Weerpraatje van zaterdag 29 december:

Een nog steeds erg stevig hogedrukgebied met de kern in de buurt van het Franse Bretagne zorgt bij ons voor rustig weer. Vandaag en morgen trekken enkele verzwakte storingen op de westelijke flank van dit hoog binnen met erg vochtige en zachte lucht. De kern van het hoog verplaatst zich in de nieuwe week geleidelijk wat meer richting de Britse Eilanden. Daardoor komt er dan weer iets drogere lucht binnen met wat minder hoge temperaturen. Op langere termijn trekt het hoog zich weer zuidwestelijk terug en komt weer zachtere en drogere lucht binnen. Twee zaken blijven belangrijk en opvallen: de totale afwezigheid van winterse aspiraties (op een nachtvorst eens niet te na gesproken) en de afwezigheid van veel neerslag. Toch opvallende zaken. Ondanks het feit dat de zomerse hogedrukblokkades ook deze winter blijven voorkomen, wordt dat niet in winterweer verzilverd … Voorlopig toch niet.

Vandaag is het al helemaal niet winters te noemen. Een zwakke storing zorgt voor erg veel bewolking die geen enkele ruimte toelaat voor zonnige intermezzo’s. Integendeel. Het is en blijft grijs en zwaar bewolkt met in de loop van de dag ook steeds zachtere lucht die binnenloopt. We zijn vanochtend gestart rond een 6-7 graden. Tegen de middag is het al 8-9 graden en tegen de late middag gaan we naar 10-11 graden. Daarbij kan er eventueel links of rechts eens een drupje regen of motregen vallen, maar dat is sowieso erg weinig. De grootste kans maken we daarop tegen het eind van de dag. De wind trekt wat aan en komt later matig tot vrij krachtig aanwaaien uit een zuidwestelijke tot westelijke richting. Aan zee kan tegen het eind van de dag een enkele uitschieter tot een 50 km per uur halen.

Vanavond en vannacht verandert er niet veel. Het is eerst erg zacht. We gaan de avond in met 10-11 graden. Later kunnen er enkele schuchtere en uiteindelijk misschien zelfs wat bredere opklaringen doorbreken met temperaturen die dan rond een 4-5 graden gaan zitten. Tegen de ochtend komt er weer meer bewolking.

Morgen wordt eveneens een grijze dag met weinig of helemaal geen opklaringen. De temperaturen blijven erg zacht en zetten nog steeds maxima neer die tegen of rond de 10 graden zullen zitten. Er is veel bewolking met kans op eens een lokaal drupje regen, maar veel zal het zeker niet zijn. 

Ook begin volgende week blijft hogedruk ons weer bepalen. Het rustige weer houdt zowel aan op oudejaars als op nieuwjaar met op beide dagen rustige omstandigheden en telkens wel veel bewolking. Veel meer dan eens een knipoog van de zon zal dat op beide dagen niet opleveren. De temperaturen komen amper van hun plaats en zitten overdag rond een 8 tot 9 graden. In de nachten is dat telkens rond een graad of 4-5.

Later in de week gaat de wind wat meer naar een noordwestelijke tot noordelijke hoek en komt wat drogere en koelere lucht binnen. De maxima dalen dan een beetje, maar halen nog altijd gemakkelijk 6 tot 8 graden. Tijdens een nachtelijke opklaring kan het dan misschien weer eens een enkel graadje gaan vriezen, maar ook weer niet meer dan dat. Echt winterweer blijft uit.

Samenvatting voor vandaag: Veel bewolking en weinig of geen zon. De maxima lopen gaandeweg de dag steeds verder op en komen tegen de late middag in de dubbele cijfers te zitten. Het gaat wat meer waaien uit het zuidwesten / westen.

Geert, zaterdag 29 december, 10.25 uur.

 

Link naar de nieuwe, wekelijkse ‘1 minuut natuur’ video:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!