Weerpraatje van vrijdag 28 december:

Een stevig hogedrukgebied bepaalt nog steeds ons weer. Het zorgt voor rust op de weerkaarten met weinig beweging in de atmosfeer. Vandaag en morgen dringen op de westelijke flank van dit hoog wel enkele verzwakte storingen tot onze omgeving door. Na het weekeind breidt het hoog zich wat uit richting de Britse Eilanden waardoor de stroming tijdelijk wat noordelijker zou kunnen worden. Later volgende week trekt het hoog dan richting het oosten en krijgen we weer wat zachtere lucht binnen.

De voorbije nacht is het vooral landinwaarts nog tot wat lichte vorst gekomen. Vandaag overdag lopen de maxima vervolgens geleidelijk aan weer op naar een 5 à 6 graden tegen het eind van de middag. Daarbij loopt er duidelijk veel meer bewolking binnen dan de vorige dagen het geval was. Er komt immers een verzwakte storing aan en die zorgt ervoor dat het grijs, somber en wat miezerig kan worden. Het kan zeker in de ochtend ook tijdelijk nevelig en zelfs lokaal mistig zijn. Dat verbetert vervolgens geleidelijk wel, al kan de nevel de hele dag blijven hangen. Er valt later op de dag misschien ook een lokale enkele spat regen, maar dat zal amper iets voorstellen. De wind gaat naar een westelijke richting draaien en blijft erg zwak waaien

Vanavond en vannacht gaat het niet meer vriezen. Er is veel bewolking en het blijft zwaar bewolkt tot betrokken. Dat houdt een verdere afkoeling tegen zodat de minima overal ruim positief blijven met waarden rond een 4 graden boven het vriespunt. Het blijft wel erg rustig met een erg zwakke westelijke wind en kans op een enkele spat regen.

Morgen krijgen we ook een grijze dag. Het blijft zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een drupje regen. Er trekken ook dan enkele erg verzwakte storingen over die zorgen voor een troosteloze zaterdag. De zon komt er totaal niet aan te pas en het wordt nog wat zachter. We kunnen tegen het eind van de dag gemakkelijk weer naar een 10 tot 11 graden gaan.

Ook de nacht naar zondag houden we positieve minima vast die niet veel lager gaan zitten dan rond een 6-tal graden. Zondag overdag blijft het overwegend grijs en bewolkt, maar rustig en droog. Het is dan iets minder zacht dan op zaterdag, maar het wordt nog steeds gemakkelijk een 8 à 9 graden.

Ook begin volgende week blijft hogedruk ons weer bepalen. Het rustige weer houdt zowel aan op oudejaars als op nieuwjaar met op beide dagen rustige omstandigheden en telkens wel veel bewolking. Veel meer dan eens een knipoog van de zon zal dat op beide dagen niet opleveren. De temperaturen komen amper van hun plaats en zitten overdag rond een 8 tot 9 graden. In de nachten is dat telkens rond een graad of 4-5.

Samenvatting voor vandaag: Aanhoudend rustig weer, maar vandaag wel met veel bewolking. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met een erg zwakke westelijke wind en maxima die oplopen naar 5-6 graden aan het eind van de dag. Een enkele drup is tegen dan mogelijk. Vanavond en vannacht is het ook rustig, bewolkt en we houden ruim positieve minima rond 4 graden.

Geert, vrijdag 28 december, 08.25 uur.

 

Link naar de nieuwe, wekelijkse ‘1 minuut natuur’ video:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!