Weerpraatje van maandag 31 december:

Een hogedrukgebied dat zich met kern boven het westen van Frankrijk bevindt, heeft de volle grip op ons weer. De kern verplaatst zich de komende dagen geleidelijk naar de Britse Eilanden. Enkele totaal verzwakte storingen trekken op de flank van dit hoog vandaag en morgen naar het zuiden. Vanaf morgen komen we geleidelijk op de oostflank van dit hoog te zitten en kantelt de stroming bij ons wat naar noord tot noordwest. Daarmee komt dan tijdelijk weer minder zachte en drogere lucht onze kant op.

Het weerbeeld van vandaag verschilt amper van dat van gisteren. De dag start weer zwaar bewolkt tot betrokken en die vele en hardnekkige wolken spelen ons de hele dag parten. Er zijn weinig of geen opklaringen. Net als gisteren kan de zon wel eens een enkele poging doen om door de wolken heen te geraken, maar die pogingen hebben geen of weinig kans tot slagen. Hoogstens zijn er in de ochtend tijdelijk eens een paar stukken blauw te zien met enkele korte opklaringen, maar breed opklaren zal het zeker niet doen. Het is daarbij erg rustig met een erg zwakke wind uit een westelijke tot noordwestelijke hoek. De temperaturen zijn en blijven erg zacht met maxima die vanmiddag gemakkelijk rond een tiental graden uitkomen. Er is een kleine kans dat er links of rechts eens een enkel drupje regen of motregen valt.

Vanavond en vannacht verandert er weinig. Er zijn geen weer gerelateerde problemen op de weg. Het is en blijft zwaar bewolkt tot betrokken met amper of geen opklaringen. Net als overdag kan het wat nevelig zijn, maar er is geen mist en de wind blijft zwak uit het noordwesten waaien. De minima dalen in onze regio tot rond een 6-7 graden tegen de ochtend.

Ook op nieuwjaarsdag is er aanvankelijk weinig verandering voorzien. Veel wolken, wat nevel en opnieuw erg rustig weer. De wind zoekt dan steeds meer een volledig noordwestelijke hoek op en waait nog altijd erg zwakjes. De temperaturen komen daarbij amper van hun plaats en halen weer een 8 tot 9 graden als maximale waarden. In de loop van de dag is een tijdelijke drup regen mogelijk, waarna het dan in de latere namiddag wel geleidelijk wat kan gaan opklaren.

In de avond en nacht kan het in opklaringen dan wel forser afkoelen en is tegen woensdagochtend zelfs wat lichte vorst aan de grond landinwaarts niet uitgesloten.

Woensdag tot en met vrijdag gaat de wind wat meer naar een noordwestelijke tot noordelijke hoek en komt wat drogere en koelere lucht binnen. De maxima dalen dan een beetje, maar halen nog altijd gemakkelijk 6 tot 8 graden. Tijdens een nachtelijke opklaring kan het dan misschien weer eens een enkel graadje gaan vriezen, maar ook weer niet meer dan dat. Echt winterweer blijft uit.

Ondanks de aanvoer van drogere lucht, is er dan wel kans dat er hier of daar eens een enkele bui valt, maar veel zal dat allemaal niet voorstellen. 

Samenvatting voor vandaag: Opnieuw grijs en bewolkt met eens een enkele poging van de zon om door te breken, maar echt lukken doet dat niet. Het is erg rustig met een zwakke noordwestelijke wind die zachte lucht aanvoert met maxima rond 10 graden.

Geert, maandag 31 december, 09.15 uur.

 

De nieuwe ‘1 minuut natuur’ video die sinds dit weekend online staat:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!