Weerpraatje van zaterdag 01 december:

Een stevige westelijke circulatie heeft ons weer in de greep. Deze voert lagedrukgebieden aan met daaraan verbonden storingen die één voor één over onze regio trekken. Er wordt daarbij erg zachte lucht aangevoerd en er staat ook telkens vrij veel wind uit een westelijke tot zuidwestelijke richting. Voorlopig duurt dit patroon nog wel even voort. De vroegste kansen op een doorbreken van deze westelijke circulatie dienen zich tegen eind volgende week en volgend weekend aan. 

We krijgen dit weekend met het begin van de weerkundige winter, allerminst winterweer voorgeschoteld. Integendeel. Vandaag startte nog met een paar opklaringen, maar intussen trekt de lucht overal snel toe. Dat is de voorbode van een regenzone die in de loop van de late ochtend vanaf het westen binnenloopt. Tegen de middag zitten we dan ook allemaal in de regen. Die duurt tot een stuk in de late middag waarna het dan geleidelijk weer droger zal worden. Daarbij staat een stevige zuidwestelijke wind die matig tot vrij krachtig gaat waaien boven land. Aan de kust wordt die vrij krachtig tot krachtig. Er zijn uitschieters mogelijk tot een 50 à 60 km per uur terwijl er wel erg zachte lucht aangevoerd wordt. We halen gemakkelijk maxima die oplopen naar een 10 tot 12 graden.

Vanavond trekt er nog een zwakke storing van west naar oost door waarbij dan weer tijdelijk wat lichte regen of een bui mogelijk is. Daarna wordt het wat droger, maar tegen het einde van de nacht staat er al een volgende storing in de rij te wachten om binnen te lopen. Ook vannacht blijft het stevig doorwaaien uit het zuidwesten met minima die amper dalen en rond een 8-9 graden blijven hangen.

Ook morgen is het herfst ten top. In de ochtend trekt eerst nog een actieve regenzone door en zitten we weer langdurig opgescheept met perioden van regen. De wind blijft erg stevig waaien uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting met uitschieters tot een 50-60 km per uur. Het wordt daarbij nog een stuk zachter met maxima die kunnen gaan pieken tot rond 14 graden. In de namiddag is het dan wel overwegend droog, maar er blijft erg veel bewolking hangen.

Ook begin volgende week is het erg ontstuimig en volop herfstig. Zo krijgen we ook maandag weer een storing die doortrekt. Waarschijnlijk zal dat in de ochtend zijn, maar de timing van de passage van de diverse storingen verschilt telkens van run tot run in de weermodellen omdat het zo snel gaat. Mogelijks wordt die timing nog bijgesteld. In de loop van maandag zijn zeker ook wel langere droge perioden mogelijk bij aanhoudend erg zacht weer met maxima alweer rond 13-14 graden.

Op dinsdag zijn er ook al erg actieve regenzones die voorbij trekken met telkens intense periodes van regen en veel wind. Het blijft zacht met maxima van 13 tot 14 graden. Ook verder in de week blijft het wisselvallig en herfstig.

Samenvatting voor vandaag: Na een droog begin van de dag, trekt de lucht snel dicht, gevolgd door regen vanaf de kust. Vanmiddag is het dan tijdelijk weer wat droger. Het wordt zacht met maxima van 10 tot 12 graden en veel wind uit het zuidwesten. Ook vanavond en vannacht is het zacht met veel wind en perioden van regen of een bui.

Geert, zaterdag 01 december, 10.10 uur.

 

In de reeks ‘één minuut natuur’ staat alweer een nieuwe video online sinds zaterdag:

 

Je kan deze en andere video’s terugvinden op mijn Youtube kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

–> Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!