Weerpraatje van zondag 23 december:

We komen onder invloed van een sterk hogedrukgebied, maar voor het zover is, moeten er vandaag en vannacht eerst nog enkele storingen door. Het hoog neemt dan vanaf morgen een positie in boven ons hoofd. Het ontwikkelt zich bijzonder snel tot een sterk hogedrukgebied waarbij storingen op een afstand gehouden worden. Ons weer valt dan ook de komende dagen volledig stil en het wordt rustig. Dit hoog blijft zeker tot en met het einde van het jaar in onze buurt liggen.

We moeten vandaag echter wel eerst nog een paar zwakke storingen verwerken. Deze laten zich moeilijk vangen in een verwachting. Het zag er eerder deze week naar uit dat we de zondag nat zouden doorbrengen, maar de laatste dagen zag het er meer en meer naar uit dat het nog lang droog zou kunnen zijn. Dat blijkt vanochtend echter toch weer niet het geval en daarmee is de zondagse verwachting weer aan een bijsturing toe … Al van in de ochtend zitten we onder een neerslagscherm van een paar storingen en het ziet er naar uit dat deze de hele dag lang zullen blijven slepen met perioden van regen. Het is daarbij vanochtend al gemakkelijk 8 tot 10 graden en die temperaturen lopen alleen maar verder op. Tegen de avond komen we in de zachtste lucht terecht met maxima van 12 tot 13 graden. De wind waait daarbij de hele dag uit het zuidwesten. Eerst eerder zwak tot matig, later toch aantrekkend naar matig tot vrij krachtig.

Vanavond en vannacht blijft het nog erg zacht, winderig en regenachtig, maar tegen de ochtend wordt het droger vanaf het noorden en komt minder zachte lucht binnen. De temperaturen zitten in de avond eerst nog rond een 12-13 graden, maar gaan in de nacht geleidelijk aan dalen naar een 8-9 graden tegen de ochtend.

Morgen wordt het dan niet meer zo zacht! De wind zit dan in een noordelijke hoek. Ze neemt dan wel snel af, maar voert koelere lucht aan met op maandag nog maxima rond een 8 à 9 graden. Het is dan wisselend bewolkt en meestal droog. De opklaringen worden gaandeweg de dag wel geleidelijk aan iets breder, maar erg overtuigend zal het allemaal niet zijn.

Let op! In de kerstnacht kan het flink afkoelen! Er zijn dan wel gaandeweg bredere opklaringen mogelijk en de temperaturen gaan in de van oorsprong koelere lucht flink kunnen dalen naar minima van maar net boven het vriespunt. Aan de grond kan het gaan vriezen en doordat de grond nog nat kan liggen van de regen van de voorbije dagen, kan het lokaal glad worden!

Vanaf Kerstdag zitten we dan onder dat hogedrukgebied. Storingen worden geblokkeerd en op afstand gehouden en we krijgen vanaf dan droge dagen. Ook de wind gaat aan de ketting zodat het een stuk rustiger wordt. De dubbele cijfers gaan er dan uit en we gaan naar meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar, al wordt het zeker niet echt koud. Maxima van rond 6-8 graden. Het is wel uitkijken of er zich eventueel nevel en mist vormt tijdens de nachten. In dat geval kunnen de maxima een graadje lager uitpakken. De minima doen dat sowieso en zitten tijdens opklaringen maar enkele graden boven nul met 1 tot 3 graden.  Als het in de nachten eens lang genoeg zou opklaren, is eventueel een wat lagere temperatuur mogelijk met wat vorst aan de grond. Een aanzet tot winterweer is dit echter zeker niet. Hoogstens wat meer normale waarden voor de tijd van het jaar en hoogstens leidt dat eens tot wat lichte vorst aan de grond. Echte winterkaarten zijn voorlopig niet te vinden in weerkaartenland en dat al tot na Nieuwjaar. Het hogedrukgebied ligt immers structureel verkeerd om ons écht winterweer te bezorgen en er is geen enkele tendens te bespeuren dat daar snel verandering in komt.

Samenvatting voor vandaag: We krijgen een bewolkte dag. De zon komt er niet aan te pas en er zijn al van in de ochtend perioden met regen. Het is wel erg zacht met steeds verder oplopende temperaturen tot rond 13 graden in de vooravond.

Geert, zondag 23 december, 09.20 uur.

 

Traditiegetrouw staat er sinds gisteren weer een nieuwe ‘1 minuut natuur’ video online:

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!