Weerpraatje van dinsdag 04 december:

Een kleine mobiele wig van hoge luchtdruk gaat ons vandaag tijdelijk even in bescherming nemen. De rug wordt snelt weer ingelopen door nieuwe oceaanstoringen, verbonden aan Atlantische lagedrukgebieden in een voorlopig stevige westelijke circulatie. Dat patroon houdt tot en met het weekeind aan. Daarna krijgt een hogedrukgebied weer meer invloed op ons weer. Na het weekeind wordt het dan ook waarschijnlijk rustiger en stabieler. Het hoog ligt echter niet goed voor een winters scenario. Waarschijnlijk loopt het hoog snel door richting Centraal- en Oost-Europa wat bij ons dan voor een zuidelijke stroming zou gaan zorgen. Dat is echter allemaal nog erg ver weg en voorlopig moeten we het nog even stellen met die westcirculatie.

Vandaag is daarbij een wat rustigere dag. We krijgen even wat ademruimte tussen al het regengeweld door. Een mobiele wig van hoge luchtdruk wurmt zich tussen de neerslaggebieden in en zorgt voor een betere dag. Wolken en soms brede opklaringen wisselen elkaar af en het blijft overdag een hele een periode droog. De ochtend kan wel nog met een lokale bui starten. Vooral in het noord(oost)en van de regio zijn er aanvankelijk in de ochtend nog een paar buitjes actief, maar die verdwijnen. We starten de dag daarbij met temperaturen tussen een 6 en 8 graden. De aangevoerde lucht is daarbij ook minder zacht dan de vorige dagen. We halen vanmiddag dan ook ‘maar’ een 10 graden als maxima bij een afgezwakte wind. Aanvankelijk is die in de ochtend westelijk, maar in de namiddag gaat die geleidelijk naar zuid draaien. In de loop van de vooral latere middag neemt de bewolking wel weer toe op nadering van een nieuwe Atlantische storing.

Vanavond is het dan eerst nog droog. De temperaturen zakken daarbij naar een 6 à 7 graden terwijl de bewolking en de wind verder toenemen. Die zuidelijke wind wordt later in de nacht matig boven land tot vrij krachtig aan zee. In de nacht en zeker tegen de ochtend nemen de regenkansen toe vanaf de kust.

Morgen zijn de regen en wind dan ook terug van even te zijn weg geweest. In de ochtend trekt eerst een storing door. Die is wat vertraagd ten opzichte van vorige berekeningen, dus morgenochtend hebben we eerst met een natte periode te maken. De temperaturen lopen daarbij heel traag op. Daarna volgt een tijdelijk drogere periode, maar volledig droog wordt het niet. Wat regen of motregen blijft mogelijk. In de namiddag volgt dan een nieuwe storing met weer meer regen en wind. De maxima worden daarbij tegen het eind van de dag bereikt en halen in de avond een 11 tot 12 graden. Ook de wind trekt weer verder aan en wordt vrij krachtig tot krachtig.

Op donderdag krijgen we even wat minder actieve storingen, maar we houden toch een zwaar bewolkte dag met perioden van wat lichte regen of motregen. Het is wel erg zacht met maxima die een 12 tot 13 graden kunnen halen. Daarbij staat ook dan weer een stevige zuidwestelijke wind te blazen met uitschieters tot rond een 50 à 60 km per uur.

Ook op vrijdag staan er flinke perioden met regen op het menu. Nieuwe actieve storingen lopen binnen met ook weer erg veel wind en steeds zeer zachte temperaturen. Die lopen weer gemakkelijk op richting 13 graden terwijl de wind per momenten weer tot 50 à 60 km per uur kan uithalen.

Het weekeind wordt al niet veel beter met ook dan de ene na de andere storing die doortrekt met dikwijls perioden van regen en aanhoudend veel wind. Het blijft ook erg zacht met al zeker tot en met zondag dubbele cijfers op de thermometers!

Samenvatting voor vandaag: Na nog enkele verspreide ochtendlijke buitjes, wordt het geleidelijk aan droog. We krijgen tijdelijk dan ook bredere opklaringen met maxima rond een tiental graden. Later vanmiddag neemt de bewolking weer toe. Ook vannacht is het nog droog met tegen de ochtend pas nieuwe regen. Minima rond 6-7 graden.

Geert, dinsdag 04 december, 06.45 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat sinds zaterdag weer een nieuwe video online, de 4de in de reeks al:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!