Weerpraatje van dinsdag 11 december:

Een opbouwend hogedrukgebied boven Frankrijk beïnvloedt vandaag ons weer. Het heeft een uitloper richting Scandinavië. Die uitloper ontwikkelt zich de komende 24 uur zeer snel tot een apart hoog dat zich boven Scandinavië gaat nestelen. Hoewel dit uiteindelijk geen blijvende (winter)situatie zal opleveren, wordt het hoog toch wel steeds wat sterker berekend en zal ook net iets langer nieuwe oceaandepressies op een afstand houden. Vanaf morgen zorgt dit hoog voor een aflandige aanvoer van koelere lucht. Opmerkelijk eraan is dat dit – hoewel je dat toch zou verwachten – niet tot winter leidt. Het komt hoogstens tot een paar lichte nachtvorsten aan het eind van de week. Vorige maand zagen we ook al zo’n poging die amper kou met zich meebracht en dat is nu niet anders. Het hoog biedt wel wat langer weerstand aan oprukkende Atlantisch lagedrukgebieden, maar in de loop van het weekeind komen die toch weer doorbreken met regen, wind en opnieuw veel zachtere lucht.

Vandaag zit onze stroming nog steeds in een noordwestelijke tot westelijke hoek en voert een wisselende hoeveelheid bewolking aan, net als gisteren. Gisteren bleef het op sommige plaatsen de hele dag zwaar bewolkt terwijl andere regio’s duidelijk veel meer zon kregen. Die verdeling houdt aan. Ook vandaag is het soms erg ongelijk verdeeld met opklaringen en wolken. Tot buien zou het niet meer mogen komen, al is een heel enkel licht buitje toch niet helemaal uit te sluiten. Het is fris om de dag te starten met een 2-3 graden landinwaarts en rond de 6 graden aan zee. Vanmiddag halen we een graad of 8 als hoogste waarden.

Vanavond en vannacht is het ook wisselend bewolkt met brede opklaringen. In de opklaringen kan het kwik flink zakken en kan er zich ook nevel en mist vormen tegen de ochtend. Aan de grond gaat het op de meeste plekken lichtjes vriezen. In de lucht blijven we net positieve minima houden van rond 2 graden landinwaarts tot 3-4 aan zee. Omdat de wegen er droog bij liggen, leidt dat zeker niet tot gladheid al is het wel uitkijken op de traditioneel gevoelige plekken daarvoor zoals bijvoorbeeld een brugdek en op- en afritten.

Morgen wordt een rustige en vrij zonnige dag. We krijgen ook dan een mix van wolken en opklaringen, maar die laatste zouden moeten overheersen. De wind is dan zuidoost tot oost geworden en waait zwak tot matig. Er wordt dan koelere lucht aangevoerd met maxima die dalen naar een 6 graden.

Donderdag en vrijdag worden twee rustige dagen. In de nachten kan het kwik tot rond het vriespunt zakken met op de meeste plekken lichte vorst aan de grond. Nieuwe oceaanstoringen dringen op vanaf het westen, maar die bereiken ons waarschijnlijk niet voor vrijdagavond. Overdag is het dan ook vrij zonnig al zijn er zeker ook wel eens een aantal wolkenvelden. Het is aan de koude kant met maxima die niet boven de 5 graden uitkomen. De wind is zwak en aflandig uit oostelijke tot zuidelijke richtingen. In de nachten flirt het kwik met het vriespunt en kan al eens tot een 1 à 2 graden onder nul gaan dalen, maar kouder dan dat zit er niet in. 

In het weekeind loopt de zachte lucht wel weer vlot binnen met nieuwe storingen die ons perioden van regen en wind brengen. Die overgang staat ergens voor zaterdag gepland.

Samenvatting voor vandaag: We krijgen een mix van (soms erg brede) opklaringen en wolkenvelden, al zal de verdeling zeker niet gelijk zijn. Het wordt een 8-tal graden bij een zwakke tot matige west tot noordwestelijke wind en het blijft (zo goed als) droog. Vanavond en vannacht wordt het koud met vorst aan de grond en in de lucht minima van maar net boven nul.

Geert, dinsdag 11 december, 06.35 uur.

 

Er staat alweer een volgende ‘1 minuut natuur’ video online: Je kan die hieronder alvast bekijken. Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!