Weerpraatje van zondag 02 december:

De westelijke circulatie draait op volle toeren. De ene storing na de andere wordt over onze omgeving aangevoerd, aangevuurd door lagedrukgebieden die de oversteek over de Atlantische Oceaan maken. Dinsdag komt daarin tijdelijk een kleine pauze met de ontwikkeling van een mobiele wig van hoge luchtdruk, maar tegen de avond naderen alweer nieuwe neerslagzones. Ook de tweede helft van de week wordt dus nat, winderig en zacht. Pas tegen volgend weekeind dient zich een kans aan om dit patroon te doorbreken, maar dat is nog ver weg. Zeker al tot die tijd is de herfst aan zet.

Vandaag zijn de we dag begonnen met de doortocht van een actieve storing. Die zorgt in eerste instantie nog voor een paar stevige buien of perioden met regen. Gaandeweg de ochtend wordt het geleidelijk aan droger vanaf de kust, maar volledig droog houden we het zeker niet. Er vallen in de loop van de dag zeker nog een aantal verspreide buien te verwachten. Naar de avond toe zou dat zelfs een fel exemplaar kunnen worden. Daarbij is het extreem zacht. We halen gemakkelijk maxima die over de dag heen tussen 12 en 14 graden zitten. Daarbij staat een stevige wind te blazen uit een zuidwestelijke richting. Die waait vrij krachtig tot krachtig aan zee, maar ook boven land waait die vrij krachtig. Er zijn uitschieters mogelijk die net als de vorige dagen tot een 50 à 60 km per uur kunnen halen.

Vanavond en vannacht blijft het onstabiel. Er trekken dan een aantal buien over onze omgeving. We krijgen dan een afwisseling tussen opklaringen, wolkenvelden en enkele buien. Omdat de bovenluchten daarbij fors afkoelen, is zelfs de kans op een lokale donderklap niet volledig uitgesloten. Aan de grond merken we daar niet veel van want de minima blijven gemakkelijk rond 8-9 graden hangen. Er staat ook nog altijd veel wind uit het zuidwesten.

Ook morgen houden we het niet droog. We krijgen ook dan een mix van wolkenvelden en opklaringen en van tijd tot tijd valt er een bui of wat regen. De kans op een enkele donderklap is er ook morgen nog bij want de aangevoerde lucht is erg onstabiel en er trekt in de loop van de dag ook nog een buiige storing door. Net als vandaag is het daarbij erg zacht met maxima rond 12 tot 14 graden en ook nog altijd een stevige zuidwestelijke wind. Die kan ook morgen nog uitschieten tot een 50 à 60 km per uur.

In de nacht naar dinsdag wordt het rustiger. De luchtdruk stijgt en de buien worden onderdrukt. Het kan dan wat koeler worden met meer normale minima rond een 5 à 6 graden tegen de ochtend. Overdag krijgen we op dinsdag even wat ademruimte. Een mobiele wig van hoge luchtdruk wurmt zich tussen de neerslaggebieden in en zorgt voor een betere dag. Wolken en soms brede opklaringen wisselen elkaar af en het blijft een periode droog. We halen een 10 graden als maxima bij een afgezwakte en geleidelijk naar zuid draaiende wind. In de loop van de middag neemt de bewolking wel weer toe, gevolgd door regen tegen de avond.

Woensdag en de tweede helft van de week zitten we weer met een stevig draaiende westcirculatie die de ene storing na de andere aanvoert. Het is op elke dag zwaar bewolkt met perioden van regen of buien. Bij momenten is de regen intens en het waait ook weer stevig. Tussendoor zijn er wel droge perioden, maar die duren nooit lang. Het blijft erg zacht met maxima die telkens gemakkelijk een flink stuk in de dubbele cijfers oplopen.

Samenvatting voor vandaag: De dag start kletsnat met de doortocht van een actieve storing. Daarna gaan wolken en opklaringen elkaar afwisselen met gaandeweg een groeiende kans op enkele (forse) buien. Het wordt zeer zacht met 12 tot 14 graden en een stevige zuidwestelijke wind met uitschieters tot 50 à 60 km per uur.

Geert, zondag 02 december, 09.40 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat sinds gisteren al de 4de video online:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!