Weerpraatje van vrijdag 14 december:

Het sterke Scandinavische hoog zorgt vandaag en morgen nog voor aanvoer van koude landlucht. De stroming ruimt daarbij wel geleidelijk meer naar het zuiden op nadering van een Atlantische storing die in de loop van zaterdagavond van het westen nadert. Die brengt weer zachtere lucht mee. Vanaf zondag belanden we in een zuidwestelijke tot zuidelijke stroming tussen een hoog boven Rusland en lagedruk op de Atlantische Oceaan. Storingen trekken dan van tijd tot tijd over onze omgeving, maar echt wild wordt het allemaal niet. Een echte doorzettende westcirculatie komt er voorlopig niet. Eerder een soort stand-still tussen Atlantische lagedrukgebieden en nog steeds hoge druk ten noorden van ons.

Vandaag start opnieuw met lichte vriestemperaturen. Het kwik schommelt tussen het vriespunt aan de Oostkust tot rond een -2 graden in het zuiden van de regio. Erg koud is het dus weer niet geworden. Die minima lopen geleidelijk aan weer op naar licht positieve waarden, maar veel meer dan een graad of 3 boven het vriespunt zullen we toch niet geraken. Er is ook flink wat bewolking opgedoken, maar die zit vanochtend nog landinwaarts. In het westen en aan zee zien we eerst nog flink wat zon, maar het is erg waarschijnlijk dat die wolkenvelden doortrekken en dat we in de loop van de dag allemaal met meer wolkenvelden te maken krijgen. De wind is wel afgenomen ten opzichte van gisteren, dus dat voelt weer wat beter aan. We hebben een zwakke tot matige zuidoostelijke tot oostelijke wind te pakken.

Vanavond en vannacht gaat het ook weer lichtjes vriezen. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af, maar veel meer dan een 1 à 2 graden onder nul wordt het ook dan weer niet. Aan de grond kan het wat kouder zijn. De wind wordt wat meer zuidoost tot zuid.

Morgen krijgen we een verdere toename van de bewolking. Het wordt geleidelijk aan volledig betrokken met temperaturen die langzaam weer opkruipen naar een 2-3 graden tegen het einde van de middag. Ook de wind neemt dan weer toe en gaat weer matig waaien uit een zuidelijke richting. In de late middag kan het beginnen regenen vanaf de kust. 

In de nacht naar zondag breidt de regen zich verder uit. De temperaturen zijn dan inmiddels overal positief en lopen verder op, dus tot gladheid leidt dat in onze regio niet. Tegen de ochtend is het al zo’n 5-6 graden aan zee, landinwaarts rond een 3-4 graden.

Zondag overdag lopen de maxima verder op. Een naar zuidwest gedraaide wind voert zachtere lucht aan. Landinwaarts wordt het dan een graad of 8, aan de kust kunnen de maxima zelfs naar dubbele cijfers van een tiental graden oplopen. Wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af en ook een bui behoort in de loop van de dag nog tot de mogelijkheden.

In de eerste helft van volgende week krijgen we dan een wisselvallig weerbeeld. Een zuidwestelijke stroming voert zachtere lucht aan, maar zonder dat het extreem zacht wordt. Er is veel bewolking en van tijd tot tijd passeert er een storing. Die storingen zijn zeker niet heel actief zodat grote hoeveelheden regen en wind voorlopig niet aan de orde zijn. Dat weerbeeld zou het best wel eens de hele volgende week kunnen gaan uithouden.

Samenvatting voor vandaag: Licht winters. Na een start met lichte vriestemperaturen gaan we naar maxima van om en bij de 3 graden. Er komt geleidelijk aan wel meer bewolking opzetten, zeker landinwaarts. De wind waait nog zwak uit een oost tot zuidoostelijke hoek. Vanavond en vannacht opnieuw lichte nachtvorst.

Geert, vrijdag 14 december, 06.25 uur.

 

Er staat alweer een volgende ‘1 minuut natuur’ video online: Je kan die hieronder alvast bekijken. Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!