Weerpraatje van vrijdag 21 december:

Lagedrukgebieden met daaraan actieve storingen verbonden, beïnvloeden nog tot en met dit weekeind ons weer. Ze brengen erg zachte lucht met zich mee. Vanaf maandag bouwt zich vlak boven ons hoofd een hogedrukgebied op dat onmiddellijk de depressietrein tot stilstand brengt. Het zorgt vanaf de Kerst voor een (lange) reeks rustige, droge dagen met minder zachte temperaturen. Dit hoog blijft waarschijnlijk lange tijd ons weerbeeld bepalen, maar brengt toch geen winterse vooruitzichten omdat het daarvoor op de verkeerde (antiwinterse) plaats ligt.

Vandaag moeten we in de ochtend eerst een erg actieve storing verwerken. Die trekt met veel regen door onze omgeving en brengt ook zeer zachte lucht met zich mee. Vanochtend halen we al gemakkelijk 10-11 graden en vanmiddag lopen de maxima verder door naar een zeer zachte 13-14 graden. Het wordt dan wel droger met een afwisseling van wolken en opklaringen en nog slechts een enkele bui. Er komt ook erg veel wind te staan. Die gaat straks vrij krachtig waaien uit het zuidwesten met uitschieters die gemakkelijk tot een 70-80 km per uur kunnen halen.

Vanavond en vannacht komt er nog een storing door. Aanvankelijk is het wisselend bewolkt, maar de bewolking neemt weer toe en in de loop van de nacht krijgen we opnieuw een periode met regen en/of buien. Er blijft erg veel wind staan met ook dan nog uitschieters tot een 70 km per uur. Sommige buien kunnen fel zijn en er is kans op hagel en een donderklap. De nachtelijke minima dalen daarbij amper onder de 10 graden.

Weetje: vanavond (vannacht eigenlijk), begint de astronomische winter: om 23.23 uur staat de zon loodrecht boven de steenbokskeerkring en begint vanaf morgen elke daar weer wat hoger boven de evenaar te zitten. Wil je nog eens weten hoe dat precies in elkaar zit met dat begin van die seizoenen, dan verwijs ik graag nog es naar een eerdere video die ik hierover maakte en die je helemaal onderaan dit weerpraatje vindt: even doorscrollen naar omlaag daarvoor.

Morgen wordt dan een licht wisselvallige dag, maar de droge perioden overheersen. Er is ruimte voor brede opklaringen, afgewisseld met een aantal wolkenvelden. Er blijf steeds wel een kans bestaan dat er hier of daar eens een bui opduikt, maar dat zal toch de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn. De temperaturen blijven zeer zacht met ook op zaterdag maxima rond 11 graden. Daarbij blijft de zuidwestelijke wind steeds goed doorwaaien, maar niet meer zo hard als vandaag het geval zal zijn.

In de avond en nacht naar zondag neemt de bewolking verder toe want op zondag trekt een volgende storing door met veel bewolking en perioden van regen, alhoewel die storing maar pas laat op de dag lijkt te gaan arriveren. Het zou best kunnen dat een groot deel van de dagperiode nog in droge omstandigheden verloopt en dat de regen er pas later aan te pas komt, naar de avond toe. Het blijft stevig waaien bij maxima in de dubbele cijfers: 11 tot 12 graden tegen het eind van de dag.

Ook maandag is nog zo’n zeer zachte dag met maxima die ook dan weer gemakkelijk naar 12 tot 13 graden oplopen. Het is opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken en winderig met perioden van regen, al wordt het gaandeweg we dag wel droger.

Vanaf Kerstdag gaat de luchtdruk bij ons stijgen. Storingen worden geblokkeerd en op afstand gehouden en we krijgen vanaf dan droge dagen. Ook de wind gaat aan de ketting zodat het een stuk rustiger wordt. De dubbele cijfers gaan er dan uit en we gaan naar meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar, al wordt het zeker niet echt koud. Maxima van rond 8-9 graden en minima rond 53-5 graden. Als het in de nachten eens lang genoeg zou opklaren, is eventueel een wat lagere temperatuur mogelijk met wat vorst aan de grond. Een aanzet tot winterweer is dit echter zeker niet. Echte winterkaarten zijn voorlopig niet te vinden in weerkaartenland en dat al tot na Nieuwjaar.

Samenvatting voor vandaag: De dag start met regen, felle regen. Die duurt tot rond de middag, daarna wordt het droog met een mix van wolken en opklaringen. Het wordt zeer zacht met maxima tot 13-14 graden en er komt ook veel wind te staan. Die waait vrij krachtig uit het zuidwesten met rukwinden tot een 70-80 km per uur.

Geert, vrijdag 21 december, 06.15 uur.

 

Er staat alweer een nieuwe ‘1 minuut natuur’ video online: Je kan die hieronder alvast bekijken.

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!