Weerpraatje van woensdag 05 december:

Atlantische lagedrukgebieden blijven ons weer in een stevige westelijke circulatie beïnvloeden. Daarin trekt de ene na de andere storing of buienlijn over onze omgeving met dan ook periodiek regen en buien. Het waait ook de hele tijd stevig. In het weekeind bouwt zich ten westen van ons een hogedrukgebied op dat begin volgende week richting Scandinavië trekt. Daardoor wordt het tijdelijk rustiger en minder zacht, maar later in de week is het hervatten van de westelijke circulatie het meest waarschijnlijke scenario.

Vandaag zijn de regen en wind dan ook terug van even te zijn weg geweest. Vanochtend vroeg trekt daarbij al een eerste zwakke storing door. Veel regen zit daar niet op. Er valt daarbij tijdelijk wat lichte regen. Daarna volgt overdag weer een meest droge periode, maar volledig droog wordt het niet. Wat regen of motregen blijft mogelijk. Er blijft ook erg veel bewolking hangen zodat we de zon weinig of helemaal niet te zien krijgen. In de late namiddag, naar de avond toe volgt dan een nieuwe storing met weer meer regen en wind. De maxima worden daarbij tegen het eind van de dag bereikt en halen in de avond een 11 tot 12 graden. Ook de wind trekt weer verder aan en wordt vrij krachtig tot krachtig. Die zit eerst in een zuidelijke sector, later vandaag gaat die uit zuidwest tot west waaien.

Vanavond is het eerst regenachtig. Een volgende storing trekt van west naar oost met veel bewolking en perioden van regen. Er staat daarbij flink wat wind uit een zuidwestelijke hoek. Die waait opnieuw matig tot vrij krachtig boven land tot krachtig aan zee met daar uitschieters die weer kunnen uithalen tot een 50 à 60 km per uur. Later tijdens de nacht is het overwegend droog, maar wel aanhoudend zwaar bewolkt en winderig. Het is erg zacht met minima die rond 11-12 graden blijven hangen.

Morgen krijgen we even wat minder actieve storingen, maar we houden toch een zwaar bewolkte dag. Er zijn gaandeweg de dag ook perioden mogelijk van eens wat lichte regen of motregen. Het is wel erg zacht met maxima die een 12 tot 13, lokaal zelfs weer 14 graden kunnen halen. Daarbij staat ook dan weer een stevige zuidwestelijke wind te blazen met uitschieters tot rond een 50 à 60 km per uur.

Ook op vrijdag passeren er enkele storingen en staan er flinke perioden met regen op het menu. Dit zijn veel actievere storingen dan die van morgen, dus daar kan meer neerslag op zitten. Die storingen lopen binnen met ook weer erg veel wind en steeds zeer zachte temperaturen. Die lopen weer gemakkelijk op richting 13 graden terwijl de wind per momenten weer tot 50 à 60 km per uur kan uithalen.

Het weekeind wordt al niet veel beter. Er trekken dan enkele buienlijnen over en die zorgen van tijd tot tijd voor een paar fikse buien. Het blijft ook erg zacht met al zeker tot en met zondag dubbele cijfers op de thermometers!

Begin volgende week wordt het rustiger. Onder invloed van een hogedrukgebied wordt het tijdelijk rustiger op de weerkaarten met minder wind en regen. De maxima vallen dan terug op normalere waarden voor de tijd van het jaar. In de nachten daalt het kwik dan naar een 2 tot 5 graden, overdag vallen we op een 6 à 8 graden terug.

Samenvatting voor vandaag: Het wordt een grijze dag met in de ochtend wat tijdelijke lichte regen. Daarna is het overwegend droog,maar zwaar bewolkt. Tegen de late middag / avond volgt intensere regen. Het wordt opnieuw zacht met maxima die aan het eind van de dag bereikt worden rond 11-12 graden bij veel wind. Eerst uit het zuiden, later zuidwesten.

Geert, woensdag 05 december, 06.20 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat sinds zaterdag weer een nieuwe video online, de 4de in de reeks al:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!