Weerpraatje van zondag 16 december:

Het Scandinavische hoog dat ons een kleine winterse prik bezorgde, trekt zich terug naar het oosten. Vandaag en de komende dagen wordt ons weer beïnvloed door een Atlantisch lagedrukgebied dat zich ophoudt in het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Het zal bij ons een zuidwestelijke stroming op gang brengen van veel zachtere lucht, zonder dat het extreem zacht wordt. Van tijd tot tijd passeert ook een randstoring van dit laag onze omgeving. Naar het eind van de week toe, volgend weekend, komt er wat meer stoom op deze circulatie en lijken er meer en actievere storingen door te trekken in aanloop naar de kerstdagen. Tot een echte westcirculatie lijkt het echter nog steeds niet te komen want naar het jaareinde toe gaan hogedrukgebieden waarschijnlijk de zaak weer overnemen.

Vandaag start alleszins een stukje minder koud. De temperaturen liggen in de hele regio rond een 2-tal graden om de dag te starten. Aan de kust is het met een graad of 4 wat zachter. Gladheid is er niet meer bij en het is droog. In de loop van de ochtend lopen de temperaturen landinwaarts langzaam verder op naar een 4-tal graden. Aan zee is het tegen de middag 6-7 graden geworden. Er is veel bewolking met geleidelijk ook enkele opklaringen en een matige tot vrij krachtige wind uit zuidelijke richtingen. Verder is het zich ook niet schitterend doordat er vrij veel nevel hangt. Die trekt maar langzaam wat op. Vanmiddag zijn enkele bredere opklaringen mogelijk, maar al bij al blijft het meestal wisselend bewolkt met wolken en opklaringen en een stevige zuidelijke wind. De maxima lopen verder op naar 6-7 graden landinwaarts en 9 tot 10 graden vlak aan de kust.

Vanavond en vannacht gaat het opnieuw regenen. Een buiige storing trekt van west naar oost met perioden van regen of enkele flinke buien. De minima dalen tegen de ochtend naar een 4-tal graden, dus geen gladheid of vorst meer. Nergens in de regio.

Morgen trekt de neerslag geleidelijk weg en blijft het overwegend droog of helemaal droog. Wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af bij maxima die oplopen naar een 8 à 9 graden in de loop van de dag. De zuidelijke tot zuidwestelijke wind blijft daarbij matig tot vrij krachtig waaien, zeker aan de kust.

Ook dinsdag wordt een meest droge dag, al neemt de kans op een bui gaandeweg toch wel toe. Het is ook dan een graad of 8-9 bij een matige, aan zee van tijd tot tijd vrij krachtige wind die steeds uit een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek waait. Tegen de avond neemt de kans op regen toe op nadering van een storing.

Woensdag is het opnieuw een 8 à 9 graden en de wind blijft uit dezelfde hoek waaien. Die is nog altijd matig tot vrij krachtig. In de loop van de dag zijn er perioden met regen of enkele buien te verwachten.

Ook de tweede helft van de week krijgen we dan een wisselvallig weerbeeld. Een zuidwestelijke stroming voert zachtere lucht aan, maar zonder dat het extreem zacht wordt. Er is veel bewolking en van tijd tot tijd passeert er een storing. Die storingen zijn zeker niet heel actief zodat grote hoeveelheden regen en wind voorlopig niet aan de orde zijn. Tegen het eind van de week komt er een versnelling in de westelijke aanvoer met in het volgende weekeind waarschijnlijk meer en actievere regenzones die ons gaan passeren. De kerstdagen worden dan ook ongetwijfeld groen …

Samenvatting voor vandaag: Eerst een nog koude en nevelige, bewolkte start van de dag. Geleidelijk aan verbetert het zicht en komen er wat opklaringen. Maxima vanmiddag tussen 6-7 graden in het oosten van de regio tot 10 graden aan de kust. Vanavond en vannacht opnieuw wat buiige regen bij overal positieve minima rond 4 graden. 

Geert, zondag 16 december, 9.35 uur.

 

Er staat alweer sinds gisteren ook weer een volgende ‘1 minuut natuur’ video online: Je kan die hieronder alvast bekijken.

 

 

 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!