Weerpraatje van donderdag 06 december:

Status quo op de weerkaarten: nog steeds blijven Atlantische lagedrukgebieden ons weer in een stevige westelijke circulatie beïnvloeden. Daarin trekt de ene na de andere storing of buienlijn over onze omgeving met dan ook periodiek regen en buien. Het waait ook de hele tijd stevig. In het weekeind bouwt zich ten westen van ons een hogedrukgebied op dat begin volgende week richting Scandinavië trekt. Daardoor wordt het tijdelijk rustiger en minder zacht, maar later in de week is het hervatten van de westelijke circulatie het meest waarschijnlijke scenario.

We zitten vandaag even tussen de actievere storingen in. Een storing trok de voorbije nacht over ons land en een andere komt er pas tegen de late middag aan. Daardoor kunnen we even wat een wat kalmere en drogere episode profiteren. Er blijft echter veel bewolking hangen. Er is een kleine kans op een schuchtere opklaring, vooral later vanochtend en rond de middag, maar de wolken blijven toch de overhand houden. Vanochtend valt er bovendien ook nog steeds wat lichte motregen en er zijn gaandeweg de dag ook perioden mogelijk van eens wat lichte regen of motregen. Het is wel erg zacht met maxima die een 12 tot 13, lokaal zelfs weer 14 graden kunnen halen. Daarbij staat ook dan weer een stevige zuidwestelijke wind te blazen met uitschieters tot rond een 50 à 60 km per uur. Tegen de late middag nadert dan een volgende storing en nemen de regenkansen toe.

Vanavond en vannacht volgt er regen. Vooral tijdens de avond kan het tijdelijk intens regenen op doortocht van een storing. Ook de wind trekt dan tijdelijk nog wat harder aan uit een nog steeds zuidwestelijke, later meer westelijke hoek. De minima blijven met een 10-tal graden weer erg hoog zitten.

Ook morgen passeren er enkele storingen en staan er flinke perioden met regen op het menu. Dit zijn veel actievere storingen dus daar kan meer neerslag op zitten. Die storingen lopen binnen met ook weer erg veel wind en steeds zeer zachte temperaturen. Die lopen weer gemakkelijk op richting 13 graden terwijl de wind per momenten weer flink kan uithalen. De rukwinden kunnen morgen nog wat in snelheid winnen en kunnen later op de dag snelheden van 70 tot 80 km per uur halen.

Het weekeind wordt al niet veel beter. Er trekken dan enkele buienlijnen over en die zorgen van tijd tot tijd voor een paar fikse buien. Er kan veel neerslag vallen tijdens die buien. De wind trekt daarbij meer naar een westelijke tot noordwestelijke hoek en blijft stevig doorblazen met op beide dagen uitschieters tot rond de 50-60 km per uur. Het blijft ook erg zacht met al zeker tot en met zondag dubbele cijfers op de thermometers! Zaterdag halen we gemakkelijk tot 12 graden, zondag is dat een graad of 10.

Begin volgende week wordt het rustiger. Onder invloed van een hogedrukgebied wordt het tijdelijk rustiger op de weerkaarten met minder wind en regen. De maxima vallen dan terug op normalere waarden voor de tijd van het jaar. In de nachten daalt het kwik dan naar een 2 tot 5 graden, overdag vallen we op een 6 à 8 graden terug. Vooral maandag kunnen er dan nog buien vallen. Later blijft het overwegend droog.

Samenvatting voor vandaag: Meestal of overwegend grijs op een heel enkele schuchtere opklaring niet te na gesproken. Het kan doorheen de dag wat miezeren. Maxima daarbij rond 13 graden bij een flinke zuidwestelijke wind. Vanavond volgt weer een periode met intense regen.

Geert, donderdag 06 december, 06.45 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat sinds zaterdag weer een nieuwe video online, de 4de in de reeks al:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!