Weerpraatje van donderdag 20 december:

Een geleidelijk verder opvullend lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland beïnvloedt ons weer nog steeds met een westelijke aanvoer van over de Atlantische Oceaan. Het stuurt gestoorde zeelucht naar ons toe. De komende dagen trekken nieuwe lagedrukgebieden in deze stroming mee en zorgen voor een versnelling in deze circulatie. De luchtdruk blijft hoog boven de Middellandse Zee. Vanaf Kerstdag stijgt bij ons de luchtdruk en komt de westelijke aanvoer tot een einde. We krijgen dan rustigere en drogere dagen met temperaturen die richting normale waarden gaan.

We krijgen vandaag een erg wisselvallige dag. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en er vallen gaandeweg ook een aantal buien. Vanochtend zijn er al buien aan de kust en in de kustregio actief. Die blijven ook overdag een voorkeur hebben voor die regio, maar ook landinwaarts kunnen er later vandaag toch wel een paar verspreide buien opduiken. Naar de late middag / avond toe kunnen die zelfs intenser worden en is er opnieuw kans op een lokale donderklap of wat (korrel)hagel. De temperaturen doen het weer erg goed en halen gemakkelijk 10 tot 11 graden als hoogste waarden terwijl de wind vlagerig blijft waaien uit een zuidwestelijke tot zuidelijke richting.

Vanavond vallen er eerst nog enkele verspreide buien te verwachten. Die kunnen lokaal nog fel uitpakken. Later in de nacht verdwijnen de buien en wordt het zwaar bewolkt tot betrokken met regen die gaat binnenkomen vanaf de kust. Die regen hoort bij een erg actieve storing die een flinke scheut water meebrengt. De temperaturen dalen daarbij eerst tot rond een 6-7 graden om dan later in de nacht weer op te lopen.

Tegen morgenochtend is het al gemakkelijk een tiental graden geworden en daar komen nog een aantal graden bij. Morgen kan het in de namiddag gemakkelijk 13 tot 14 graden worden. Eerst is het nog kletsnat met in de ochtend eerst nog flink wat regen. Er kan in totaal bij deze storing gemakkelijk een tiental liter water per vierkante meter gaan vallen. Tegen de middag wordt het droger en in de namiddag wisselen wolken en opklaringen elkaar af bij een nog steeds stevige zuidwestelijke wind.

Zaterdag wordt ook een wisselvallige dag, maar de droge perioden overheersen. Er is ruimte voor brede opklaringen, afgewisseld met een aantal wolkenvelden. Er blijf steeds wel een kans bestaan dat er hier of daar eens een bui opduikt, maar dat zal toch de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn. De temperaturen blijven zeer zacht met ook op zaterdag maxima rond 11 graden. Daarbij blijft de zuidwestelijke wind steeds goed doorwaaien.

In de avond en nacht naar zondag neemt de bewolking verder toe want op zondag trekt een volgende storing door met veel bewolking en perioden van regen. Het blijft stevig waaien bij maxima in de dubbele cijfers: 11 tot 12 graden tegen het eind van de dag.

Ook maandag is nog zo’n zeer zachte dag met maxima die ook dan weer gemakkelijk naar 12 tot 13 graden oplopen. Het is opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken en winderig met perioden van regen, al wordt het gaandeweg we dag wel droger.

Vanaf Kerstdag gaat de luchtdruk bij ons stijgen. Storingen worden geblokkeerd en op afstand gehouden en we krijgen vanaf dan droge dagen. Ook de wind gaat aan de ketting zodat het een stuk rustiger wordt. De dubbele cijfers gaan er dan uit en we gaan naar meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar met later in de week zelfs kans op wat vorst in de nacht. Een aanzet tot winterweer is dit echter zeker niet. Echte winterkaarten zijn voorlopig niet te vinden in weerkaartenland.

Samenvatting voor vandaag: Wisselvallig. We krijgen een mix van wolken en opklaringen met aan zee en in de kustregio gemakkelijk buien. Elders neemt in de loop van de dag de kans op buien ook toe. Dat kan een felle bui zijn. Maxima rond 10-11 graden bij een doorstaande zuid(westelijke) wind.

Geert, donderdag 20 december, 06.40 uur.

 

Er staat alweer een nieuwe ‘1 minuut natuur’ video online: Je kan die hieronder alvast bekijken.

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!