Weerpraatje van woensdag 26 december:

Een groot hogedrukgebied beheerst ons weer. Het ligt vlak in onze buurt met diverse kernen en kruipt geleidelijk aan wat meer naar Centraal Europa. Het houdt storingen voorlopig op een afstand en zorgt voor erg rustig weer in onze omgeving. Vanaf vrijdag komen op de westflank van dit hoog toch enkele verzwakte storingen door wat dan zorgt voor meer bewolking en geleidelijk wat oplopende temperaturen. We schakelen dan van een licht winters getint weertype over naar een eerder grijs en somber weertype.

Vandaag start opnieuw licht winters met een wat aangesuikerd landschap. De licht negatieve temperaturen in combinatie met wat rijp zorgen voor een licht winterse start van de ochtend. Dat gevoel houden we niet al te lang vast want in de loop van de dag lopen de temperaturen al snel weer op naar een 5 à 6 graden. Dat gebeurt met een erg zwakke wind uit een overwegend zuidwestelijke richting. Daarbij is het wel wat meer bewolkt dan gisteren al zijn er regionale verschillen. Vooral aan de kust en langs de Belgisch-Nederlandse grens zitten er van tijd tot tijd wat meer wolkenvelden. Landinwaarts en richting het zuiden zijn er duidelijk meer en bredere opklaringen.

Vanavond en vannacht verandert er weinig tot niets aan die situatie. We krijgen weer brede opklaringen, afgewisseld met een aantal wolkenvelden. De temperaturen gaan al snel weer richting het vriespunt en belanden daar uiteindelijk lichtjes onder met tegen de ochtend minima rond een 1 à 2 graden onder nul. Doordat er weer wat rijp opduikt, krijgen we dan weer een licht besuikerd landschap te zien wat morgen weer voor een sfeervolle ochtend kan zorgen.

Morgen krijgen we dan nog een rustige dag met een afwisseling tussen wolkenvelden en opklaringen. We halen daarbij dan net als vandaag weer maxima die oplopen naar een 6-tal graden en de wind blijft heel zwak waaien uit een nog steeds zuidwestelijke richting.

Ook de nacht naar vrijdag levert ons weer lichte nachtvorst op met temperaturen die weer lichtjes negatief worden. Veel meer dan 1, lokaal maximaal 2 graden onder nul wordt het ook dan echter zeker niet zodat de nachtvorst op zich eigenlijk niets tot heel weinig voorstelt. Toch zorgt het in combinatie met wat rijp ook vrijdagochtend weer voor een licht winters gevoel.

Vrijdag neemt dan de bewolking helaas overdag wel meer toe. Er nadert een verzwakte storing en die zorgt ervoor dat het grijs, somber en wat miezerig kan worden. Er valt later op de dag misschien ook een lokale enkele spat regen terwijl de maxima dan naar een 6 à 7 graden kunnen oplopen.

Ook in het weekeind komen er meer wolken en verdwijnt de lichte nachtvorst. Het wordt dan somberder en grijs met maxima die iets hoger kunnen gaan zitten rond een graad of 8 en minima rond een 5-tal graden. Misschien valt er dan ook een drupje regen, maar zeker niet veel meer dan dat.

Samenvatting voor vandaag: Rustig weer. Na een licht winterse start lopen de maxima geleidelijk op naar een 5 à 6 graden bij een zwakke zuidwestelijke wind. Wolken en opklaringen wisselen elkaar daarbij af.

Geert, woensdag 26 december, 09.25 uur.

 

Link naar de nieuwe, wekelijkse ‘1 minuut natuur’ video:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!