Weerpraatje van donderdag 27 december:

Hogedruk blijft ons weer bepalen. Het centrum van de hogedruk blijft voorlopig ten zuiden van ons liggen. Storingen proberen dichterbij te komen en een paar erg verzwakte exemplaren lopen vanaf morgen de westelijke flank van dit hoog in. Dat zorgt voor een wat meer westelijke aanvoer van zachtere en vochtigere lucht. Actieve storingen blijven echter uit en ons weer blijft ook volgende week beheerst worden door een bastion van hogedruk. Dat zorgt verder voor een erg rustig en stabiel weertype. Naar het eind van volgende week toe neigt het er naar dat er weer meer actieve storingen zouden kunnen doorkomen.

Vandaag is er nog steeds complete rust op de weerkaarten. Het hogedrukgebied zorgt ervoor dat we een heel rustige start van de dag kennen met opnieuw wat lichte nachtvorst. Overdag lopen de maxima dan geleidelijk aan weer op naar een 5 tot 6-tal graden vanmiddag. Het is erg daarbij erg rustig met een heel zwakke wind uit een zuidwestelijke richting, al speelt die amper mee. De zon speelt wel mee, maar wordt net als gisteren wel dikwijls gehinderd door hoge sluierwolken. Daarin zijn meer dan waarschijnlijk weer optische verschijnselen te zien. Gisteren waren er bijvoorbeeld enkele meldingen van een circumzenithale boog (een omgekeerde regenboog boven de zon) en ook heel heldere bijzonnen. Die laatste kon ikzelf heel mooi op video krijgen:

Vergeet dus zelf vandaag ook niet af en toe even naar omhoog te kijken en wie weet spot je ook een aantal optische verschijnselen. Hou er wel rekening mee dat de bewolking in de loop van de dag wel de neiging heeft om verder toe te nemen. 

Vanavond en vannacht raakt het geleidelijk verder bewolkt en nemen de wolken het over van de opklaringen. De temperaturen gaan dan ook minder laag uitkomen dan de vorige nachten en het vriest enkel landinwaarts nog heel lichtjes. De minima hebben echter ook niet veel over en zitten rond een 1 tot 2 graden aan de kust en rond -1 tot 0 graden landinwaarts bij een zwakke wind die naar het westen neigt.

Morgen neemt dan de bewolking helaas overdag wel meer toe. Er nadert een verzwakte storing en die zorgt ervoor dat het grijs, somber en wat miezerig kan worden. Er valt later op de dag misschien ook een lokale enkele spat regen terwijl de maxima dan naar een 6 à 7 graden kunnen oplopen. De wind zit dan in een westelijke richting en blijft erg zwak waaien, al is die wel net iets harder aanwezig dan vandaag. Het zonnige karakter van het weer verdwijnt echter en dat zorgt toch meteen voor een veel mindere gewaarwording.

Ook in het weekeind komen er meer wolken en verdwijnt de lichte nachtvorst. Het wordt dan somberder en grijs met maxima die iets hoger kunnen gaan zitten rond een graad of 8 op zaterdag en minima dan rond een 5-tal graden. Misschien valt er dan ook een drupje regen, maar zeker niet veel meer dan dat.
Zondag wordt het meteen nog een stuk zachter. De temperaturen lopen snel verder op en gaan dan gemakkelijk weer naar dubbele cijfers met piekwaarden rond een 10 tot 11 graden. Het is daarbij grijs en rustig, maar er is wel kans op eens wat lichte regen of motregen. Zeker geen grote hoeveelheden.

Dit rustige, grijze en sombere weerbeeld zal begin volgende week aanhouden en wordt waarschijnlijk het weer waarmee we oud en nieuw gaan wisselen. Het blijft daarbij aan de zachte kant met voorlopig ook geen lichte nachtvorsten meer.

Samenvatting voor vandaag: We krijgen andermaal een erg rustige dag met flinke opklaringen, maar ook sluierwolken. Die nemen gaandeweg de dag toe. De maxima klimmen tot rond een 5 à 6-tal graden.

Geert, donderdag 27 december, 09.15 uur.

 

Link naar de nieuwe, wekelijkse ‘1 minuut natuur’ video:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!