Weerpraatje van maandag 17 december:

We zitten opgescheept met een lagedrukgebied dat zich ophoudt in het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Het houdt vandaag en de komende dagen een zuidwestelijke stroming in stand houden van veel zachtere lucht, zonder dat het extreem zacht wordt. Van tijd tot tijd passeert ook een randstoring van dit laag onze omgeving. Naar het eind van de week toe, volgend weekend, komt er wat meer stoom op deze westelijke circulatie en lijken er meer en actievere storingen door te trekken in aanloop naar de kerstdagen. Tot een echte westcirculatie lijkt het echter nog steeds niet te komen want naar het jaareinde toe gaan hogedrukgebieden waarschijnlijk de zaak weer overnemen. Deze gaan zich dan waarschijnlijk boven Europa installeren, waardoor er voorlopig geen zicht is op aanvoer van koude en echt winterweer.

Vandaag wordt een vrij zachte dag. De voorbije nacht trok een zwakke storing met wat regen door onze regio en die wordt gevolgd door zachtere lucht. Het is vanochtend vroeg al een 6-7 graden. Vanmiddag lopen de maxima op naar een 8 à 9 graden. Eerst is er nog veel bewolking met amper opklaringen, maar gaandeweg de ochtend breken er geleidelijk een aantal opklaringen door. Vanmiddag krijgen we dan een afwisseling van wolken en opklaringen bij een meest matige wind uit een zuidwestelijke richting. Aan zee kan die misschien nog eens tot vrij krachtig aantrekken, maar die neemt gaandeweg toch wel af.

Vanavond en vannacht houden we het ook droog bij minima die dalen naar een 5-6 graden tegen de ochtend. Het is eerst wisselend, maar al snel zwaar bewolkt tot betrokken. De wind neemt nog wat verder af en blijft zwak uit het zuidwesten waaien. De aangevoerde lucht wordt daarbij ook vochtiger waarbij in de loop van de nacht nevel en mist gaat ontstaan. Tegen de ochtend kan het zicht zeker landinwaarts teruglopen: vinger aan de pols dus!

Morgen lossen nevel en mist geleidelijk aan weer op. Het wordt een meest droge dag, al neemt de kans op een heel enkele lokale bui gaandeweg toch wel toe. Het is ook dan een graad of 8-9 bij een matige, aan zee van tijd tot tijd vrij krachtige wind die steeds uit een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek waait. Eerst hebben we nog wel recht op een aantal opklaringen, maar de bewolking neemt gaandeweg toch wel toe. Tegen de avond neemt de kans op regen toe op nadering van een storing.

In de nacht naar woensdag trekt een storing door met tijdelijk wat regen of een bui bij minima rond een 5-6 graden. Woensdag is het opnieuw een 8 à 9 graden en de wind blijft daarbij steeds uit dezelfde zuidwestelijke hoek waaien. Die is nog altijd matig tot vrij krachtig. In de loop van de dag zijn er perioden met regen of enkele buien te verwachten.

Ook de tweede helft van de week krijgen we dat zelfde wisselvallige weerbeeld. Een zuidwestelijke stroming voert zachtere lucht aan, maar zonder dat het extreem zacht wordt. De maxima zitten telkens rond dezelfde waarden van een 8 à 9 graden en in de nachten zakken we niet veel lager dan tot rond een 5-tal graden. Er is veel bewolking en van tijd tot tijd passeert er een storing. Die storingen zijn zeker niet heel actief zodat grote hoeveelheden regen en wind voorlopig niet aan de orde zijn.

Tegen het eind van de week komt er een versnelling in de westelijke aanvoer met in het volgende weekeind meer en actievere regenzones die ons gaan passeren. De kerstdagen worden dan ook absoluut groen want winter is voorlopig op de weerkaarten niet te zien.

Samenvatting voor vandaag: Na een grijze start, krijgen we geleidelijk aan opklaringen en wolken die elkaar afwisselen. Het blijft droog met maxima tot rond een 8-9 graden bij een matige zuidwestelijke wind. Vannacht slaat de lucht weer dicht en kan er wat nevel of mist opduiken bij minima rond 5 graden tegen de ochtend.

Geert, maandag 17 december, 06.30 uur.

 

Er staat alweer een nieuwe ‘1 minuut natuur’ video online: Je kan die hieronder alvast bekijken.

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!