Weerpraatje van maandag 10 december:

We zitten op de noordoostflank van een wig van hoge luchtdruk die zich boven de Britse Eilanden tot een apart hoog ontwikkelt. Dat komt morgen bij ons aan en stoot dan door naar Scandinavië. Daar blijft dat hoog enige dagen liggen en biedt tegenstand aan nieuwe lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij proberen te komen. Daardoor wordt de stroming later deze week tijdelijk aflandig en wordt tijdelijk koelere landlucht aangevoerd. Dit intermezzo duurt niet lang. Tegen het eind van de week komen zachte luchtmassa’s vanaf het westen weer dichterbij. Omdat het hoog iets langer blijft liggen, komen de depressies er pas tegen het volgende weekend weer goed door met regen en wind.

De weersverbetering zet vandaag al volop in. De dag start met een afwisseling van wolken en brede opklaringen, terwijl er wel hier en daar nog een enkele bui voorkomt. Dat wordt een beetje het beeld voor de rest van de dag: brede opklaringen met flink wat ruimte voor de zon, maar toch ook nog wolkenpartijen en de hele dag door is er kans op die ene bui die links of rechts kan opduiken. Het is daarbij koeler geworden met vanochtend temperaturen tussen 8 graden aan zee tot 6 landinwaarts. Maximaal halen we vanmiddag een 8 à 9 graden. De wind is ook flink afgenomen. Die waait aan zee nog vrij krachtig, elders is dat matig uit een westelijke tot noordwestelijke richting.

Vanavond en vannacht wordt het in de brede opklaringen kouder. De minima dalen tot rond een 6 graden aan de kust, maar landinwaarts gaan we naar 3-4 graden tegen de ochtend. De kans op een heel enkele bui blijft echter nog steeds bestaan, ook al houden de meeste plekken het gewoon wel droog. De wind is bij dat alles nog zwak tot matig aanwezig uit een noordwestelijke hoek.

Morgen is het dan ook zo goed als droog, al is er toch nog altijd die kleine kans op een heel enkele bui. De opklaringen worden echter steeds breder en de zon krijgt nog meer armslag dan vandaag. De wind neemt verder af en waait nog zwak tot matig uit west tot noordwest. De maxima zijn vergelijkbaar met vandaag.

In de nacht naar woensdag koelt het meer af en kan het aan de grond lichtjes vriezen. Op ooghoogte houden we een 2-3 graden vast. Overdag is het woensdag vrij zonnig met brede opklaringen en maxima rond een 6 graden. De wind is zwak geworden en komt dan uit een zuidoostelijke tot oostelijke hoek.

Donderdag en vrijdag worden twee rustige dagen. In de nachten kan het kwik tot rond het vriespunt zakken met op de meeste plekken lichte vorst aan de grond. Nieuwe oceaanstoringen dringen op vanaf het westen, maar die bereiken ons waarschijnlijk niet voor vrijdagavond. Overdag is het dan ook vrij zonnig met gaandeweg wel sluierwolken. Het is aan de koude kant met maxima die niet boven de 5 graden uitkomen. De wind is zwak en aflandig uit oostelijke tot zuidelijke richtingen.

In het weekeind loopt de zachte lucht wel weer vlot binnen met nieuwe storingen die ons perioden van regen en wind brengen.

Samenvatting voor vandaag: Brede opklaringen en wolkenvelden wisselen af. Lokaal duikt er nog wel eens een bui op en die kans is er eigenlijk de hele dag wel. De matige, aan zee nog vrij krachtige noordwestelijke wind voert koelere lucht aan met maxima rond 8-9 graden.

Geert, maandag 10 december, 06.30 uur.

 

Er staat alweer een volgende ‘1 minuut natuur’ video online: Je kan die hieronder alvast bekijken. Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!