aan de kust.

Geert, dinsdag 01 januari, 09.50 uur.

 

De nieuwe ‘1 minuut natuur’ video die sinds dit weekend online staat:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!