Weerpraatje van woensdag 19 december:

We zitten nog steeds met lagedrukgebieden die ons weerbeeld beïnvloeden. Een eerste lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland en Schotland is nog even de baas, maar wordt de komende dagen vervoegd door een nieuw exemplaar dat de fakkel overneemt. De luchtdruk is nog steeds hoog boven Rusland, maar stijgt intussen ook boven de Middellandse Zee. De komende dagen versnelt deze tijdelijke westelijke circulatie wat, maar vanaf de Kerstdagen gaat de luchtdruk ook in onze omgeving stijgen en wordt de depressie-invloed weer een halt toegeroepen. Het wordt dan rustiger, droger en ook weer minder zacht. Waar dit nieuwe hoog uiteindelijk precies zal terechtkomen, is nog niet volledig duidelijk.

Vandaag wordt een licht wisselvallige dag. De voorbije nacht trok een storing voorbij met tijdelijk een periode met regen. We komen vandaag na die storing terecht in wisselvallige omstandigheden met een mix van wolkenpartijen, opklaringen, maar ook een paar buien. Die kunnen verspreid doorheen de dag vallen met een voorkeur voor de kustgebieden. Soms zijn er daarbij brede opklaringen mogelijk, maar er zijn ook momenten waarop er veel wolken passeren. Een enkele bui zou aan zee zelfs met een donderklap kunnen gepaard gaan. Het is en blijft daarbij erg zacht. Vanochtend starten we al aan de dag met een graad of 7. Vanmiddag lopen de maxima gemakkelijk op naar een hoogste waarde rond een 9 tot 10-tal graden. De wind blijft bij dat alles uit een zuidwestelijke tot westelijke hoek komen en waait wat plagerig / vlagerig uit die hoek.

Vanavond en vannacht verandert er daar niet veel aan. We blijven te maken hebben met die mix van wolken en opklaringen en nog steeds kans op die enkele bui, aan zee mogelijk met een donderklap. Minima daarbij niet veel lager dan rond 6 tot 7 graden en steeds is er die doorstaande wind uit een zuidwestelijke richting.

Morgen ligt een storing voor de kust en die blijft daar hele dag liggen. We zitten aan de voorzijde daarvan dan ook met veel wolken zodag het een zwaar bewolkte tot betrokken dag wordt met van tijd tot tijd wat regen of een bui. Er staat ook dan een stevig doorblazende zuidwestelijke wind die steeds zachte lucht aanvoert waarin we tot een 10-tal graden kunnen noteren. Gaandeweg de dag neemt de bewolking alleen maar verder toe en verdwijnen de laatste opklaringen geleidelijk uit het weerbeeld zodat het tegen de avond zwaar bewolkt wordt.

In de nacht naar vrijdag komt die storing dichterbij en gaat het geleidelijk overal regenen bij minima die niet veel lager gaan zitten dan rond 8-9 graden. Vrijdag trekt die storing dan door met vooral in de ochtend nog erg veel regen en wind. Die storing brengt veel zachtere lucht met zich mee waarin het in de loop van vrijdag zelfs 13 tot 14 graden kan worden! In de namiddag is het daarbij dan wel overwegend droog met geleidelijk aan opklaringen vanaf de kust.

Die zachte lucht houden we in het weekeind vast. Het wordt dan iets minder zacht dan op vrijdag, maar we houden met gemak de dubbele cijfers vast met 10 tot 12 graden op zaterdag, rond een 10 graden op zondag. Het is het hele weekeind lang zwaar bewolkt tot betrokken en er valt van tijd tot tijd wat regen of enkele buien. Ook de wind speelt een hoofdrol want die blijft matig tot vrij krachtig waaien uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting. 

Begin volgende week krijgen we met de kerstdagen een nieuwe opstoot van zeer zachte lucht binnen en gaan we op maandag weer naar maxima van 13 tot 14 graden bij dan veel regen en wind. 

Na de kerstdagen gaat de luchtdruk weer stijgen en worden depressies op een afstand gehouden. Het wordt dan rustiger en droger en minder extreem zacht.

Samenvatting voor vandaag: Het wordt een zachte dag met alweer 9 tot 10 graden op de thermometers als maxima. De wind blijft vlagerig waaien uit west tot zuidwest. Het weerbeeld wordt beheerst door een mix van wolkenvelden en opklaringen en gaandeweg de dag kan er een lokale bui opduiken. Vooral de kust is daar gevoeliger voor.

Geert, woensdag 19 december, 06.40 uur.

 

Er staat alweer een nieuwe ‘1 minuut natuur’ video online: Je kan die hieronder alvast bekijken.

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!