Weerpraatje van zaterdag 22 december:

Een actief laag dat zich nog steeds ten noorden van Schotland bevindt, blijft nog even ons weer beïnvloeden. Het trekt de komende dagen weg richting Polen. Tegelijkertijd bouwt zich vanaf morgen boven onze omgeving een hogedrukgebied op. Dat bouwt zich bijzonder snel uit tot een gigant die vanaf kerstavond ons weer voor een langere tijd gaat beïnvloeden. Het houdt storingen op afstand en zorgt voor rustig en droog weer. De temperaturen gaan dan wel naar normale waarden voor de tijd van het jaar en is het de vraag in hoeverre nevel en mist geen greep naar de macht zullen doen in dit hoog …

Vandaag is er van die hogedruk-invloed nog niet veel te merken. Het is wel een overwegend droge dag, maar we zitten in een stevige zuidwestelijke stroming. Er is ruimte voor brede opklaringen, afgewisseld met een aantal wolkenvelden. Er blijf steeds wel een kans bestaan dat er hier of daar eens een bui opduikt, maar dat zal toch de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn. De temperaturen blijven zeer zacht met maxima rond 11 tot 12 graden. Daarbij blijft de zuidwestelijke wind steeds goed doorwaaien, maar niet meer zo hard als vandaag het geval zal zijn.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking verder toe. Dat gebeurt vooral na middernacht. Voor middernacht is het nog aan de rustige kant met een aantal bredere opklaringen waarin de temperaturen kunnen dalen naar een 5 à 6 graden. Na middernacht komen er dan meer wolken en ook meer wind, maar het blijft waarschijnlijk nog wel tot de ochtend grotendeels droog.

Morgen komt dan een volgende storing dichterbij. Op nadering ervan neemt de bewolking verder toe en gaandeweg de dag stijgt de kans op perioden met regen, alhoewel die storing maar pas laat op de dag lijkt te gaan arriveren. Het zou best kunnen dat een groot deel van de dagperiode nog in droge omstandigheden verloopt en dat de regen er pas later aan te pas komt, naar de avond toe. Het blijft stevig waaien bij maxima in de dubbele cijfers: 11 tot 12 graden tegen het eind van de dag.

Ook in de nacht naar maandag blijft het nog erg zacht, winderig en regenachtig, maar tegen de ochtend wordt het droger vanaf het noorden en komt minder zachte lucht binnen.

In tegenstelling tot eerdere verwachtingen, wordt het op maandag niet meer zo zacht! De wind zal achter dat laatste front naar een noordelijke hoek trekken. Ze neemt dan wel snel af, maar voert koelere lucht aan met op maandag nog maxima rond een 8 à 9 graden. Het is dan wisselend bewolkt en meestal droog.

Let op! In de kerstnacht kan het flink afkoelen! Er zijn brede opklaringen en de temperaturen gaan in de van oorsprong koelere lucht flink kunnen dalen naar minima van maar net boven het vriespunt. Aan de grond kan het gaan vriezen en doordat de grond nog nat kan liggen van de regen van de voorbije dagen, kan het lokaal glad worden!

Vanaf Kerstdag zitten we dan onder dat hogedrukgebied. Storingen worden geblokkeerd en op afstand gehouden en we krijgen vanaf dan droge dagen. Ook de wind gaat aan de ketting zodat het een stuk rustiger wordt. De dubbele cijfers gaan er dan uit en we gaan naar meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar, al wordt het zeker niet echt koud. Maxima van rond 6-8 graden. Het is wel uitkijken of er zich eventueel nevel en mist vormt tijdens de nachten. In dat geval kunnen de maxima een graadje lager uitpakken. De minima doen dat sowieso en zitten tijdens opklaringen maar enkele graden boven nul met 1 tot 3 graden.  Als het in de nachten eens lang genoeg zou opklaren, is eventueel een wat lagere temperatuur mogelijk met wat vorst aan de grond. Een aanzet tot winterweer is dit echter zeker niet. Hoogstens wat meer normale waarden voor de tijd van het jaar. Echte winterkaarten zijn voorlopig niet te vinden in weerkaartenland en dat al tot na Nieuwjaar. Het hogedrukgebied ligt immers structureel verkeerd om ons écht winterweer te bezorgen en er is geen enkele tendens te bespeuren dat daar snel verandering in komt.

Samenvatting voor vandaag: Het wordt een overwegend tot volledige droge dag, met een wisselende bewolking. Van tijd tot tijd zijn er best brede opklaringen mogelijk. Het is erg zacht met maxima rond 11-12 graden en een bij tijden flink doorwaaiende zuidwestelijke wind.

Geert, zaterdag 22 december, 09.25 uur.

 

Er staat alweer een nieuwe ‘1 minuut natuur’ video online: Je kan die hieronder alvast bekijken.

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!