Weerpraatje van maandag 03 december:

We blijven met een geoliede westcirculatie zitten. Lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan komen, sturen de ene storing na de andere onze richting uit. Op dinsdag profiteren we daarbij heel even een dag van een mobiele wig van hoge luchtdruk, maar daarna volgen alweer nieuwe storingen. Ook donderdag kan tijdelijk een betere periode opleveren, maar ook daarna blijft het westelijke stromingspatroon voorlopig intact. Dit houdt al zeker tot en met het komende weekeind aan.

Vandaag wordt een licht wisselvallige dag. We krijgen te maken met een mix van wolkenvelden en opklaringen en van tijd tot tijd valt er hier of daar eens een heel enkele bui of wat regen. Daarbij is er een kleine kans op een heel enkele lokale donderklap want de aangevoerde lucht is erg onstabiel. Die bui zal echter de uitzondering zijn want meestal is het gewoon droog met wat ruimte voor de zon. Net als gisteren is het daarbij erg zacht met maxima rond 12 tot 14 graden en ook nog altijd een stevige zuidwestelijke wind. Die kan ook vandaag nog uitschieten tot een 50 à 60 km per uur.

Tegen de avond kan de buienneiging tijdelijk weer iets groter worden omdat er nog een buiige storing van west naar oost door Nederland trekt. Een afzwaaiende bui daarvan kan dan tijdelijk ook onze regio nog bereiken. In de nacht verdwijnen de buien en wordt het een stuk rustiger. De wind gaat flink wat gas terugnemen en draait naar een meer westelijke richting. In de opklaringen kan het tegen de ochtend landinwaarts afkoelen naar een 6 à 7 graden. Aan zee houden we een graad of 8 als minimale temperatuur tegen die tijd.

Morgen krijgen we even wat ademruimte. Een mobiele wig van hoge luchtdruk wurmt zich tussen de neerslaggebieden in en zorgt voor een betere dag. Wolken en soms brede opklaringen wisselen elkaar af en het blijft overdag een hele een periode droog. De aangevoerde lucht is dan wel iets minder warm dan vandaag en tijdens het voorbije weekend. We halen een 10 graden als maxima bij een afgezwakte en geleidelijk naar zuid draaiende wind. In de loop van de middag neemt de bewolking wel weer toe, gevolgd door nieuwe regen tegen de avond en in de nacht naar woensdag.

Woensdag zijn de regen en wind terug van even te zijn weg geweest. Nadat er in de nacht een storing is gepasseerd, is het in de ochtend eerst overwegend droog, maar wel zwaar bewolkt tot betrokken. Er kan eventueel nog wat lichte regen vallen, maar geen grote hoeveelheden. In de namiddag volgt een nieuwe storing met weer meer regen en wind. De maxima worden daarbij tegen het eind van de dag bereikt en halen in de avond een 11 tot 12 graden.

De wisselvalligheid gaat in de tweede helft van de week gewoon door. Op donderdag krijgen we weer wat ademruimte met opnieuw de passage van een mobiele wig van hoge luchtdruk. Die zorgt even voor een pauze in de buien en de regen. Het blijft erg zacht met maxima die met uiterste gemak in de dubbele cijfers terechtkomen.

Vrijdag zijn de regen en wind terug en ook in het weekeind trekken storingen door met dikwijls perioden van regen en aanhoudend veel wind. Het blijft ook erg zacht met al zeker tot en met zondag dubbele cijfers op de thermometers!

Samenvatting voor vandaag: Het wordt een licht wisselvallige dag met soms brede opklaringen, dan weer wolkenvelden en een kleine kans op een lokale bui of eens wat verspreide regen. Die ene bui kan wel fel zijn, maar is toch de uitzondering op de regel. Het wordt daarbij weer erg zacht met maxima rond 13 tot 14 graden en steeds veel wind uit het zuidwesten. Vanavond en vannacht wordt het rustiger en tegen de ochtend koelt het af naar een 6 tot 8-tal graden.

Geert, maandag 03 december, 06.25 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat sinds zaterdag weer een nieuwe video online, de 4de in de reeks al:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!