Weerpraatje van maandag 24 december:

Door de opbouw van een hogedrukgebied in onze omgeving, wordt het vandaag en de volgende dagen een flink stuk rustiger op de weerkaarten. Het hoog komt met centrum vlak boven ons hoofd te liggen en houdt storingen op een afstand. De komende dagen worden dan ook erg rustig met een weer dat in onze omgeving stil gaat vallen. 

De voorlopig laatste actieve storing is de voorbije nacht zuidwaarts getrokken. We komen daarachter vandaag in een afzwakkende noordelijke stroming terecht. Daarin zit zeker vanochtend nog flink wat bewolking, maar gaandeweg de dag komt er toch steeds meer ruimte voor een aantal bredere opklaringen. De temperaturen zijn gedaald tot een 7-8 graden om de dag te starten, maar lopen vanmiddag weer op naar een 8 à 9 graden. Dat bij een matige, later tot zwak afnemende wind uit een noordelijke hoek. Het blijft droog.

Vanavond zijn er brede opklaringen, naast een aantal wolkenvelden. Let op! De lucht is van oorsprong koud en het kan tijdens die opklaringen dan ook flink gaan afkoelen. De temperaturen gaan al snel flink onderuit en tegen de ochtend is landinwaarts maar een paar graden boven het vriespunt meer met waarden rond een 1 tot 3 graden. Ook aan zee kan het kwik dalen naar een 2 à 4 graden. Met die waarden is het dan ook niet verwonderlijk dat er aan de grond op diverse plekken lichte vorst aan de grond kan voorkomen en met een wegdek dat nog op vele plekken nat kan liggen van de regen van de voorbije dagen, zijn gladde plekken mogelijk! Let dus op als je na middernacht met de wagen op stap bent!

Morgen krijgen we een rustige kerstdag. We krijgen een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Waarschijnlijk neemt in de loop van de dag helaas de bewolking het wel over en wordt het grotendeels zwaar bewolkt tot betrokken met nog maar weinig opklaringen. De temperaturen lopen langzaam wel weer wat op en gaan naar een 6 tot 7 graden als maximale waarde. Daarbij staat een zwakke veranderlijke wind met een voorkeur voor het noorden.

Van woensdag tot en met vrijdag krijgen we rustige dagen onder dat hogedrukgebied. Storingen worden geblokkeerd en op afstand gehouden en we krijgen vanaf dan droge dagen. De wind houdt het op al die dagen erg rustig en waait zwak uit veranderlijke richtingen. Het wordt dan ook wat koeler en we gaan naar meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar. De maxima zitten telkens ergens tussen een 5 tot 8 graden. Het is wel uitkijken of er zich eventueel nevel en mist vormt tijdens de nachten. In dat geval zitten die maxima aan de onderkant van deze verwachting. Krijgen we wat opklaringen, dan zitten ze aan de bovenkant van die vork. Ook de minima komen wat lager uit en zitten tijdens opklaringen maar enkele graden boven nul met 1 tot 3 graden.  Als het in de nachten eens lang genoeg zou opklaren, is eventueel een wat lagere temperatuur mogelijk en er is wel telkens kans op wat vorst aan de grond. Een aanzet tot winterweer is dit echter zeker niet. Hoogstens wat meer normale waarden voor de tijd van het jaar en hoogstens leidt dat eens tot wat lichte vorst aan de grond. Echte winterkaarten zijn voorlopig niet te vinden in weerkaartenland en dat al tot na Nieuwjaar. Het hogedrukgebied ligt immers structureel verkeerd om ons écht winterweer te bezorgen en er is geen enkele tendens te bespeuren dat daar snel verandering in komt.

Samenvatting voor vandaag: Rustig weer met geleidelijk aan bredere opklaringen. Het blijft droog bij een zwakke noordelijke wind. Let op: in de kerstnacht kan het tijdens opklaringen aan de grond een graadje gaan vriezen met kans op lokale gladheid!

Geert, maandag 24 december, 06.25 uur.

 

Traditiegetrouw staat er sinds gisteren weer een nieuwe ‘1 minuut natuur’ video online:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!