Weerpraatje van zondag 09 december:

Een diep lagedrukgebied dat richting Scandinavië trekt, beinvloedt nog even ons weer. Het stuurt erg onstabiele zeelucht naar onze kant op met daarin tal van buien(lijnen). Achter dit laag ontwikkelt zich een rug van hoge luchtdruk die ook een uitloper naar Scandinavië opbouwt. Daardoor wordt het even wat rustiger. Die uitloper ontwikkelt zich daar tot een apart filiaal. Dat hoog geeft heel even tegengas aan Atlantische lagedrukgebieden zodat we tijdelijk een wat rustiger episode krijgen met minder regen en wind. Later in de week komen nieuwe Atlantische lagedrukgebieden richting Europa en duwen het hoog geleidelijk aan weg. Het Europese hoofdmodel laat dit wegduwen van het hoog het moeilijkste en traagste verlopen. Hier en daar krijgt dit model wat steun, maar de consensus is toch dat we al heel snel weer met nieuwe regen en wind te maken zullen krijgen na een korte pauze.

Vandaag wordt allsezins een ontstuimige dag met veel buien. Zeker in de ochtend vallen er nog tal van felle buien en er is daarbij ook nog steeds kans op hagel of een donderklap.De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de buien niet overal in even grote getale voorkomen. Ze komen voor in lijnen en de meeste bevinden zich boven het noordelijke deel van de regio. In het zuiden en de Frans-Belgische grensstreek zijn er veel minder buien aanwezig. In de loop van de dag neemt de buiigheid af en gaan er meer droge perioden komen. De maxima zetten wat stapjes terug en zitten tussen 8 en 10 graden. Ook de wind neemt gaandeweg af. De felste rukwinden gaan er uit en de wind draait tijdelijk nog wat meer naar een noordelijke hoek.

Toch verdwijnen de buien niet helemaal. Ook vanavond en vannacht is er steeds wel kans op het voorkomen van een aantal lokale buien. Daar kan zelfs nog wat hagel of een donderklap tussen zitten. De minima dalen tegen het einde van de nacht tot rond een graad of 7 aan zee, landinwaarts tot rond een 5-6 graden. De wind neemt verder in kracht af.

Morgen is het rustiger geworden.  Onder invloed van dat opbouwende hogedrukgebied wordt het tijdelijk rustiger op de weerkaarten met minder wind en regen. De maxima vallen dan terug op normalere waarden voor de tijd van het jaar al zou het op maandag lokaal toch nog in de buurt van een tien graden kunnen worden. Een 8 à 9 zal echter op de meeste plaatsen realistischer zijn. Er vallen morgen zeker nog wat verspreide buien, vooral in het noordoosten. In het westen en bij de Franse grens zijn er amper of geen buien meer en zijn er duidelijk ook meer en bredere opklaringen.

De nacht naar dinsdag kan het in de opklaringen meer afkoelen want er staat duidelijk flink wat minder wind. De minima kunnen naar een 3-4 graden dalen en wat verspreide vorst aan de grond is niet ondenkbaar. Toch is een enkel buitje ook dan nog wel mogelijk. Ook dinsdag is overdag nog een enkele buitje nog niet uitgesloten. Dan halen we nog een 8-9 graden. Verder wisselen wolken en opklaringen elkaar af bij een noordwestelijke wind die nog zwak tot matig waait.

Waarschijnlijk wordt de nacht naar woensdag alweer wat minder koud doordat er dan gaandeweg weer wat meer bewolking binnenloopt. Het wordt dan vanaf woensdag weer snel opnieuw zachter, natter en gaat het ook weer meer waaien. 

In de tweede helft van de week dringen Atlantische storingen weer vlot tot onze regio door en die brengen weer regen, wind en zachte temperaturen mee.

Samenvatting voor vandaag: Buien! Veel buien, al kan het beeld lokaal wel verschillen. Hier en daar volgt de ene bui na de andere terwijl het op andere plekken lang droog kan zijn. De buien hebben een voorkeur voor de noordelijke regio’s. Het waait stevig en we halen een 10-tal graden,maar toch kan het erg guur aanvoelen door die wind.

Geert, zondag 09 december, 09.45 uur.

 

!!! Er staat alweer een volgende ‘1 minuut natuur’ video online: Je kan die hieronder alvast bekijken. Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!