Weerpraatje van zaterdag 15 december:

Het Scandinavische hoog dat ons een paar dagen licht winters weer bezorgde, trekt zich vandaag terug naar het oosten. We zitten vandaag nog even met een aflandige aanvoer van koude lucht, maar zachtere lucht is onderweg vanuit het westen. Vanavond en vannacht trekt een actief front van west naar oost met neerslag, dat kan eventueel eerst wat natte of smeltende sneeuw zijn. Vanaf morgen komen we terug in een zuidwestelijke stroming terecht met aanvoer van zachtere lucht en regelmatig de passage van een storing of buienlijn.

Vandaag krijgen we de rest van de middag nog te maken met een verder toenemende bewolking. Ook de wind spant verder aan uit een zuidelijke hoek en gaat matig tot vrij krachtig waaien, aan de kust vrij krachtig tot krachtig met zelfs rukwinden tot een 60 km per uur. Tegen de late middag kan er wat neerslag gaan vallen vanaf de kust. De maxima gaan niet veel hoger uitkomen dan rond een 2 tot hoogstens 3 graden, maar door de wind voelt het veel kouder aan.

Vanavond en vannacht trekt een actieve storing door. De eerste neerslag kan zeker landinwaarts onder de vorm van wat natte of smeltende sneeuw vallen. Aan de kust is dat regen. Ook elders gaat de neerslag snel over in regen want er zit flink zachtere lucht achter het front en op hoogte. Daar merken we in eerste instantie nog niet veel van met minima rond 1 tot 3 graden aan de kust en rond 1 graad landinwaarts. Na middernacht wordt het al snel weer droger en wordt met een stevige zuidwestelijke wind geleidelijk zachtere lucht aangevoerd. Tegen de ochtend zitten we dan rond 2 tot 5 graden.

Morgen loopt er zachtere lucht binnen. Het is meestal droog op een enkele bui niet te na gesproken. Met een stevige zuidwestelijke wind wordt het dan 6 tot 8 graden landinwaarts. Aan de kust kunnen we zelfs tot een tiental graden geraken tegen de avond. In de avond en nacht gaat het opnieuw regenen bij minima die dan rond een 5 graden blijven zitten.

Maandag wordt een vrij zachte en waarschijnlijk ook weer droge dag. We halen een 8-tal graden bij een matige zuidwestelijke wind. Wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af. Dinsdag staat er opnieuw regen op het menu.

Ook de rest van volgende week krijgen we dan een wisselvallig weerbeeld. Een zuidwestelijke stroming voert zachtere lucht aan, maar zonder dat het extreem zacht wordt. Er is veel bewolking en van tijd tot tijd passeert er een storing. Die storingen zijn zeker niet heel actief zodat grote hoeveelheden regen en wind voorlopig niet aan de orde zijn. Dat weerbeeld zou het best wel eens de hele volgende week kunnen gaan uithouden.

Samenvatting voor vandaag: Koud en bewolkt! Een toenemende wind voert veel wolken aan met maxima van amper 2-3 graden. Tegen de late middag /avond volgt neerslag vanaf de kust die zich geleidelijk uitbreidt. De eerste neerslag kan landinwaarts natte of smeltende sneeuw zijn, overgaand in regen.

Geert, zaterdag 15 december.

 

Er staat alweer een volgende ‘1 minuut natuur’ video online: Je kan die hieronder alvast bekijken. Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!