Weerpraatje van zondag 30 december:

Een stevig hogedrukgebied met de kern in de buurt van het Franse Bretagne zorgt bij ons nog altijd voor erg rustig weer. Wel trekken er enkele verzwakte storingen op de westelijke flank van dit hoog binnen met erg vochtige en zachte lucht. De kern van het hoog verplaatst zich vanaf morgen geleidelijk wat meer richting de Britse Eilanden. Daardoor komt er dan later in de week weer iets drogere lucht binnen met wat minder hoge temperaturen. Tegen het eind van de week trekt het hoog zich weer naar het zuidwesten terug.

Vandaag wordt net als gisteren een erg grijze dag met weinig of helemaal geen opklaringen. Als er al enkele pogingen tot opklaringen zijn, dan zijn die geen lang leven beschoren. De bewolking is gewoon te dik en alomtegenwoordig. De temperaturen blijven erg zacht. In de ochtend starten we rond een 4-5 graden, om tegen de middag al rond een 7 tot 8 graden uit komen. Die waarden lopen gaandeweg de namiddag verder op tot in de avond. Dan hebben we maxima te pakken die tegen of rond de 10 graden zullen zitten. Er is daarbij dus de hele dag erg veel bewolking en het is ook wel wat nevelig. Daar is ook tijdelijk wel eens wat lichte regen of motregen bij mogelijk, vooral naar de middag en namiddag toe. Grote hoeveelheden zitten echter niet in het vat. De wind tenslotte, blijft daarbij zwak tot matig waaien uit een westelijke tot noordwestelijke richting.

Vanavond en vannacht blijft het aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken. Er kan ook nog steeds nevel en zelfs tijdelijk wat mist voorkomen. Er is daarbij aanhoudend kans op eens een drupje regen, maar het gaat telkens maar om minimale hoeveelheden. De temperaturen dalen amper en blijven rond een laagste waarde van een 8 tot 9 graden zitten bij een zwakke west tot noordwestelijke wind.

Morgen is er in dit weerbeeld amper verandering te vinden. Het blijft zwaar bewolkt tot betrokken en nevelig met kans op een drupje regen en een zwakke noordwestelijke wind. Het blijft erg zacht met maxima rond een 8 à 9 graden.

We wisselen oud en nieuw in dezelfde omstandigheden. Het wordt een rustige nieuwjaarsnacht met wat nevel en veel bewolking bij minima rond een 5 à 6 graden. 

Ook op nieuwjaar is er weinig verandering voorzien. Veel wolken, wat nevel en opnieuw erg rustig weer. De wind zoekt dan steeds meer een noordwestelijke hoek op en waait nog altijd erg zwakjes. De temperaturen komen daarbij amper van hun plaats en halen weer een 8 tot 9 graden als maximale waarden. Dat is ook het weerbeeld voor de woensdag.

Later in de week gaat de wind wat meer naar een noordwestelijke tot noordelijke hoek en komt wat drogere en koelere lucht binnen. De maxima dalen dan een beetje, maar halen nog altijd gemakkelijk 6 tot 8 graden. Tijdens een nachtelijke opklaring kan het dan misschien weer eens een enkel graadje gaan vriezen, maar ook weer niet meer dan dat. Echt winterweer blijft uit.

Samenvatting voor vandaag: Grijs, bewolkt en nevelig. Het is erg rustig met een zwakke westelijke wind en geleidelijk verder oplopende temperaturen tot die in de avond rond 10 graden uitkomen. Er kan tijdelijk eens wat lichte regen vallen, maar geen grote hoeveelheden.

Geert, zondag 30 december, 09.30 uur.

 

De nieuwe ‘1 minuut natuur’ video die sinds gisteren alweer online staat:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!