Weerpraatje van dinsdag 25 december:

Een hogedrukgebied bouwt zich verder op in onze omgeving. Daardoor wordt het vandaag en de volgende dagen een flink stuk rustiger op de weerkaarten. Het hoog komt met centrum vlak boven ons hoofd te liggen en houdt storingen op een afstand. Het centrum van het hoog trekt geleidelijk aan meer richting Centraal Europa. Tegen het weekeind slagen zwakke storingen erin via de westelijke flank van het hoog tot bij ons te geraken.

Onder het hoog is het de voorbije nacht flink opgeklaard met als gevolg dat we vandaag op Kerstdag rustig en koud aan de dag begonnen zijn. Zoals verwacht is het daarbij tegen de ochtend tot wat lichte vorst (aan de grond) gekomen. Een situatie die de eerste uren van de ochtend nog aanhoudt, maar vanmiddag wordt het dan gemakkelijk een 5 tot 6 graden. De wind is daarbij zwak uit een meest west tot noordwestelijke richting, maar speelt amper een rol. Er zijn daarbij de hele dag door brede opklaringen met flink wat ruimte voor de zon. Af en toe passeren er ook wel eens een paar wolkenvelden.

Ook vanavond en vannacht is het licht bewolkt tot helder met opnieuw snel dalende minima. Die gaan net als de voorbije nacht weer licht negatief worden aan de grond met weer kans op een lokale gladde plek en vorming van wat rijp. In de lucht hebben de minima ook niet veel hoger en zitten hier eens wat onder, daar dan weer eens wat boven het vriespunt. 

Morgen lijkt het weer sterk op dat van vandaag om de dag te starten, maar het is niet zeker of het dan ook de hele dag zo zonnig zal blijven. Waarschijnlijk krijgen we meer bewolking binnen, maar dat is nog geen zekerheid. Het blijft wel zeker droog en erg rustig met een erg zwakke wind die dan een voorkeur voor west tot zuidwest krijgt. De maxima kunnen daarbij dan net als vandaag opklimmen naar een 5 tot 6-tal graden.

Ook  donderdag en vrijdag krijgen we rustige dagen onder dat hogedrukgebied. Storingen worden geblokkeerd en op afstand gehouden en we krijgen verder droge dagen. De wind houdt het ook op die beide dagen erg rustig en waait zwak uit veranderlijke richtingen met een voorkeur voor het zuidwesten. De maxima zitten telkens ergens rond dezelfde waarden van een 5 tot 6-7 8 graden. Het is wel uitkijken of er zich eventueel nevel en mist vormt tijdens de nachten. In dat geval zitten die maxima aan de onderkant van deze verwachting. Krijgen we wat opklaringen, dan zitten ze aan de bovenkant van die vork. Ook de minima komen wat lager uit en blijven rond het vriespunt zitten met telkens kans op eens wat licht negatieve waarden tegen de ochtend. Aan de grond vriest het in de nachten zo goed als overal.

Tegen het weekeind komen er meer wolken en verdwijnt de lichte nachtvorst. Het wordt dan somberder en grijs met maxima die iets hoger kunnen gaan zitten rond een graad of 8 en minima rond een 5-tal graden. Misschien valt er dan ook een drupje regen, maar zeker niet veel meer dan dat.

Samenvatting voor vandaag: We krijgen een rustige Kerstdag met vrij veel zon en amper wind. Die waait heel zwak uit het westen tot noordwesten bij maxima vanmiddag rond een 6-tal graden. Vanavond en vannacht is het opnieuw helder tot licht bewolkt met wat lichte vorst (aan de grond).

Geert, dinsdag 25 december, 09.45 uur.

 

Traditiegetrouw staat er sinds gisteren weer een nieuwe ‘1 minuut natuur’ video online:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!