Weerpraatje van dinsdag 18 december:

Een diep lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland en Schotland bepaalt ons weer. Het speelt tegen een Russisch hoog dat een verdere oostwaartse verplaatsing van dit laag tegenhoudt. Randstoringen van dit laag trekken in een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming van tijd tot tijd door onze omgeving met aanvoer van zachte lucht. Vanaf vrijdag komt hierin een versnelling die tot rond de kerstdagen duurt. Daarna stijgt de luchtdruk in onze omgeving en vormt zich een hogedrukgebied boven Europa. Dit hoog brengt tussen Kerst en Nieuw meer rust op de weerkaarten. Winter echter niet, daarvoor is de ligging van dit nieuwe hoog niet goed.

Vandaag start alleszins alweer zacht. We beginnen de dag met 6 à 7 graden en die waarden lopen geleidelijk aan op naar een graad of 9 in de loop van de dag. Mogelijk rolt er hier en daar een enkele tien graden uit de bus. Het algemene weerbeeld is echter veel en veel minder fraai dan gisteren. Het is al van in de ochtend zwaar bewolkt tot betrokken. Die wolken moeten we de hele dag verdragen, al neemt gaandeweg de dag wel de kans op een enkele opklaring toe, maar veel zal dat niet voorstellen. De wind speelt ook weer harder mee dan gisteren. Die waait matig, af en toe zelfs tegen het vrij krachtig aan, zeker aan zee. Ze komt daarbij uit een zuidelijke richting. We houden het echter wel droog of toch zo goed als. Er is in de namiddag een heel kleine kans op een heel enkele bui, maar dat zal echt de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn.

Vanavond neemt de bewolking verder toe en wordt ook dikker op nadering van een storing. Tegen middernacht komt er regen opzetten vanaf de kust. Die storing trekt vrij snel door en is tegen de ochtend al onze regio gepasseerd. De wind draait nadien weer meer naar een zuidwestelijke hoek en blijft matig waaien bij zachte minima van een 6 à 7 graden.

Morgen is het dan licht wisselvallig. We krijgen dan een mix van veel wolkenpartijen, enkele opklaringen, maar ook een paar buien. Die kunnen verspreid doorheen de dag vallen met een voorkeur voor de kustgebieden. De maxima blijven erg zacht en zitten op morgen weer rond een graad of 9.

Op donderdag ligt een storing de hele dag dicht in de buurt en krijgen we opnieuw een zwaar bewolkte tot betrokken dag met van tijd tot tijd wat regen of een bui. Er staat ook dan een stevig doorblazende zuidwestelijke wind die steeds zachte lucht aanvoert waarin we tot een 10-tal graden kunnen noteren.

Tegen vrijdag, en waarschijnlijk al in de nacht ervoor, trekt een actieve storing door met veel regen en wind. Die storing brengt veel zachtere lucht met zich mee waarin het in de loop van vrijdag zelfs 13 tot 14 graden kan worden!

Die zachte lucht houden we in het weekeind vast. Het wordt dan iets minder zacht dan op vrijdag, maar we houden met gemak de dubbele cijfers vast met 10 tot 12 graden. Het is het hele weekeind lang zwaar bewolkt tot betrokken en er valt van tijd tot tijd wat regen of enkele buien. Ook de wind speelt een hoofdrol want die blijft matig tot vrij krachtig waaien uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting. 

Begin volgende week krijgen we met de kerstdagen een nieuwe opstoot van zeer zachte lucht binnen en gaan we op maandag weer naar maxima van 13 tot 14 graden bij dan veel regen en wind. 

Na de kerstdagen gaat de luchtdruk weer stijgen en worden depressies op een afstand gehouden. Het wordt dan rustiger en droger en minder extreem zacht.

Samenvatting voor vandaag: We krijgen een meest bewolkte en grijze dag met een aantrekkende zuidelijke wind. Maxima rond 8-9 graden en het is meestal of helemaal droog. Vanavond neemt de bewolking toe, gevolgd door een periode met regen in de nacht.

Geert, dinsdag 18 december, 06.45 uur.

 

Er staat alweer een nieuwe ‘1 minuut natuur’ video online: Je kan die hieronder alvast bekijken.

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!