Weerpraatje van donderdag 13 december:

Een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië brengt rust op de weerkaarten en zorgt bij ons tijdelijk voor een aflandige aanvoer van koudere landlucht. Storingen kunnen ons voorlopig niet bereiken, maar dringen wel op. In de loop van het weekeind lukt het ze wel om opnieuw van het westen uit binnen te lopen en wordt het hoog langzaam maar zeker weggeduwd. Vanaf zondag komen we dan ook weer in een (zuid)westelijke stroming terecht met opnieuw aanvoer van zachte lucht en perioden met regen en wind. Tot een echte volle westelijke circulatie lijkt het echter volgende week nog niet meteen te komen. Eerder een soort stand-still tussen Atlantische lagedrukgebieden en nog steeds hoge druk ten noorden van ons.

Vandaag wordt een rustige, licht winterse dag. Er is eerst een zwakke, later matige wind aanwezig uit een oostelijke tot wat meer zuidoostelijke hoek. Er is nog altijd veel ruimte voor de zon, al passeren er ook wel een reeks wolkenvelden. Die wind zorgt ervoor dat de temperaturen kouder aanvoelen dan ze zijn en we hebben al niet veel over. De ochtend start met lichte vriestemperaturen. De voorbije nacht daalde het kwik zoals verwacht tot een 1 à 2 graden onder nul en vanochtend lopen die geleidelijk aan weer op. Vanmiddag halen we dan een 3 tot 4 graden. De 5 zal waarschijnlijk net teveel gegrepen zijn.

Vanavond en vannacht wordt het al snel weer koud. Eens de zon onder, gaat het snel en gaan we tegen de ochtend weer naar een 1 tot 2 graden onder nul. Aan de grond vriest het lokaal tot een 5 graden onder het vriespunt. De wind neemt wel niet volledig af en blijft zwak waaien, wat een verdere afkoeling tegengaat. Verder kan er tegen de ochtend mogelijk ook meer bewolking binnenlopen.

Morgen start ook koud en het blijft ook overdag koud. Veel meer dan 2 à 3 graden halen we niet. Het algemene weerbeeld gaat er ook op achteruit. De zon krijgt het moeilijker en er komen gaandeweg veel meer wolken opzetten. De wind waait dan wel wat minder hard en komt meer uit een zuidoostelijke tot zelfs zuidelijke hoek.

Zaterdagnacht gaat het opnieuw lichtjes vriezen, maar dat is dan wel voorlopig de laatste koude nacht. We krijgen weer licht negatieve minima die waarschijnlijk door de aanwezige bewolking niet veel verder gaan dalen dan tot rond een -2 graden. Het zal morgen een beetje nowcasten worden om de hoeveelheid wolken in te schatten. Overdag komen er op zaterdag steeds meer wolkenvelden opzetten en raakt het volledig betrokken. Een koude en aantrekkende zuidelijke wind zorgt dan voor lage gevoelstemperaturen terwijl we ook op de thermometers niet veel hoger geraken dan tot rond een 2-3 graden. Tegen de late middag / avond komt er regen binnen vanaf de kust. Die regen gaat veel zachtere lucht vooraf.

In de nacht naar zondag lopen de temperaturen dan ook geleidelijk aan verder op en tegen zondag lopen de temperaturen gestaag verder door. In de loop van de dag wordt het zelfs een 8 tot 10-tal graden. Er is veel bewolking en er kan vooral in de ochtend nog wat regen vallen.

Volgende week krijgen we dan een wisselvallig weerbeeld. Een zuidwestelijke stroming voert zachtere lucht aan, maar zonder dat het extreem zacht wordt. Er is veel bewolking en van tijd tot tijd passeert er een storing. Die storingen zijn zeker niet heel actief zodat grote hoeveelheden regen en wind voorlopig niet aan de orde zijn.

Samenvatting voor vandaag: We krijgen opnieuw een licht winters getinte dag. Er is veel zon en het blijft koud met maxima van amper 3-4 graden bij een geleidelijk wat aantrekkende oostelijke tot zuidoostelijke wind. Vanavond en vannacht is het opnieuw koud met overal lichte nachtvorst.

Geert, donderdag 13 december, 06.45 uur.

 

Er staat alweer een volgende ‘1 minuut natuur’ video online: Je kan die hieronder alvast bekijken. Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!