Weerpraatje van woensdag 12 december:

Boven Scandinavië ligt intussen een volwassen hogedrukgebied. Het brengt even wat rust op de weerkaarten en zorgt bij ons tijdelijk voor een aflandige aanvoer van koudere landlucht. Storingen kunnen ons voorlopig niet bereiken, maar dringen wel op. In de loop van het weekeind lukt het ze wel om opnieuw van het westen uit binnen te lopen en wordt het hoog langzaam maar zeker weggeduwd. Vanaf zondag komen we dan ook weer volop in een (zuid)westelijke stroming terecht met aanvoer van zachte lucht en perioden met regen en wind.

Vandaag zitten we in de invloedssfeer van dat Scandinavische hoog. De voorbije nacht vroor het hier en daar al lichtjes en de temperaturen komen vandaag overdag niet veel hoger uit dan rond een maximale waarde van een graad of 6. Misschien nog net 7 aan de kust. De wind blaast daarbij maar zwak uit een oostelijke regio en er is veel ruimte voor de zon. Er zijn echter zeker ook nog een aantal wolkenvelden aanwezig en net als gisteren kunnen die lokaal soms zelfs vrij lang blijven hangen.

Vanavond en vannacht koelt het snel af. Eens de zon onder gaan de temperaturen snel naar omlaag om uiteindelijk tegen de ochtend overal licht negatief uit te komen. Veel meer dan 1 tot 2 graden onder nul wordt het daarbij niet. Er zijn ook nog steeds wel een aantal wolkenvelden die voorbij trekken, dus volledig helder zal het niet zijn. Aan de grond kan het tot een -4 graden afkoelen.

Morgen wordt een rustige dag. Er is ook dan een zwakke wind aanwezig, al trekt die wel een beetje aan uit een wat meer zuidoostelijke hoek. Er is nog altijd veel ruimte voor de zon, al passeren er ook wel een reeks wolkenvelden. Het wordt dan een 5 tot 6-tal graden.

Ook de nacht naar vrijdag wordt het koud met opnieuw algemene lichte nachtvorst. Vrijdag overdag is het opnieuw vrij zonnig al zijn er zeker ook wel eens een aantal wolkenvelden. Het is aan de koude kant met maxima die niet boven de 5 graden uitkomen. De wind is zwak en aflandig uit zuidoostelijke tot zuidelijke richtingen. Ook in de nacht naar zaterdag is nog wat lichte nachtvorst mogelijk.

Zaterdag overdag neemt de bewolking geleidelijk aan toe op nadering van een storing. Het wordt wel nog een koude dag met maxima rond een 6-tal graden, maar tegen de avond loopt de zachte lucht wel weer vlot binnen met nieuwe storingen die ons perioden van regen en wind brengen. 

Zondag is de zachte lucht er opnieuw met perioden van regen en wind en maxima die weer vlotjes naar de dubbele cijfers gaan oplopen en dat lijkt dan ook meteen het weerbeeld te worden voor het grootste deel van volgende week. Dit klein winters getint intermezzo is dus zeker geen lang leven beschoren.

Samenvatting voor vandaag: Een licht winters getinte dag die hier en daar met wat lichte nachtvorst start. Het wordt vanmiddag uiteindelijk een 6-tal graden bij flink wat zon en enkele wolkenpartijen. Het is daarbij ook rustig met een zwakke oostenwind. Vanavond en vannacht gaat het overal lichtjes vriezen.

Geert, woensdag 12 december, 06.40 uur.

 

Er staat alweer een volgende ‘1 minuut natuur’ video online: Je kan die hieronder alvast bekijken. Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!