Weerpraatje van vrijdag 07 december:

We zitten nog steeds in een stevige westelijke circulatie waarin Atlantische lagedrukgebieden de plak zwaaien. Ze sturen de ene storing na de andere met zachte lucht doorheen onze regio. In de loop van het weekeind ontwikkelt zich ten westen van ons een rug van hoge luchtdruk waardoor de stroming wat kantelt en wat minder zachte lucht tot bij ons kan doordringen. Die rug groeit uit tot een apart hoog dat richting Scandinavië trekt. Veel meer dan een tijdelijke pauze in de westelijke circulatie levert dat echter niet op want later volgende week wordt dat hoog snel weggedrukt en nemen lagedrukgebieden snel het roer weer in handen.

Vandaag staat in het teken van een actieve storing die in de loop van de dag passeert. De voorbije nacht trok ook al een storing voorbij en vanochtend vroeg miezert het daardoor nog wat aan de Nederlandse grens. Er volgt daarna een tijdelijk drogere periode, maar vanaf de Britse Eilanden nadert een volgende actieve storing. Die komt later in de ochtend binnen en ook vanmiddag regent het eerst bij momenten fel. We zitten daarbij nog steeds in erg zachte lucht met maxima rond 13-14 graden en veel wind uit het zuidwesten. Er zijn uitschieters mogelijk tot rond 60 km per uur. In de late middag wordt het opnieuw droger, maar de wind blijft fel uithalen en trekt zelfs nog wat aan. Een bui blijft tot de mogelijkheden behoren.

Vanavond en vannacht is het wisselend tot zwaar bewolkt. Er zijn lange droge perioden, maar gaandeweg neemt de kans op een bui toe. Dat kan een felle bui zijn. Zelfs een enkele donderklap is niet onmogelijk. De minima blijven rond 10 graden hangen en er is aanhoudend veel wind met uitschieters die steeds tot 60 à 80 km per uur kunnen halen.

Het weekeind wordt al niet veel beter. Er trekken dan enkele buienlijnen over en die zorgen van tijd tot tijd voor een paar fikse buien. Er kan veel neerslag vallen tijdens die buien. De wind trekt daarbij meer naar een westelijke tot noordwestelijke hoek en blijft stevig doorblazen met op beide dagen uitschieters tot rond de 50-60 km per uur. Het blijft ook erg zacht met al zeker tot en met zondag dubbele cijfers op de thermometers! Zaterdag halen we gemakkelijk tot 12 graden, zondag is dat een graad of 10.

Morgen lijkt het in de ochtend wel eerst nog grotendeels droog te kunnen blijven met slechts een lokale bui, maar in de namiddag neemt de buiigheid fors toe op nadering en passage van een buiige storing. Op zondag zijn er de hele dag door meer buien en dat kunnen veel en felle buien zijn. De wind neemt dan wel geleidelijk in kracht af en draait gaandeweg het weekeind geleidelijk ook steeds meer naar een westelijke tot noordwestelijke hoek.

Begin volgende week wordt het rustiger. Onder invloed van een hogedrukgebied wordt het tijdelijk rustiger op de weerkaarten met minder wind en regen. De maxima vallen dan terug op normalere waarden voor de tijd van het jaar al zou het op maandag toch nog in de buurt van een tien graden kunnen worden. Er vallen vooral maandag nog wat verspreide buien, maar ook dinsdag is dat nog niet uitgesloten. Dan halen we nog een 8-9 graden met enkele koelere nachten, maar zoals in het begin van het praatje al geschreven, dit intermezzo zal maar heel kort en tijdelijk zijn. Later in de week neemt zachte lucht het snel weer over.

Samenvatting voor vandaag: Grijs met regen en wind. Na een tijdelijk drogere periode, komt er later in de ochtend snel regen binnen vanaf de kust. Het gaat dan overal een periode intens regenen. In de late middag wordt het dan weer droog. Er is veel wind met uitschieters tot een 60 km per uur uit zuidwest en we halen gemakkelijk 13 graden.

Geert, vrijdag 07 december, 06.55 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat sinds zaterdag weer een nieuwe video online, de 4de in de reeks al:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!